Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Chtěla bych se zeptat.Je lepší úlevu na dítě aby bral ten kdo má více peněz, nebo je to jedno.Někdo říká že už to neplatí jako dřív a že to vyjde nastejno a někdo říká že to má brát ten kdo má vyšší příjem.Můžete mi to prosím někdo vysvětlit?
Je to úplně jedno, jednak je jednotná daň 15% a jednak je to pevná sleva z již vypočtené daně, takže je úplně jedno, jestli máš slevu 1000,– z 10 000,– nebo z 5000,–
Chci se zeptat jak je to s úlevou na daních u dítěte do 26 let studující na vysoké škole a zároveň podniká. Můžu stále jako matka uplatňovat úlevu na daních i když má syn tím pádem nějaký příjem?
Díky za odpověď
pokud prokáže studium potvrzením ze školy, tak si jej můžeš stále uplatňovat do jeho 26 let, k jeho výdělku se nepřihlíží, on ve svém danovém přiznání si na sebe také uplatní slevu jak na poplatníka tak na studenta
Chtěla bych se zepta,jestli si může žádat o úlevu na daních přítel,který není bologickým otcem,ale žijeme spolu ve spolčené domácnosti.Já si žádat nemůžu,jsem na MD.
Pokud není uveden v RL, tak nemůže, to by mohl pouze pokud by byl manžel.
Nevíte někdo, jestli si může přítel uplatňovat slevu na dani na dítě, když dělá u více firem na Dohodu o provedení práce? Prohlášení poplatníka podepsal tím pádem příští rok bude muset podávat daňové přiznání a tam to napsat musí, ne?
Děkuji za odpověď.
Jojo, pokud si za rok vydělá alespoň 48 tisíc. A normálně je uvede do DP.
A těch 48 tisíc musí být u jednoho zaměstnavatele nebo u všech dohromady?
Dobrý den.Již něco málo přes rok uplatňuji slevu na dani na dceru z prvního manželství.Současně pobírám slevu na syna ze současného manželství.Sleva mi na dceru naskočila automaticky do výplaty po tom co šla bývalá na mateřskou.Nebral jsem to nějak v potaz a teď mi účetní oznámila že pobírám slevu neoprávněně.Jak mám teď postupovat,jak to bude v ročním vyúčtování a čeho se můžu obávat?Zdůrazňuji že jsem o nic nežádal.Děkuji za odpověď.
No, neoprávněně ji pobíráš, měl si nahlásit, že už s bývalou manželkou nežiješ ve společné domácnosti.
A může ti v ročním zúčtování daní celý neoprávněný odpočet zrušit, tj. odečíst ti cca 10 tis.
j.a.n.i1 píše:
No, neoprávněně ji pobíráš, měl si nahlásit, že už s bývalou manželkou nežiješ ve společné domácnosti.
A může ti v ročním zúčtování daní celý neoprávněný odpočet zrušit, tj. odečíst ti cca 10 tis.