Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@prudusinka píše:
Teta dělá ze slivovice borůvkový likér (slivovice + borůvky + cukr), musí se nechat uležet a je to výborný
To bude podobný, jako dělá tchyně z těch třešní. Z borůvek, to musí být luxus
.
@Raduš.ka44 píše:
Zkus ji se Spritem, třeba ti zachutná.
Se spritem?tak to nevim teda.tobe to chutna?stejne tu chut neprerazis ne?
My vcera dostali dva litry pravy slivovice, jen jsem si cuchla a uz se mi sbihaly sliny, snad vydrzi do doby, az prestanu kojit. Vzdyt je to jedno z mala kvalitniho piti! Nechapu znamou, co pije jen zlatyho jelzina a jeste tomu rika chlast ![]()
Chuť slivovice se dá vylepšit pomocí sušeného ovoce - do litrovky tak jeden sušený kousek, do demižónu tak pět až deset ousků - záleží na jeho velikosti. Nechat v té slivovici poležet minimálně deset týdnů, spíš ještě déle… až pak konzumovat.
Jinak pokud máte přístup k sušeným oškoruším (jeřáb oskeruše - tzv. „tatarský strom“), tak ty, nakládané do slivovice, jsou naprosto výtečné… Oškoruši sem v 13. století přivezli Tataři. Považovali ji všelék proti moru, úplavici, dyzentérii atd. A říkalo se, že podle jejího rozšíření na Moravě se dalo vystopovat, kam až se Tatři dostali… To jen tak na okraj.
Jinak oškoruše je „bylinková“ náhražka živočišného uhlí… Takže s tím protiprůjmovým účinkem (jako u borůvek) při její konzumaci počítejte.
@wildcherry píše:
Se spritem?tak to nevim teda.tobe to chutna?stejne tu chut neprerazis ne?
Na to mě naučil manžel. Když si to dáš ve správným poměru, tak je to dobrý, záleží na tom, kolik slivovice sneseš.
Já ji ale nejradši pila čistou, ovšem musela být dobrá, chunat po švestkách, ne po lihu.
Nevím, jestli to bylo zmíněno - ale slivovici nebo kalvádos, které jsou malinko horší kvality, se dají značně vylepšit medem
Na litr tak půl kg - ale doporučuji ideální poměr odhadnout podle vlastní chuti - jen rozpustit, před naléváním protřepat. Kupodivu to opravdu není špatné.
Dobrou slivovici bych ale nijak nekazila ![]()
Lesi, neblázni - půl kila medu na litr?
To už je spíš medovina jak slivovice… ![]()
Ono záleží taky na době (délce) macerování. Pokud ji můžete nechat uležet řádově měsíce, tak stačí pár lžiček…
s tím medem to zní zajímavě, zkusím:) já právě nepoznám, jestli je kvalitní, nechutná mi žádná, takže si jí ani nerisknu darovat. Z Moravy samozřejmě nejsem ![]()
@Jura007 píše:
Lesi, neblázni - půl kila medu na litr?To už je spíš medovina jak slivovice…
Ono záleží taky na době (délce) macerování. Pokud ji můžete nechat uležet řádově měsíce, tak stačí pár lžiček…
Autorka slivku nepije, její manžel také ne - asi jsou spíš likéroví. Pak je to množství zcela v pořádku
Fakt.
@Lesina píše:
Autorka slivku nepije, její manžel také ne - asi jsou spíš likéroví. Pak je to množství zcela v pořádkuFakt.
spíš vínový ![]()
@jezika píše:
spíš vínový
@wildcherry píše:
jak dlouho se nechává uležet?
Asi 2 měsíce. Na lahev slivovice bylo myslím 1/4 litru čerstvých borůvek a 1/4 litru krystalovýho cukru. Občas se s tím zatřepe aby se to promíchalo.
@jezika píše:
můžu poprosit ten recept?
Tak jsem se ptala tchyně a dostala jsem recept trošku složitější, ale snad si to nějak uzpůsobíš. Používá 3 litrovou láhev, kterou naplní asi do 3/4 nejlépe sladkovišněma. Na třešně nasype asi 3/4 kg cukru. Kdyby jsi používala sladké třešně, dej cukru určitě míň. Přidá celou skořici a několik hřebíčků. Zaleje slivovicí a doplní třešně, aby byla láhev plná a všechny třešně ponořené. Nechá se uležet asi měsíc a občas se láhev otočí, aby se obsah lépe propojil.
@Paoloska píše:
Tak jsem se ptala tchyně a dostala jsem recept trošku složitější, ale snad si to nějak uzpůsobíš. Používá 3 litrovou láhev, kterou naplní asi do 3/4 nejlépe sladkovišněma. Na třešně nasype asi 3/4 kg cukru. Kdyby jsi používala sladké třešně, dej cukru určitě míň. Přidá celou skořici a několik hřebíčků. Zaleje slivovicí a doplní třešně, aby byla láhev plná a všechny třešně ponořené. Nechá se uležet asi měsíc a občas se láhev otočí, aby se obsah lépe propojil.
mnam to zní dobře:)