Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petulatko píše:
@Deninina Asi záleží, co clovek povazuje za hodne dite. Moje starší (dvouleta) je podle mě opravdu hodna holčička. No, když se tím ale zacbu zabývat, tak máme hodne velké problémy s usínáním, v noci se mi kolem roka budila i 8×, teď tak jednou, dvakrat. Do pul roku jsem ji mela jen na rukách, jinak nechtěla, kolem roka totální maminac, jinak řev. Ale porad si o ni myslim, ze je hodna. Druha (dvouměsíční) umí sama usnout v postýlce, to jsem doteď nezažila. Je taková samozabavovaci, ale zas když něco není po jejím, dokaze to dat hodne najevo. Ale taky ji povazuju za hodnou.
Je teda fakt, ze jsem nezažila dite, které spi samo od osmi do osmi, pres den dvakrat dve hodiny a mezitím si samo hraje. To fakt existuje?
Ano tohle je přesně můj syn
Každý má svá měřítka na hodné dítě někde jinde, ale přemýšlím nad tím, kde je ta hranice, kdy lidi tvrdí, že vřískající dítě v obchodě, nebo 3 letý spratek, kopající do své matky je normální. Právě zde na emiminu zjišťuji, že všechny projevy pro mě nevychovaných hajzlíků, je vlastně normální vývoj dítěte ![]()
@birma Ano syn je první a zatím jediné dítě. Ano teď jsi mi odpověděla, přesně na to, co jsem chtěla slyšet. že se to dá zvládnou, že každé období, se dá přejít bez toho, aniž bys tady zakládala diskuzi, že nic nezvládáš a tříletá ti skáče po hlavě. Potom by tě tady x matek podporovalo, je to je normální a že uklidíš zítra. Počítám s tím, že syn nebude tak hodný pořád, ale pořád nechápu proč je normální vřískající ročák, co chvilinku nevydrží sám a můj klidný ročák, co si ke mě dojde, když se chce pomazlit, nebo ponosit a pak si jde zase po svých, normální není a je mi prorokováno, že to dlouho trvat nebude a potom se z něho po*eru ![]()
Chtěla jsi tak trochu naznačit, a už to i píšeš, že za vše může výchova. Tím jsi řekla, že to zvládáš velmi dobře, a proto je tvoje dítě hodné. Já jen, že se možná za svoje slova, poučení, někdy zastydíš. Já mám taky hodné děti, nikde se neválí, poslechnou, ale kvůli oblečení do školky je drama. Postě jsou to děti a myslím, že máš ještě malé dítě na to abys dávala rady.
@Deninina každé děťátko je jiné. Moje Ema je zlato, mám kamarádku a to je dítko, to se ani nedá popsat, je to fakt tajfun. Byla jsem s nimi jednou v cukrárně a vstávaly mi vlasy na hlavě..
@Deninina píše:
Ano tohle je přesně můj synKaždý má svá měřítka na hodné dítě někde jinde, ale přemýšlím nad tím, kde je ta hranice, kdy lidi tvrdí, že vřískající dítě v obchodě, nebo 3 letý spratek, kopající do své matky je normální. Právě zde na emiminu zjišťuji, že všechny projevy pro mě nevychovaných hajzlíků, je vlastně normální vývoj dítěte
Tak to jsou velmi silná slova
… jen aby Tě ten andílkovský kojeneček za pár měsíců opravdu nepřekvapil
Až si bude v obchodě něco vydupávat ( a nemusí to být jen pamlsek… dcerka chytla hysterák jen proto, že chtěla kolečko šunky a já se jí v klidu snažila vysvětlit, že za pokladnou rozbalíme… jenže vedro, únava bez poledního spánku a „osobnost“ udělali své a obchod vzhůru nohama byl na světě
Myslím, že opravdu záleží hodně na osobnosti dítka- dcerka je velký extrovert, miluje společnost, mluví od rána do večera, zpívá, tancuje, poskakuje, je neúnavná a okolí se diví, kde bere tu energii.
