Úlevy na dani na dítě

Anonymní
7.6.10 10:24

úlevy na dani na dítě

ahoj,
chci se ujistit - když se narodí miminko, tak to otec dítěte nahlásí v práci mzdové účetní, aby měl úlevy na dani. Matka to nehlásí, protože ona vlastně žádnou mzdu nedostává.
Chápu to dobře?
Nějak jsme na to zapoměli…

Díky
Jana

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27263
7.6.10 10:48

Přesně tak. Nahlásí to otec dítěte, protože tobě celkem není co danit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
7.6.10 11:43

ano je to tak. Sleva na dani se počítá již za měsíc, ve kterém se dítě narodilo. A pokud jste zapomněli nahlásit ihned, tak nevadí, protože se to zohlední pak v ročním vyúčtování daně z příjmů za uplynulý rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
viktorie_111
9.11.11 13:14

úleva na daních

ahoj,chci se zaptat jak je to s úlevou na daních na dítě?může slevu požadovat jen jeden z rodičů nebo oba?ted nastupuji po prvním dítěti do nového zaměstnání,zatím na malého uplatňoval slevu manžel.tak ať vím jak to vlastně je :-) děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
20885
9.11.11 13:18

slevu může uplatňovat jen jeden,zpravidla ten kdo má vyšší příjem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
9.11.11 13:41

Zdravím všechny. Jsem matka samoživitelka a úlevy na dani na dceru si odepisuje moje mamka. Jak by to ale bylo v případě, že bych si měsíčně vydělala více, než 4 tisíce? Víc než 48 tisíc za rok by to určitě nebylo, jde o nepříliš pravdidelný přivýdělek. Jde mi o to, aby si to mohla i nadále odepisovat mamka, aby to nebylo každý měsíc jinak, ale nevím, zda je směrodatná ta měsíční či roční maximální suma…Děkuji:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
9.11.11 14:18
Solvejg píše:
Zdravím všechny. Jsem matka samoživitelka a úlevy na dani na dceru si odepisuje moje mamka. Jak by to ale bylo v případě, že bych si měsíčně vydělala více, než 4 tisíce? Víc než 48 tisíc za rok by to určitě nebylo, jde o nepříliš pravdidelný přivýdělek. Jde mi o to, aby si to mohla i nadále odepisovat mamka, aby to nebylo každý měsíc jinak, ale nevím, zda je směrodatná ta měsíční či roční maximální suma…Děkuji:-)

Roční je směrodatná proto abys mohla uplatnit úlevu za celý rok (bez ohledu na to, že pracuješ jen po část roku). Takže bych řekla, že by to mohla uplatňovat i nadále mamka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
93
9.11.11 15:02
j.a.n.i1 píše:
Solvejg píše:
Roční je směrodatná proto abys mohla uplatnit úlevu za celý rok (bez ohledu na to, že pracuješ jen po část roku). Takže bych řekla, že by to mohla uplatňovat i nadále mamka.

Díky moc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a.5.s.22.k.13
27.11.11 10:50

dotaz

Dobrý den, chci se zeptat, kdy můžu uplatnit úlevy na dani na děti. Může si je uplatnit i při dohodě o provedení práce nebo při dohodě o pracovní činnosti? Nebo to nelze vůbec při těchto dohodách? A musí to být při normální pracovní smlouvě? Děkuji Vám všem moc za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
101710
27.11.11 11:49
a.5.s.22.k.13 píše:
Dobrý den, chci se zeptat, kdy můžu uplatnit úlevy na dani na děti. Může si je uplatnit i při dohodě o provedení práce nebo při dohodě o pracovní činnosti? Nebo to nelze vůbec při těchto dohodách? A musí to být při normální pracovní smlouvě? Děkuji Vám všem moc za odpověď.

Můžeš i při těhle smlouvách, za předpokladu, že si za rok vyděláš alespoň 48 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
14.12.11 20:17

úleva daně na dítě

Dobrý den. Jsem s dcerou na rodičovské dovolené do jejích tří let. Po ukončení rodičáku budu nastupovat do práce. S bývalým přítelem jsme se hned po porodu rozešla. V péči mám dcerku já. Úlevu na dani doteď pobíral expřítel, ale jakmile nastoupím do práce, ráda bych úlevu převedla na sebe. Mám strach, že expřítel nebude chtít úlevu u zaměstnavatele zrušit. Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
14.12.11 20:25

Doporučeným dopisem oznámit jeho zaměstnavateli, že slevu na dani pobírá již několik let neoprávněně, protože pokud s ní nebydlí ve společné domácnosti, tak si slevu uplatňovat nesmí ani v případě, že ty ji neuplatňuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
14.12.11 21:40

my jsme vždy vyžadovali čestné prohlášení manželky-přítelkyně, že neuplatňuje slevu na dítě ona a že spolu žijí ve společné domácnosti, aby si slevu mohl uplatňovat otec dítěte, tak nechápu, že mu tu slevu vůbec umožnili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Růžislava
28.12.11 13:02

dotaz

Jsem rozvedená,mám dvě děti.Místo manžela mám úlevy na daňích teď já.Situace se teď ale změnila dcera(19 let)dostudovala.Je evidovaná na prac.úřaďě-nemá žádný příjem.Můžu i nadále požadovat na ni úlevu?

• Citovat
  • Upravit
101710
28.12.11 20:55

Ne, nemůžeš, protože z pohledu zákona o daních z příjmů už se nepovažuje za vyživavané dítě, protože nesplňuje podmínku přípravy na budoucí povolání.

(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
a) nezletilým dítětem,
b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a
1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,14d)
2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo
3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák