Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hezký den,
potřebovala bych poradit zda tu někdo neví co se bude dít. Přišel mi dopis z MU že zahajujou kontrolu mého podnikání za 1čtvrtletí 2010,ovšem já podnikání ukončila v roce 2004,na dva roky jsem si prodloužila ŽL no a pak už na to tak nějak zapomněla. Nejspíš jsem si měla ten ŽL asi úplně zrušit co? No moje chyba, snad jim to na tom úřadě vysvětlím, nicméně nemáte s tím někdo zkušenosti s podobnou situací? Hrozí mi nějaká pokuta nebo se dá s nima domluvit?
Děkuju za případné rady a odpovědi
tak jim tam zavolej a řekni jim to ,nebo napiš čestné prohlášení ,že jsi nepodnikala .
Nic se neděje - prostě tam zavolej a řekni jim co a jak.
Mimochodem nám přišla kontrola 14 let poté, co moje mamka zemřela - takže i oni tam mají pěknej bordel.
Ale Ell._tys na mě snad zapoměla - nic se neděje - zkontrolují, jen zda jsi za uvedené období podnikala, či nikoliv - chtějí po tobě zřejmě i účetnictví atd. - po skončení přerušení podnikání tě totiž berou jako podnikající a proto tě běžně kontrolují
Přerušovat podnikání není povinnost , ale možnost - protože přerušit má pouze ten, kdo „nehodlá“ v násl. období podnikat , takže nikdo nedokáže, jestli jsi hodlala nebo nehodlala
. Rušit ŽL nemusíš - ba by to naopak byla blbost, neboť nikdy nevíš, kdy ho budeš potřebovat a zbytečně bys platila za nový ![]()
Takže shrnuto - na kontrolu se dostav se vším co máš z požaovavaných dokladů. Do protokolu napíší, že jsi v reálu nepodnikala a to je vše..... ![]()
Jo ještě si dej pozor, i když nepodnikáš, máš povinnost hlásit ŽÚ všechny změnu údajů tj. např. změna příjmení, adresy apod. -jestli si tě třeba nezvou kvůli neohlášené nějaké změny!!! Tak na to mrkni, kdyžtak nahlaš ještě před kontrolou, aby ti nedali pokutu ![]()
Korenko - promiň neuvědomila jsem si to
díky moc: Jelikož jsem nepodnikala už 6 let tak jim nic nedonesu
každopádně jsi mě potěšila(i všechny ostatní co mi tu poradily) že mi nehrozí za mou hlavu zapomětlivou nějaká pokuta. A co se týče Fú tak žádné změny nenastaly no vyptám se jich co mám všechno pro příště hlídat, aby mi tak nevyskakoval krevní tlak jak teďka ![]()
Děkuju moc jo a jdu tam v pondělí.
A pochopila jsem to dobře, že jde o kontrolu živnostenskou?
Každopádně teda mi vždy požadovali přinést OP,ŽL,účetní doklady,atd. -takže jestli to mají stejně, tak min. ten ŽL a OP mít budeš ![]()
Jo je to živnostenská kontrola a jo čtu že po ěm chtějí OP, žl a taky faktury za to čtvrtletí 2010 což nemám, takže donesu jen ty dvě předchozí. No každopádně tě pak poinformuju jak jsem dopadla.
Ještě jednou díky
Tak to mám za sebou,naštěstí v pohodě
jen mi teda prodloužili přerušení ŽL do roku 2020,jde to už teď na neomezeně dlouhou dobu. A jinak nic se nestalo, že jsem to zapomněla opětovně přerušit, jen mě teda vedly jako podnikající, ale hned jak jsem vešla tak na mě bafli a podnikáte vůbec nebo ne. Takže asi těch případů je víc. Takže formální kontrola a hotovo. Jsem opravdu ráda že se to nijak nepokutovalo. Korenko ještě jednou díky za uklidnění . ![]()
Když už jsme u těch kontrol-jak dlouho zpětně má FÚ možnost kontrolovat daňové přiznání a účetnictví?Jak dlouho je musím archivovat?
ja se tedy pridam tez s dotazem
vyrizovala jsem si ŽL, mela jsem pracovat jako prepisovatel tv zprav,ale seslo z toho.
mam tedy nekde hlasit podnikani, myslim Fu, ossz,ZP - jsem na rodicaku, nebo nemusim,kdyz nebudu nikd enic delat,????
Tak na ŽÚ by se mělo přerušení nahlásit, pokud opravdu v dohledné době nehodláš začít podnikat. pak by opět stačilo nahlásit, že začalas (pozor, abys na to pak nezapomněla)
Co se týče ohlášení u dalších instuticí, tak přesně nevím, ale řekla bych že tam něco takového taky požadují (vím, že kolikrát se mi podnikatelé vymlouvali s tím, že si to přerušili na FÚ a mysleli, že to stačí i pro nás…a na OSSZ bych taky dala vědět ![]()
lasička1 píše:
Když už jsme u těch kontrol-jak dlouho zpětně má FÚ možnost kontrolovat daňové přiznání a účetnictví?Jak dlouho je musím archivovat?
lasicko: netvrdím to s jistotou, ale pokud si pamatuji ze školy, tak uchovávat by se myslím účto mělo min. 10let určitě, je to v nějakém zákoně (o účetnictví??)…a kontrola je asi možná obdobně ![]()
Manželovi přišel dopis o zahájení kontroly ze živnostenského úřadu. je zemědělský podnikatel. CHtějí předložit doklady prokazující provozování zemědělské činnosti v letech 2013 a 2014 (např. vydané faktury, příjmové doklady, smlouvy apod.) a doklady o registraci podnikatele u příslušného FÚ.
Všechno má a vše dělá jak se má (aspoň si to tedy myslíme)
Co ale od takové kontroly čekat? Dáme krabice s účetnictvím, smlouvy, registraci, kouknou na to, do pěti minut musí být všem podle dokladů jasné, že opravdu podniká v zemědělství. A co dál? Co ještě taková kontrola dělá?
Jsem předchozí anonymní. (prosím zachovat anonymitu kvůli předchozím informacím, i když tak úplně si nejsem jistá, jestli je tady anonymita třeba)
jednou si dovolím komentářem posunout diskusi…