Neomlouvám ji za její chování, ale upřímně? co je „hodné dítě“? To které kam posadíš ráno tam večer najdeš…
Raději trochu toho křiku a vím, že moje dcerka se v životě neztratí, bude si umět prosadit názor, je společenská nebojí se a neschovává se „mámě za sukní“
- (nedávno si v restauraci zašla sama objednat džus
)
@jenika1 Rozhodně za vším nestojí výchova, ale myslím si, že hodně ovlivní. Jak už jsem psala, já byla ukázkový spratek a taky vím, že mě pěkně rozmazlovali, taky věřím tomu, že nějaké scéně v obchodě se nevyhneme, ale teď jde právě o to, že se to stane jednou, dvakrát a já se budu snažit dítě takové chování odnaučit a nebudu to omlouvat slovem, že to je v jeho věku normální
Nedávám nikomu rady, vyjadřuji svůj názor a diskutuji, proč jsou některé věci tak jak jsou, v úvodu jsem psala, že nemůžu soudit ( ano trošku si odporuji, protože odsuzuji nevychované dětičky skákající svým rodičům po hlavách), diskuze byla založeno proto, abych teda už konečně spadla z obláčku a byla ráda, že je můj syn zlatý, protože se to může kdykoliv změnit, nebo jsou i hodné děti a můžu mít naději, protože zatím mi okolí vykresluje hororové zítřky. Nechci tvrdit, že správnou výchovou dítě nikdy nezlobí, zlobí a zkoušejí, co si mohou dovolit a zajímá mě, jestli se dají děti udržet v jisté rovině chování, nebo jsou nakonec všichni stejní. Mimochodem ozvaly se zde maminky, které mají zatím hodné děti a proto usuzuji, že takové to děti existují ![]()
@birma Nechápu proč silná slova, nicméně to co popisuješ v tom obchodě je pro tebe na denním pořádku a považuješ to za normální chování, nebo jednou za čas se stane a ty se budeš snažit dceru usměrnit a připravit na takové to situace? Ale to už zacházíme trošku jinam od účelu diskuze. Diskuzi jsem založila právě pro to, abych zjistila, jestli jsou všichni na jedné vlně, nebo existují i vyjímky ![]()
První dcera byla zlaté miminko. ráno si opravdu hrála v postýlce i hodinu a já mohla spát..teď je jí 3,5 a když nedávno svou mladší sestru kopla, přes nohu jsem jí plácla. odvětila mi-nech toho, ty vole..
s manželem se ty vole rozhodně neoslovujeme, občas mi to možná ulítne za volantem..ovšem i tak to se mnou málem seklo. a to bych neřekla, že jsem nějak benevolentní, jen si prostě ke mě dovolí mnohem víc, než k ostatním..výchova a hranice jsou důležité, ovšem když ti na ně dítě z vysoka kálí, dostaneš se do bodu, kdy budeš hledat cestu, jak s dítětem komunikovat..ono to není všechno tak jednoduché, jak tu píšeš a jak si asi i myslíš. větší dítě už má svou hlavu a nebude dělat to, co chceš ty ![]()
takže ano-může být zlaté miminko, které tě za dva roky nazve volem ![]()
No jedna věc je ta, že by mě třeba nenapadlo dát dítě do postýlky a jít spát
ale tak každého věc, no
Zatím mám děti dvě. Ten první (teď 11 let) zlaté hodné dítě, žádné vzdory, vše si nechal vysvětlit, dodneška je nenáročný, nemá žádné extra požadavky na oblečení, elektroniku, sportovní vybavení atd., atd., vlastně nemá žádné požadavky, a co by si přál třeba k narozeninám, z něj leze jak z chlupaté deky, je to velký brácha, který se celkem ochotně stará o malou sestru. Předpokládám a doufám, že pubertou projde, ani si toho nevšimneme.
Druhé dítě, tříletá dcera, je ďáblík. Palici má tvrdou a jak není po jejím, je zle a dokáže mi dokolečka opakovat, že něco chce a chce a chce a potřebuje. Hysteráky se teda nekonají, po zemi se neválí, ale kdybychom jí nestanovili pevné hranice, tak by na ně asi taky došlo. A její puberty se obávám už teď.
