Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ZuzannaEi píše:
Neeee, fakt nevím a co se píše tomu nerozumím. Myslím to fakt vážně. Já fakt zítra zavolám do centra ať mi to řeknou. Že na netu si myslí, že si buď dělám srandu nebo jde mi o to rozpoutat další diskuzi. Mě jen zajímá co to je za vakcínu.Příspěvek upraven 30.10.21 v 19:12
Tomu se říká čtenářská gramotnost. A tu bohužel plno lidí postrádá. A dnešní děcka úplně.
@Zumpa píše:
Tomu se říká čtenářská gramotnost. A tu bohužel plno lidí postrádá. A dnešní děcka úplně.
S tím si dovolím nesouhlasit. Určité procento dětí i dospělých s čtenářskou negramotností bylo vždycky, rozhodně to není produkt dnešní doby. Jen dneska jsou díky/kvůli (nehodící se škrtněte) internetu víc vidět. A naopak, i dneska má velká část dětí (i dospělých) schopnost porozumět textu.
@ZuzannaEi píše:
Jaký je mezi atra zen. pfizer, johnson a touto vakcínou rozdíl.
Pfizer a Moderna jsou mRNA vakcíny. Astra Zeneca a Janssen (Johnson and Johnson) jsou vektorové vakcíny.
co je TTS syndrom máš popsáno třeba tady:
https://www.hygpraha.cz/…4_506_1.html
Co je syndrom TTS?
Syndrom TTS zahrnuje jak přechodný výrazný pokles krevních destiček, tak vznik trombóz, zpravidla v neobvyklých lokalizacích (především v mozkových žilních splavech). Pokud taková reakce nastane, vyžaduje hospitalizaci a urgentní specifickou léčbu.
Nejedná se však o stejný typ krevních sraženin, jako jsou klasické hluboké žilní trombózy (často spojovány s užíváním hormonální antikoncepce). Každá z těchto reakcí má jiný mechanismus vzniku.
Riziko klasické hluboké žilní trombózy je navíc po aplikaci těchto vakcín nižší, než je pozorováno v běžné populaci. Na syndrom TTS je potřeba pohlížet jako na samostatnou klinickou jednotku.
Z hodnocení EMA vyplývá, že TTS je možným nežádoucím účinkem obou vektorových vakcín, vyskytuje se však jen velmi vzácně.
Na základě spontánních hlášení lze jen zhruba odhadnout frekvenci nežádoucího účinku, pro TTS je výskyt přibližně u 0,01 % očkovaných.
Pro porovnání, riziko krevních sraženin všeobecně (nikoli specificky TTS) u žen užívajících hormonální antikoncepci je vyšší a pohybuje se v rozmezí 0,06-0,14 %, u kuřáků je riziko dokonce okolo 0,18 % za rok. U pacientů hospitalizovaných s covid-19 se riziko tromboembolií všeobecně odhaduje v rozmezí 9–21 % (9 % u všech hospitalizovaných, 21 % u pacientů hospitalizovaných na JIP).
@ZuzannaEi píše:
No dobře, ale pořád tomu nerozumím. Takže je lepší nebo horší než pfizer, atra žen., Johnson?
Prosím vrat veškeré peníze, které daňový poplatnici nacpali do tvého vzdělání. Protože tohle je fakt děsný. ![]()
Jako bonus mají tito jedinci pravo se množit a volit. ![]()
@ZuzannaEi píše:
Jaký je mezi atra zen. pfizer, johnson a touto vakcínou rozdíl.
Pro tebe mezi nimi není skoro žádný rozdíl. Astra už se nepíchá, Pfizer má dobrou reklamu a dvě dávky, Johnson jen jednu dávku. Všechny se píchají injekcí do ramene. Nic víc nepotřebuješ vědět, hlavně nikam nevolej ![]()