Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Takhle od boku mě napadá gastroesofageální reflux, ten se může projevovat chronickým kašlem, opakovanýma zánětama středního ucha, zánětama průdušek, astmatem. Vyšetřuje se to pomocí 24hodinové pHmetrie. Edit: taky mě napadá, že by to mohlo vysvětlovat to zhoršení po Ventolinu.
@sumys zkoušeli jsme dlouhodobě podávat Helicid a nemělo to efekt. Jinak jako kojenec měl silný reflux.
Potíže v uších můžou mít jako jeden z příznaků i kašel. Je to divný, ale podrážděné nervy dělají různé věci. Já kašlu jak tuberák vždycky, když si štětičkou čistím zvukovody. Zkusila bych nějakou šetrnou formou udržovat čisté zvukovody (výplachy vlažnou borovou vodou, ušní svíčky) a posílit imunitu. Synovi hodně pomohl Imunoglukan, ale taky hodně maminek mi říkalo, že to s jejich ratolestí neudělalo nic, prostě to chce vyzkoušet. Syn býval nemocný víc než zdravý, při měsíční kůře IG byl naposledy nemocný, to byl květen, od té doby má teprve podruhé rýmu s lehkým průběhem (předtím měl rýmu vždycky týdny a zabrala až ATB)
Dělali mu test na plicní chlamydie? Urputný kašel a jinak nic k tomu. Přeléčuje se asi 4týdny ATB.
@králíkovna to my moc nemůžeme, protože má v uších trubičky, tak to máme dost omezené. Imunitu posilujeme dlouhodobě.
@dana.dv chlamydie se testují jak? Myslím, že mu to testovali, ale ne letos. On kašle už 3 roky vlastně pořád. Teď mu chce doktorka dělat testy na CF, ale mně se nezdá slaný a ani není nijak zahleněný. Spíš kašle suchým kašlem.
Chlamydie jsou z krve, ale málokdy je automaticky na žádance zaškrtnou…
@dana.dv určitě už mu je testovali. Vím, že loni v zimě. Jestli letos, to netuším.
Přiklonila bych se k refluxu, syn nebyl blicí ani jako mimino, měl časté laryngitidy - min. 1× do měsíce. Byli jsme posláni na ORL v synových dvou letech a až tam mu sjeli kamerkou až k žaludku a zjistili reflux. 3 měsíce užíval Gastrotuss sirup a konečně byl pokoj. Loni na podzim měl laryngitidu znovu, asi po dvou letech, ale pak už naštěstí zase klid.
Tak možná ten Gastrotuss by pomohl
O Helicidu jsem četla, že moc nepomáhá nebo asi jak komu..
Tak otázka zní, zda na to byl cíleně vyšetřenej nebo ne a jen dostal naslepo na zkoušku Helicid. Od toho bych se odpíchla, když se zjistí příčina, tak se pak dá zkoušet vhodná léčba. Ale jestli dostal naslepo Helicid a uzavřelo se to jako že nezabírá, tak to by mi nestačilo. Tam může být cojávím třeba brániční kýla, drobná vývojová vada jícnu atd., ale to po internetu nikdo nezjistí.
Mám otázku, jestli jste se s tím některá nesetkala.
. Ale nepomáhá ani jedno. Po Ventolinu to bývá ještě horší a kombinace Prednison + Dithiaden + adrenalin taky nic.
Syn 3,5 roku trpí od narození na kašle. Poprvé v 6 měsících a od té doby víc kašle než nekašle. Alergie a astma nepotvrzeno. Většinou je poslechově čistý. Ještě na podzim 2016 měl zápaly plic, ale od té doby už nic. Kašle hnusně, ale „nic mu není“. Chodíme kvůli tomu pravidelně na poslech a nikdy nic neslyší - ani na průduškách a ani na plicích. Zve si nás 2× do týdne. Nakonec dostane atb na uši (má zánět každý měsíc) a kašel přejde. Týden dobrý a jedeme znovu.
Byli jsme už několikrát i na pohotovosti - když kašle celý den, několikrát zvrací, tak to pak nevydržíme a jedeme. Tam prohlásí buď laryngitida nebo zánět průdušek a podle toho léčí. Někdy je to podle nich i kombinace obojího - i když na průduškách nic neslyší
Doma jsme zkoušeli všechny dostupné kapky a sirupy včetně doma dělaných. Máme i inhalátor. Nemá nosní mandli.
Máte vy nějakou zkušenost nebo nápad?