Co se dnes vyplatí studovat? VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@vulpes Tak ty myslíš jazyky typu angličtina, němčina, ano ty jsou dneska brané jako samozřejmost, ale já mluvím o méně typických jazycích (holandština, norština, korejština apod.). Studenti dneska běžně jezdí studovat do zahraničí, ale v naprosté většině nemají přednášky a semináře v jazyku té zemi ale v angličtině
No nechci ti brát iluze, ale já mám vystudované „jenom jazyky“ (filologie) a práce pro mě a mé spolužáky bylo a je stále dost
A zrovna např. překlady literatur moc nevydělává.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe a tak, myslela jsem, že psala o LF.
Já někoho, kdo vystudoval medicínu ne tedy z ekonomky, ale z lehkeho humanitního gymplu (biologie pořádně jen prvák, druhák, pak už jen seminář) znám. Inteligentní člověk se naučí leccos. Ale měla i jiné vlastnosti, které jsou snad i důležitější - pevné nervy, sitzfleisch a silnou motivaci. A pravda, bylo to napodruhé a na 1.LF.
Já si také pořád pohrávám s ideou career change a jsem podobně nevyhraněná, jako zakladatelka. Ta část mé práce, která mě nejvíc baví, je placené hůř, než kdybych dělala třeba na vrátnici. Přitom vyžaduje poměrně vysokou kvalifikaci, zkušenosti a talent. Na druhou stranu je naprosto flexibilní, což je fajn s dětmi
Takže když to přeženu - osciluji mezi variantou dělat uklizečku a studovat další vejšku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani no hurá, domluvily jsme se (česky je to často nejtěžší, že?
). Vždyť jsem to tak psala hned napoprvé, že naopak nemluvím o méně častých jazycích.
Ale neboj, iluze mi rozhodně nebereš, tímto směrem se neangažuji, jen jsem vyjádřila názor podle toho, jak znám pracovní prostředí firem, které se mě týkají. Ale to neznamená, že nemám okruh přátel a poznání možná určitým způsobem profilovaný a jsou oblasti, do kterých nevidím a tak určitě můj názor nemusí být univerzálně platný, je jen zrcadle prostředí kolem mě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ijen píše:
Chtela jsem pracovat ve zdravotnictvi, coz se mi nakonec splnilo. Vystudovala jsem dva obory a pracovala na ruznych, ale vzdy uzce specializovanych pozicich. Vzdycky me to bavilo, ale ohodnoceni bida. Manzel chtel studovat jazyky, nakonec udelal VSE a jazyky se ucil k tomu, prace ho mozna az tak moc nebavi, ale staci mu k ni kolikrat notebook, telefon a internet a bere nekolikanasobne vic nez ja. To me treba stve, ze nemam zdaleka takovou svobodu pohybu. Jenze prijit ve 40ti na to, ze se clovek mel stat digitalnim nomadem je celkem frustrujici. Kdybych se mohla vratit v case, volila bych programovani.
co si můžu představit pod úzce specializovanými pozicemi po vystudování dvou oborů (pokud jsem správně pochopila, že se týkají zdravotnictví)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Urcite bych zavrhla humanitni obory, sice se daji dobre studovat pri praci, ale nemají ani jmeno ani financni ohodnocení. Do IT se dnes hrabe kazdy druhy floutek, ale neni IT jako IT. Jinak se maji analytici a vývojáři velkych firem a jinak lepici a programatori jednoduchych webovych stranek a mini webu. Nejlip vychazeji technicke obory za ty by lidem utrhali ruce, ale ne kazdy na to ma. Ekonomika je vesmes nudna. Bud se upichnete pasivne v ucetnictvi a bankerstvi nebo aktivne v realitach a aktivnich produktech pro banky, to je ale většinou hodne narocne a člověk na to musi mit zaludek. Delat u partners, brokeru, OVB, Big4 atd. bych ja prostě nedala.
- Citovat
- Upravit
No to máš pravdu, respektive to bych musela pátrat už přímo po konkrétních studentech a zkušenostech a musel a mít velké štěstí, aby se dala cvičení poskládat po odpoledních či večerech a musela by být ochota ze strany pedagogů k trochu individuálnějšímu přístupu, aby šlo denní. Upřímně, nad denním jsem zatím neuvažovala, už mi není 18. To pak záleží asi obor od oboru. Šlo by to, aby zatím jsem pátrala po dálkovém. Přece jen si myslím, že je to hlavně o samostudiu na VŠ tak jako tak. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@madlicka
Ne, nepsala jsem o LF, jen, že mě zajímá medicína, nic konkrétního
Líbí se mi ta myšlenka ovládat schopnosti k záchraně života, akce, možnost dělat něco, co opravdu hodně znamená. Obdivuju záchranáře, hasiče apod., napíšu, že to chci dělat, jen že to dění kolem toho sleduju, občas si třeba přečtu nějakou knihu o virech, kurz první pomoci atd. Nepsala jsem nikde, že chci studovat LF, pracuju na hl. prac poměr s fixní prac. dobou, jak to mám udělat?