Každé dítě je prostě jiné a záleží především na rodičích, jak s dítětem umějí pracovat, jak široké mu stanoví mantinely a jak jsou pak schopní a ochotní je taky dodržovat. U některého dítěte to jde lehce, na některé se musí důsledněji. Osobnost dítěte je základ, zbytek už je na rodičích.
@Deninina není to na denním pořádku, hysterák se vyskytne tak cca 1× do měsíce a věř, že připravit se na něj nedá. Jak jsem psala, dcerka mluví moc hezky (už od 1,5roku), krásně vyslovuje, říká R a do kapsy strčí lecjaké 5leté dítě, rozumově je taky hodně dopředu a možná proto se někdy prostě kousne. Batoleti, které moc nemluví a nemá to tak poskládané v hlavičce něco namluvíš a uklidníš ho. Kdežto Viki už od 2 let je oponuje, vyjadřuje svůj názor a má pěkně trefné komentáře
, a s tím pak moc nenaděláš…
Zakladatelko, ted nevim jestli zakladas toto tema, aby ses pochlubila - nebo proc? Ne kazde dite najdes vecer tam, kam ho rano postavis. Moje dite je nerizena strela, je narocnejsi, to mi potvrdili i v jeslich a ver mi, ze tam uz hezkych par batolat videli a rozhodne se s nimi moc neparou (coz schvaluji). Ze by si rano hral sam v postylce a cekal, az se vyspim, tak to opravdu v 90% pripadu neexistuje. A co mam podle tebe delat, kdyz si chci rano pospat? S rok a pul starym ditetem se jeste moc nedomluvis. Nebo si myslis, ze ho mam kazde rano serezat, aby to pochopil?
Na druhou stranu treba zase nezname uspavani - usina odjakziva sam ve sve postylce. Ale nemyslim si, ze je to tak uplne moje zasluha (ac mam za to, ze uspavani je zlozvyk). Nekdy to ale proste jinak nejde a zasady jdou stranou.
Jako bezdetna jsem mela na vychovu deti taky vyhranene nazory, ale moje dite me naucilo v tomto smeru jiste pokore. Mmch, rikat o rocnim diteti, ze je hodne, je ponekud absurdni. To muzes s urcitou mirou presvedceni rict az v momente, kdy bude dospely.
…je mi 40let, tudiz vsechny me kamaradky maji deti 18 a vice a z Meho osobniho pruzkumu vychazi, ze vsichni hyperaktivni dablici, batoleci vztekaci a takovi ti „neposlusni harantici“ jsou dnes klidni, slusni, inteligentni jedinci
,naopak 2 klidni, bezproblemovi, o nichz maminky tzv. nevedely, jsou dnes, da se rict k nicemu, jeden nezamestnany v podstate odjakziva, druhy je proste takovy „fucker“zivota…to jen takova asi nesmyslna vsuvka, ale myslim, ze to, ze je batole takove a makove toho do budoucna moc nevypovida…ale jak pisu vyse, jen to jen vypozorovane u deti z Meho okoli…
@magistra K Děkuji za názor, nicméně jak už jsem vysvětlovala a pozornější čtenář pochopí i z úvodního příspěvku, diskuze je založena proto, abych zjistila, jestli opravdu všechny děti zvlčí a opravdu je to normální, nebo mám doma,,unikát,,. Zjistila jsem, že opravdu jsou i děti, kterým to vydrží, taky jsem pochopila, že největší zásluhou na tom bude povaha dítěte a rodič už toho tolik nesvede. Víš ono to taky není nic moc, když ti někdo řekne, že syna asi udržujeme na rohypnolu a že to není normální, přitom je živý, hravý, usměvavý a rozhodně nesedí na zadku někde v koutu. Tito rýpavý lidé + názory zde na emiminu mě dohnaly k založení diskuze. Zajímají mě názory a zkušenosti ostatních, především zasloužilých matek, které mají dítě odrostlejší a můžou odpovědět na základě svých zkušeností ![]()