Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@milwinka Plavání plánuji, ale to je až od šesti měsíců. Na tu Yamahu se podívám. Díky za tip.
V prvnim roce zivota ditete je lepsi zdrzovat se spise doma
mluvim z vlastni zkusenosti ![]()
My jsme chodili do restaurace i kdyz byl syn takhle malinký (také zimní období), chodili jsme na procházky, jezdili na výlety. Tou dobou jsme dokonce odletěli na dovolenou ve trech. Samozřejmě není to vždy jednoduché, ale kdyz se chce, jde všechno. ![]()
@hanullllka Ta yamaha je v každém větším městě, tak mrkni. Já bych se zblaznila kdybych měla být jenom doma. Sice jsem měla obavy jestli mi tam mimco nebude řvát, ale většinou byl právě v tom jiném prostředí úplně jiný než doma, vubec se neprojevoval, tak buď se styděl..
nebo prostě byl tak zaměstnaný programem že si na nějaké rvani ani nevzpomněl.
Ale samozřejmě tam občas ty mimca taky někdy řvou, ale zas tam jsou na to všichni zvyklí.
A cvičení pro miminka taky bývá v každém větším městě, v našem to bylo už od 3 měsíců. Plavání je většinou až od půl roku.
My teda jezdíme dost po vyletech i s malým, chodím na plavání, s kamoskama po kavárnách, restaurace taky dáváme, spis teda na oběd… mě přijde, ze teď je to prave super, protože je ještě v kočáru…
spis to chce asi kamosku, abys měla taky zážitky mimo manžela… já furt někde trajdam, jezdím, seznamuju malého, druzim se a pak manžela zahlcuju informacemi
chodím teda i dost sama, když spi pustím si do sluchátek hudbu a chodím všude možně… jinak s muzem děláme kulturu doma, cumime na filmy večer, hrajeme karty anebo hry anebo se věnujeme jeden druhému…
@Verurizeckova Taky mi to přišlo jednodušší dokud bylo ještě mimčo v kočárku, to šlo ještě plánovat program podle sebe, nikdo mi neodmlouval že proč musíme jít zrovna tam, že je to nuda, nikdo nestavkoval, nikdo mi neodbihal kdykoliv bylo po cestě nějaké hřiště nebo autíčko v obchoďáku atd.. ![]()
Ale jsou typy dětí co prostě i v kočárku nevydrží a řvou i tam, v tomhle já jsem měla štěstí že moje děti byly jako miminka vyloženě kočárkove typy. ![]()
@hanullllka Chodili jsme na prochazky, jezdili na vylety do prirody, turistika. V lete jsme byli s kocarem na boruvkach a na houbach.
Pokud je dite klidne, tak se zvladne i ta restaurace. Ja teda mela smulu na ujeceny akcni rarachy, tak to s nima byl spis ocistec.
Od cca roka se s nimi dalo jezdit v cyklosedacce na kole (s mlafsimi lze s cyklovozikem).
Ja teda jak to ctu tak nemas problem co a kam s miminem ale problem v komunikaci a manzelem…jdete na prochazku a nemate si co povidat? Ty o kakani a on o praci. Kupodivu. Pracujte spis na sobe-spolecne vecery,vase mimco je dost male takze predpokladam ze toho hodne naspi-o vikendech jste s muzem spolu? Kdyz dite spi tak si dejte kafe spolu,pritulte se…proste vyuzijte i tu hodinu pro sebe. Nadobi pocka,holt se umeje az za ri hodiny a ne hned. Zahrajte si karty,treba. A nebud nabrucena ze on mele o praci a je unaveny a ty jako nemas praco kdyz se staras o dite. Pravdepodobne mu to vubec nedochazi protoze on tije jen v kolotoci prace. Nemel tu zmenu porodu a najednou doma s miminem. Zas je to jen o komunikaci,rict si to. Me vadi to a tohle a mam napad jak to ulepsit. Mozna budes koukat co z nej bude padat co vadi zase jemu. I na to se priprav.
@hanullllka my jsme v tomhle miminkovským věku chodili hodně na tury…díte v manduce. Hodne jsme taky cestovali dokud byl syn takhle malinký. chodili na odpoledni kávy. Ted s druhým upřímně už nic takoveho nehrozí. to už se jen točí vše kolem staršího školky, kroužky, práce…tak si to ještě užij dokud je malinky je to pořád o tom že máte hodne času na sebe protože hodne spí atd… pak už je to s časem na sebe pokud enmate hlidani stejne jako ja jen horší
Kdyz se podivam zpetne na prvni rok dcerineho zivota, byli jsme furt nekde - ve ctyrech mesicich prvni tydenni dovolena na chate u prilezitosti bratrankovych krtin, pak moje statnice (to se mnou obehla konzultace k diplomce, kniharstvi, knihovnu, leckde byla, akorat u statnic ne), pak dvoutydenni dovolena na statku v jiznich cechach, vikendova akce s kamarady v kempu (sedmimesicni se koupala v rybnice), na jedny demonstraci se mnou byla (v poklidu a bezpeci spala v kocare stranou od hlavniho deni, nejsem blba), porad nejaky vikendovy vyjezdy s manzelem v ramci jeho konicku… no furt neco, nenudili jsme se. Druhy rok to samy, treti zacina vypadat jeste dobrodruznejc. A kdyby nase jediny konverzacni temata s manzelem byly dite a prace, asi bych znacne znervoznela ![]()
@hanullllka Jestli se nemáš s manželem o čem bavit, tak zkus třeba využít čas u kojení a číst si u kojení třeba nějaké noviny, nebo na internetu aktuality co se aktuálně děje podle toho co vás zajímá, choď mezi lidi, scházej se s kamaradkami - na kafe nebo třeba i na společné procházce,prostě ať máš taky nějaké zážitky nejen přebalovani, s manželem se dívejte společně na filmy až miminko usne a pak se můžete bavit o tom filmu atd…
Asi bych to měla upřesnit, my se bavíme i o jiných věcech, ale před mateřskou jsem měla slušný kolotoč: práce, škola, těsně před porodem státnice,… No a nyní se život dost zklidnil. Prostě témat ubývá. Samozřejmě, že jsem v obraze, co se kolem děje. Myslím si, že stále mám docela slušný všeobecný přehled. I o práci si s ním popovídám, dělala jsem ve stejné firmě. Ale prostě ho nedokážu dost soucitně politovat. S manželem jsme se o tom bavili a prostě ten rušnější život chybí trochu oběma. Na jaře už plánujeme lézt po skalách, v létě plánujeme jet na vodu, ale v zimě nebo spíš v tom co místo ní letos je, jsme ztracení.
@hanullllka my jsme žili život pořád stejně, akorát k tomu měli jako bonus mimino
ale zrovna skály a voda mi uplně jako kojenecký aktivity nepřijdou ![]()
@Lily Evans Samozřejmě, že s dítětem na skálu nepolezem. Hold se budem střídat
a na vodu jedeme i s babičkou a dědečkem, tak se prý prostřídáme u kočárku. ![]()
My jsme byli s mimčem i na fesťáku
Jaro už se blíží, pak za chvíli léto a s tím i spousta dalších možných venkovních aktivit… vydrž, uteče to jako voda. ![]()