Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pribuzna byla v podobne situaci. Dcera mentalne postizena a porad futrovala. Zamezila prisun k jidlu a ona si sla pro tvrdy chleba, ktery byl urceny kralikum.
@Lady Bee promiňte ale mamka má 4 děti které již jsou dospělý a tuto vnučku se kterou to není jednoduché, ano změna lékaře je jednoduchá ale když k ní už chodí od malička tak s tím vyckavala, na tu vnučku má každá sebemenší změna velký vliv
@Halamka taky jsme zamezili že nemohla na jídlo tak jedla tvrdý chleba a nebo i psí granule
To jsou rady. Ach joooo.
Když nejde řešit s pediatrem. Zkusila bych psychologa. Určitě by to se řešit melo. Jako 60kg je dost. Předpokládám že pohyb má minimální. Nebo ještě omezit jídlo v ledničce a mít okolo hodně ovoce zeleniny.
@Ikasramkova píše:
@Lady Bee promiňte ale mamka má 4 děti které již jsou dospělý a tuto vnučku se kterou to není jednoduché, ano změna lékaře je jednoduchá ale když k ní už chodí od malička tak s tím vyckavala, na tu vnučku má každá sebemenší změna velký vliv
Nemusíš mi vykat a chtělo by to psát trošku srozumitelněji. Nebylo to myšleno zle. Pokud má 4 již dospělé děti, tak předpokládám, že jí třeba i s péčí pomáhají, tudíž je změna lékaře na místě, pokud to lékař nechce řešit. To není nic složitého. Děje se to dnes a denně. Jsou dvě možnosti, buď jí necháte se užrat k prasknutí nebo změníte lékaře
Jste dospělý, měli byste se umět rozhodnout. Další varianta je jedině na doktorku zatlačit, ale to je samozřejmě na vás.
@EvaG pohyb je u ní katastrofa tak se snažíme chodit alespoň na procházky, zeleniny i ovoce je doma dost ale to jist nechce, ono i když je v lednici toho málo tak si vezme třeba pastiku a sní ji
@Lady Bee píše:
Nemusíš mi vykat a chtělo by to psát trošku srozumitelněji. Nebylo to myšleno zle. Pokud má 4 již dospělé děti, tak předpokládám, že jí třeba i s péčí pomáhají, tudíž je změna lékaře na místě, pokud to lékař nechce řešit. To není nic složitého. Děje se to dnes a denně. Jsou dvě možnosti, buď jí necháte se užrat k prasknutí nebo změníte lékařeJste dospělý, měli byste se umět rozhodnout. Další varianta je jedině na doktorku zatlačit, ale to je samozřejmě na vás.
Az na to ze u postiženych deti není změna někdy to nejlepší a nejjednodušší jako u zdravého dítěte.
Vzdy jsem mela emimi rada ze někdo poradil nebo pomohl ale ted raději se na noc neptat.
@Ikasramkova píše:
Ahoj.. Potřebovala bych poradit moje 12 letá mentálně postižená neteř furt jí, ona něco sní a hned za 10 minut už zase do sebe něco cpe, když se jí to zakáže tak se začne vyloženě vztekat že má hlad. Děkuji za radu
Nechápu, proč jsi hned do úvodního příspěvku nenapsala, že jí má v péči tvoje mamka a žádá o radu…ale to je jedno. Mamce bych doporučila poradit se s psychologem, jak na ní. Plus určitě konzultaci s pediatrem a pokud se vám něco nezdá, tak bych si poslechla i názor jiného lékaře.
Je to těžká situace. U mentálně postižených lidí je jídlo velmi často hlavní a jediný zájem. Nabízet především zeleninu ( ono i v ovoci je hromada cukru), sladkosti doma vůbec nemít a kompenzovat to pohybem. Držím pěsti, je to složité.
@Lady Bee ano já s bratrem s výchovou pomáháme, druhý bratr (otec dívky) bydlí daleko a přijíždí jednou za půl roku a sestra bydlí taky daleko.. Doktora změníme
Tak ono by to chtělo asi důkladnější prohlídku, to není jen o rozežranosti, to už může být vážnější problém ![]()
@EvaG píše:
Az na to ze u postiženych deti není změna někdy to nejlepší a nejjednodušší jako u zdravého dítěte.
Vzdy jsem mela emimi rada ze někdo poradil nebo pomohl ale ted raději se na noc neptat.
A co bys tedy radila ty? To by mě opravdu zajímalo, protože rady jako zamknout lednici apod. se u takto postižených míjí účinkem, většinou snědí něco co ani snad nepatří do pusy člověku. Někdo tu radil psychologa, možná ty… každopádně je to stejná změna pro postiženou, jako jít k jinému pediatrovi. Prostě nějakého odborníka cizího krom své pediatričky navštívit bude muset.
@Ikasramkova píše:
@EvaG pohyb je u ní katastrofa tak se snažíme chodit alespoň na procházky, zeleniny i ovoce je doma dost ale to jist nechce, ono i když je v lednici toho málo tak si vezme třeba pastiku a sní ji
Jedinou možnost vidím v tom, tam tu paštiku prostě nemít.
Zkusila bych jí dát do ledničky nakrájenou a oloupanou zeleninu - někam na talířek hezky do úrovně očí…a základem holt bude každodenní nákup pečiva, salámů a šunky… jen na ten daný den.
Nic jiného asi vymyslet nejde.
@Kotatko03 omluvám se nevěděla jsem že je důležité že ji má ve výchově moje mamka, psycholog říká že tím jídlem zajida to že je jiná, že je to běžné u těchto dětí. Sladkosti doma nemáme téměř žádné jen občas koupíme susenku nebo tak, nejhorší je že když je třeba venku tak je schopna si to jídlo vyzebrat u cizích lidí
Případně ještě najít nějakou zábavu, u které chvíli vydrží a nebude se nudit.