Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@reinkarnace UM nemá od 19 měsíců, byl jen na jogurtu, sýru, občas pudink, kaše v tu dobu už nechtěl.
Jinak kaši můžeš dát klidně k snídani, nebo hustou polívku občas k obědu.
@Svistice k snídani zas musí mít ten bílý jogurt…abychom dohnaly ten půllitr mléka
jo a u nás polívka večer taky neprojde proto, že by byla za pár hodin totálně durch pročůraná…v noci to ještě nemáme úplně vychytané.. ![]()
@reinkarnace já myslím, že by to mělo být snad v pohodě. I selský rozum mi říká, že množství odpadních látek v moči by měl být spolehlivý ukazatel toho, jestli jsou ledviny přetěžované nebo ne.
@zrcadlo u nás se zase naopak aspoň trochu rozpil na čajích, konkrétně na bylinkových a musí být studené jak psí čumák
, jak jsou jen trošku teplé, tak haleká, že „pájí“.
@reinkarnace píše:
@Svistice k snídani zas musí mít ten bílý jogurt…abychom dohnaly ten půllitr mlékajo a u nás polívka večer taky neprojde proto, že by byla za pár hodin totálně durch pročůraná…v noci to ještě nemáme úplně vychytané..
A jogurtové mléko by neprošlo? Já když malý pil opravdu hrozně málo, tak jsem mu dělala třeba banánové mléko (trochu jogurtu, kousek banánu a mléko - normálně plnotučné, malý na UM nikdy nebyl - nebo jsem ředila i vodou a rozmixovat), nebo různé další varianty těch smoothie a ředila jsem mlékem i vodou. Hodně zabíralo dát mu k tomu široké brčko (to se mu líbilo), nebo mu to naservírovat dvoubarevné (třeba do části jogurtového mléka rozmixovat jahody). V téhle podobě do sebe dostal mnohem víc tekutin, ovoce i mléka, než každého zvlášť.
@Hoa Mai píše:
@zrcadlo u nás se zase naopak aspoň trochu rozpil na čajích, konkrétně na bylinkových a musí být studené jak psí čumák, jak jsou jen trošku teplé, tak haleká, že „pájí“.
No jo, co dítko, to originál. Ale s tím „pájí“ jsi mi připomněla včerejší příhodu, vytírala jsem podlahu, malý pomáhal svým hadříkem, pak sáhnul do kýble a vyděsilo ho, že to je moc horké. Tak stál blbounek nad kýblem a foukal do něj s tím, že „aby maminku nepájijo“ ![]()
@zrcadlo jé, to je hezké, hodného synka máš
.
S tím pitím - to je fakt, je dobré ozkoušet všechno, i to, co by si člověk myslel, že nemá šanci zabrat. Já na ten bylinkový čaj přišla náhodou, uvařila jsem si ho, když jsem měla kašel, malý ochutnal a to bylo poprvé, co vypil víc, než pár kapek. Naopak na sladké pití není vůbec, ani na džusy, jako dá si, ale moc toho nevypije a čím zředěnější, tím lepší. Tak mu dávám vodu a čaj a jsem ráda, že mi nechce lohnit colu. ![]()
@reinkarnace píše:
Ahoj, máme to podobně (malá má 20m), nevadí, že pije dítě tak málo? Naše malá nemá vůbec UM, mléko má akorát večer v obilné kaši (200ml)..něco tekutin má ráno (z jogurtu a přesnídávky), přes den vždy ovoce a zelenina - jabko, okurek…to taky něco vody dá…ale jinak vypije toho čaje taky za den kolem 350ml. Mě to připadá zoufale málo..objektivně dehydrovaná není, ale kolikrát si říkám, aby to nezatěžovalo ledviny..jestli jí to opravdu takhle stačíbyla tvoje malá v pohodě? doktorka neříkala nic? jo pije normál z hrnku. Díky
Tehdy to nevadilo, teď jí je 5,5
Ale pokud nemá vyloženě k pití odpor, jen prostě pije míň, pokud nečůrá jednou denně barvu pomerančovýho džusu a není unavená, nedělej si zbytečně vrásky. V létě to bude zas jinak. Starším holkám je teď 5,5 a 4r a v létě jsem si naivně myslela, že jim 0,75dcl Rajec vydrží déle, než na hodinu ![]()