Ne, ne.. na to jsem se neptala. Prostě biologie, chemie, vesmír, nejsem žádná odbornice, ale ráda se o tom dozvím více.
Myslím, že výdrž mám, hlavně s dalším a dalším opakováním jedné a té samé činnosti.
Jen jsem zatím nenašla jednu /a asi ani nikdy nenajdu?/, u které bych si řekla, že ničemu jinému už se věnovat nechci, tomuhle „konkrétnímu“ zasvětím život. Ani nevím, zda to tak opravdu někdo má nebo jsem si tuhle ideu jen vsugerovala. ![]()
A co děláš a do jaké oblasti by si chtěla kariéru nasměrovat?
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já studovala voš sociální práce, uplatnění na trhu práce je, ale jde o to, že je to dost náročný obor za málo peněz. Jenže já na technické a ekonomické obory nemám hlavu a nejsem typ, který by byl vyloženě ajták nebo kancelářská krysa. Nejlepší uplatnění ale co vidím mají technické obory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No bohužel mi eko připadá také trochu nudné na studium, ale zase to „neurazí“. Kamarádka v takové firmě pracovala nějakou dobu a musela utéct na jinou pozici, protože na to neměla nervy (a nedivím se jí), takže nakonec stejně zkončila jako administrativa.
Na technické jsem se vůbec zatím nedívala, jaké jsou možnosti. Ale věřím, že náročnost studia bude na trochu jiném levelu. Úplně na jaderné inženýrství bych to neviděla.
Nemám vůbec páru, co to obnáší. Ale zítra se na techniky mrknu jen tak pro přehled. Abych měla páru, co vše je za možnosti. Respektive nevím moc, jak si ženy hledají k takovému směru cestu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jako mají s tou změnou zkušenost? Něco ze jmenovaného by také mohlo být fain
) Narazila jsem na kombinovaného záchranáře zdr. služby, donedávna jsem předpokládala, že to musí dělat pouze doktoři. Ale zase jsem se setkala s názory, že ženy se probojují pak do akce málokdy. Ale postupem času se toto asi lepší a lepsí.
Ty závislosti by mohl být také velmi prospěšný a aktuální směr. Pomáhat se dá různě, že ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jsi spokjená nebo si si to předtavovala diametrálně jinak? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
@Veronika1990 AhaNo já tedy strávila i část studia v Japonsku a na Tchaj-wanu. O cestovní ruch jsem se přímo nijak nikdy moc nezajímala, ale pro jistotu jsem si taky na to vzala nějaké semináře
Teď pracuji pro jednu asijskou firmu.
Vau, no tak to byla trefa do černého, to sní skvěle ![]()
No kdyby to šlo strčit do 1 dne, tak to bych možná zvládla, ale třeba do dvou už nee… Mám kamarádku na VŠE a ta chodí 3× týdně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
Uprimne - ne, neznam nikoho, kdo by vystudoval medinu se stredni ekonomkou. Ale tak, kdyz myslis, tak to zkus, jen tedy s praci s pevnou pracovni dobou to fakticky neskloubis, to jsem si dost jista.
Pokud vím, tak jsem nikde nepsala, že chci pracovat s pevnou prac dobou a studovat LF. To, že se mi něco líbí neznamená, že na tom musím postavit kariéru
A ano, znám jednu, co vystudovala medinu s prací na plný úvazek, avšak s flexibilní pracovní dobou. Ale i tak si myslím, že je to skvělý výkon
Ale ano, má gympl.
Jo, vím, že je k tomu dalších sto, kteří jen studují a nezvládnou to.. Ale asi nic není úplně beznadějné.
No jo, jsem hnusnej optimista.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dost náročné a za málo peněz, to je asi skoro u všeho ne? A baví tě to? Asi bych na to neměla, bylo by mi těch lidí líto, ale nevím, co přesně děláš. Ale třeba krizový asistent nebo něco podobného to bych měla už trochu jiný pohled na to. Ale profesionální přístup se přeci jen nezíská přez noc, viď. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Veronika1990 píše:
Vau, no tak to byla trefa do černého, to sní skvěleNo kdyby to šlo strčit do 1 dne, tak to bych možná zvládla, ale třeba do dvou už nee… Mám kamarádku na VŠE a ta chodí 3× týdně
Tak to potom akorat to kombinovane. Ja mela kazdy semestr povinne predmety od pondeli do ctvrtka (dva semestry i v patek) ruzne pohazene. Uplne neflexibilní. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit