Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
aby si mě mohl manžel příští rok odečíst tak nesmím mít tento rok 2010 vyšší příjem než 68tis, tento rok jsem byla brala PPM a nyní čerpám dovolenou z minulého a letošního roku, to vše se do té částky počítá ale taky jsem dostala za rok 2009 vrácenou dan při ročním vyučtování, a ted nevím zda se taky počítá, v zákoníků se o této dani nic nepíše, není o ní nic jak v odstavci co se počítá ani co se nepočítá do částky 68tis, mockrát děkuji za odpověd
Já bych řekla, že vrácená daň se nepočítá - že to není prostě příjem. Ale ruku do ohně bych za to nedala ![]()
Letos jsme taky nemohli odpočet na mě uplatnit
, protože jsem čerpala právě dovolenou a ještě jsem v tom měla i MD…vrácená daň by se počítat neměla a PPM taky ne.....no nerada bych se těšila na příští rok, protože kdo ví, co vše zkrouhnou
![]()
ahoj vrácení daně se dopřijmu nepočítá, ale ppm ,dovolená ale i třeba dohoda o provedení práce..... jakýkoliv příjem , třeby i z nájemného se do této částky počítá… prodej bytu.....finanční dary
.. takze to sa da uplatnit vlastne, len ked ma clovek tu nizsiu rodicovsku? ked ju mam 11.4 tis, tak to nevyjde…vsak?
rodičovská se nepočítá, to není příjem, ale sociální dávka… počítá se nemocenská, mateřská, dovolená… zjednodušeně řečeno, všechno co se počítá z tvého platu
Jano mám to chápat tak, že baby na rodičáku jsou brány jako bez příjmu????
Protože, když jsem chtěla žádat dávky, tak se započítávala i rodičovská.
kacko z pohledu sociálních dávek to příjem je ale z pohledu daní to příjem není a to ani nezdanitelný… je v tom malinko bordel…
Zkusím nějaké příklady:
plat = zdanitelný příjem
nemocenská, mateřská = nezdanitelný příjem z pohledu daní … ty ho do vlastního DP neuvádíš, ale třeba aby si tě mohl manžel odepsat jako vyživovanou manželku, tak to jako tvůj příjem počítat musí
rodičák = není příjem z pohledu daní … neuvádíš ani ty ani manžel v DP, ale je to příjem z pohledu dávek, tj. pro výpočet třeba přídavků na dítě se ti to jako příjem počítat bude.
Jani díky, ale stejně to nechápu
, může si mě odepsat z daní jako vyživovanou manželku, když mám rodičák 11400.
Já se obávám že asi ne.Protože podle toho jakou máš mateřskou mi to vychází že budeš mít celkově asi 72tis.
k.a.c.k.a.1 pokud si celý rok na rodičáku tak jo, ten se nepočítá… ale nevím kdy ti končila mateřská a jestli sis po ní vybírala dovolenou, protože mateřská a dovolená se do těch 68 tis. počítá