Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Přesně tak. Nahlásí to otec dítěte, protože tobě celkem není co danit.
ano je to tak. Sleva na dani se počítá již za měsíc, ve kterém se dítě narodilo. A pokud jste zapomněli nahlásit ihned, tak nevadí, protože se to zohlední pak v ročním vyúčtování daně z příjmů za uplynulý rok.
ahoj,chci se zaptat jak je to s úlevou na daních na dítě?může slevu požadovat jen jeden z rodičů nebo oba?ted nastupuji po prvním dítěti do nového zaměstnání,zatím na malého uplatňoval slevu manžel.tak ať vím jak to vlastně je
děkuji za odpovědi.
slevu může uplatňovat jen jeden,zpravidla ten kdo má vyšší příjem
Zdravím všechny. Jsem matka samoživitelka a úlevy na dani na dceru si odepisuje moje mamka. Jak by to ale bylo v případě, že bych si měsíčně vydělala více, než 4 tisíce? Víc než 48 tisíc za rok by to určitě nebylo, jde o nepříliš pravdidelný přivýdělek. Jde mi o to, aby si to mohla i nadále odepisovat mamka, aby to nebylo každý měsíc jinak, ale nevím, zda je směrodatná ta měsíční či roční maximální suma…Děkuji:-)
Solvejg píše:
Zdravím všechny. Jsem matka samoživitelka a úlevy na dani na dceru si odepisuje moje mamka. Jak by to ale bylo v případě, že bych si měsíčně vydělala více, než 4 tisíce? Víc než 48 tisíc za rok by to určitě nebylo, jde o nepříliš pravdidelný přivýdělek. Jde mi o to, aby si to mohla i nadále odepisovat mamka, aby to nebylo každý měsíc jinak, ale nevím, zda je směrodatná ta měsíční či roční maximální suma…Děkuji:-)
Roční je směrodatná proto abys mohla uplatnit úlevu za celý rok (bez ohledu na to, že pracuješ jen po část roku). Takže bych řekla, že by to mohla uplatňovat i nadále mamka.
j.a.n.i1 píše:Solvejg píše:Roční je směrodatná proto abys mohla uplatnit úlevu za celý rok (bez ohledu na to, že pracuješ jen po část roku). Takže bych řekla, že by to mohla uplatňovat i nadále mamka.
Díky moc!
Dobrý den, chci se zeptat, kdy můžu uplatnit úlevy na dani na děti. Může si je uplatnit i při dohodě o provedení práce nebo při dohodě o pracovní činnosti? Nebo to nelze vůbec při těchto dohodách? A musí to být při normální pracovní smlouvě? Děkuji Vám všem moc za odpověď.
a.5.s.22.k.13 píše:
Dobrý den, chci se zeptat, kdy můžu uplatnit úlevy na dani na děti. Může si je uplatnit i při dohodě o provedení práce nebo při dohodě o pracovní činnosti? Nebo to nelze vůbec při těchto dohodách? A musí to být při normální pracovní smlouvě? Děkuji Vám všem moc za odpověď.
Můžeš i při těhle smlouvách, za předpokladu, že si za rok vyděláš alespoň 48 tisíc.
Dobrý den. Jsem s dcerou na rodičovské dovolené do jejích tří let. Po ukončení rodičáku budu nastupovat do práce. S bývalým přítelem jsme se hned po porodu rozešla. V péči mám dcerku já. Úlevu na dani doteď pobíral expřítel, ale jakmile nastoupím do práce, ráda bych úlevu převedla na sebe. Mám strach, že expřítel nebude chtít úlevu u zaměstnavatele zrušit. Co s tím?
Doporučeným dopisem oznámit jeho zaměstnavateli, že slevu na dani pobírá již několik let neoprávněně, protože pokud s ní nebydlí ve společné domácnosti, tak si slevu uplatňovat nesmí ani v případě, že ty ji neuplatňuješ.
my jsme vždy vyžadovali čestné prohlášení manželky-přítelkyně, že neuplatňuje slevu na dítě ona a že spolu žijí ve společné domácnosti, aby si slevu mohl uplatňovat otec dítěte, tak nechápu, že mu tu slevu vůbec umožnili
Jsem rozvedená,mám dvě děti.Místo manžela mám úlevy na daňích teď já.Situace se teď ale změnila dcera(19 let)dostudovala.Je evidovaná na prac.úřaďě-nemá žádný příjem.Můžu i nadále požadovat na ni úlevu?
Ne, nemůžeš, protože z pohledu zákona o daních z příjmů už se nepovažuje za vyživavané dítě, protože nesplňuje podmínku přípravy na budoucí povolání.
(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
a) nezletilým dítětem,
b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a
1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,14d)
2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo
3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
ahoj,
chci se ujistit - když se narodí miminko, tak to otec dítěte nahlásí v práci mzdové účetní, aby měl úlevy na dani. Matka to nehlásí, protože ona vlastně žádnou mzdu nedostává.
Chápu to dobře?
Nějak jsme na to zapoměli…
Díky
Jana