Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pokud nebude přiznána sleva na dani, přijde nějaké rozhodnutí.Děkuji
Jinak pokud jsi slevu na dani nedoložila, nemůže ti být uznána. Čistě obecně, ale dej víc informací a můžeme ti poradit.
Myslím slevu na dani na dítě…uplatňoval dědeček na vnouče a na mě, jelikož sem byla 3 měsíce vedena jako student…a partner neměl stejné bydliště, tak mu účetní řekla, že žádat nemůže.
Bydliště otce nemám vliv na odpočet na dítě! Pokud je psát v rodném listě jako otec, má právo na slevu na dítě! Stačí, když v práci doloží rodný list dítěte a pokud budou chtít i nějaké čestné prohlášení, že Vy jako matka si dítě neuplatňujete!
pokud vím, i v zákoně je dána společná domácnost, na tom ale již nezáleží, dle zákona i na vnoučne lze sleva uplatnit, otázka je, zda příjde nějaké vyrozumnění, pokud slevu neschválej.penízky žádné nepřišly…
A děda je OSVČ nebo zaměstnanec? Podával si daňové přiznání sám? Pokud by bylo špatně daňové přiznání a finančák si toho všimne, tak volají buď přímo tomu OSVČ nebo účetní toho zaměstnavatele.
Jinak s uplatněním odpočtu na dítě je to tak, jak píše andy01, my jsme toho zářným příkladem
zaměstnavatel přítele, který papírově bydlí jinde s tím neměl nejmenší problém. Jak je to s odpočtem na studujícího potomka, to nevím.
Sleva daně na dítě je ale měsíčně z platu, a ne že by měly po roce přijít „peníze navíc“, ne?
Společná domácnost je podmínka, já myslela, že nemáte stejné trvalé bydliště, to jsem špatně pochopila…
Sleva na dítě je stejně jako na poplatníka nebo i na manželku a může se to uplatnit za rok zpět najednou nebo i v měsíční mzdě. Záleží, jestli zaměstnanec v zaměstnání podepsal Daňové prohlášení (pokud nemá příjmy jinde nebo není OSVČ), tak ho podepisují všichni. A na začátku následujícího roku (do 15.2.) musí zaměstnavatel dostat veškeré informace od zaměstnance (jestli uplatňuje slevu na dítě, na manželku, jestli nemá úroky z úvěru, životní pojištění, penzijní připojištění- za dalších podmínek) a zaměstnavatel mu udělá roční zúčtování daně a rozdíl mu vrací většinou v březnové mzdě…
Pokud nemá zaměstnanec podepsané prohlášení k dani (tzn.že má ještě jinde jiné příjmy), požádá zaměstnavatele o potvrzení příjmů za předchozí rok a podává si daňové přiznání sám, ve kterém si sám uvedené tyto slevy -na poplatníky, dítě, manželku,úroky, pojištění,… a podává si sám na finanční úřad daňové přiznání do 31.3.
Je to sleva na dani, takže žádné peníze nedostáváte, ale snižují se vám o to daně..
Nevím, jestli jsem to napsala nějak složitě, ale pořád moc nerozumím, jak vlastně u vás ta situace byla…
Moc děkuji, situace prostě byla taková, že partnerovi bylo řečeno že nemáme spol.trv.bydliště a tudíž společnou domácnost…víc on po tom nepátral, nakonec sme se stejně nepohodli a rozešli a tak žádal dědeček…podklady k tomu dával účetní již na podzim.
A dědeček má normálně jednoho zaměstnavatele? Pokud ano, tak mu účetní slevu dávali každý měsíc(viděl by to na výplatní pásce) a nejspíš v březnové výplatě musel dostat více peněz než normálně a na této výplatní pásce by měl vidět, kolik mu bylo vráceno na ročním zúčtování..stále nevím, v jakém je dědeček pracovním poměru..
je zamestnán u jednoho zaměstnavatele (magistrát) je ale nyni na nemocenské a tak výplatu od mm nedostal.no uvidíme, třeba to pošlou až nastoupí do práce, moc tomu nerozumím a účetní na něj koukala, že žádí za vnouče, jako kdyby to nebylo možné, což podle zákona je.No uvidíme, moc děkuji.
I když dědeček marodí, tak mu přece musí posílat pásku domů, ne?
Já teda vlastně ani nevím, jestli si dědeček uplatňovat může, to opravdu nevím, ale jestli máte zjištěno, tak by mu to měly dát v té výplatě, i když marodí, tak to vyplácí všem zaměstnancům v jednom měsíci..no, asi bych se tam zašla zeptat..