Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já dost často slýchám, že jsem na děti „měkká“. Což v podstatě chápu jako to stejné, jako „dovolit vše“. Já to mám nastavené tak, že pokud neohrožují své zdraví či zdraví někoho jiného, neberou věci, které nemají - jako, že probírají šuplíky, lustrují skříňky apod., tak jim dovolím poměrně dost. Pokud už je to nad mou snesitelnost, upozorním je na to (třeba pištění či jekot). Pokud neposlechnou, řeším to dle situace - vezmu hračku o kterou se perou apod.
Dcerka se taky občas vzteká, když dám něco jinam, než ona chce a rozhodně ji za to neplácám. Spíš ji obejmu a počkám, až se vyvztekám a snažím se ji vysvětlit, že pokud se ji nelíbí, kam jsem to dala, tak mě to může říci a můžeme se domluvit. Už to pomalinku začíná zabírat a občas si to i uvědomí a vyřešíme to dřív, než se začne vztekat.
Celkově se snažím spíše vše vysvětlit, ale občas mi ujedou nervy a obě děti dostanou na zadek.
Jinak já si myslím, že dle starší generace by se děti měli chovat tak jak už tu některé psaly: sedět hezky, tiše, odpovídat jen když je tázáno. V případě nějaké živosti, poslechnout na příkaz, nedávat některé emoce najevo. Prostě takoví malí dospělí.
@marmelada78 @Lasislava1 Jo, nejlepší jsou rady těch, co děti ještě nemají. ![]()
Tak u nás to nejspíš znamená, že syn dělá něco co se zrovna okolí nehodí a nebo nedělá to co by se okolí hodilo ![]()
@dalimil píše:
Já myslím, že to vzniká z potřeby starších lidí aby mělo vše řád, hluku spíš méně a aby se děti pěkně spolu hráli a byl klid. Což je utopie jak vímeBudeme nejspíš taky takový, nemám strach…
S tím souhlasím. Já tu potřebu mám už teď, ale chápu, že je neuspokojitelná. ![]()
@Lasislava1 píše:
@marmelada78 No já nejsem klidná povaha, takže já bych ho po zadku plácla, aby měl důvod břečet.. Protože to že někdo postaví něco jinam, než chce on, není důvod, no tak aby ten důvod jako měl.
Pak bych mu vysvětlila, že přece o nic nešlo a stačilo bagr přesunout, bez zbytečené hysterie.
No na můj vkus si hodně benevolentví, ale každopádně je to Tvoje věc
tak ted jsi mě pobavila no počkám si za dva roky ![]()
Dřív se říkalo „děti mají být vidět, ale ne slyšet“ a v mnoha rodinách byli rodiče autorita, žádná diskuse se nevedla. Dneska se spousta rodičů snaží o vyrovnanější vztahy, tak to možná některé starší lidi dráždí, protože to neznají. A samozřejmě je to i vzpomínkový optimismus
Můj děda třeba vypráví, jak na ně byla doma přísnost, ale když pak poslouchám, co všechno jako děti vyváděly, tak si říkám, že to taková vojna nebyla ![]()
@Lasislava1 píše:
@marmelada78 No já nejsem klidná povaha, takže já bych ho po zadku plácla, aby měl důvod břečet.. Protože to že někdo postaví něco jinam, než chce on, není důvod, no tak aby ten důvod jako měl.
Pak bych mu vysvětlila, že přece o nic nešlo a stačilo bagr přesunout, bez zbytečené hysterie.
No na můj vkus si hodně benevolentví, ale každopádně je to Tvoje věc
Jo, tohle - že mi přidá, abych měla důvod - mi vždycky říkala moje máma, když jsem brečela nebo se vztekala kvůli něčemu, co JÍ přišlo nepodstatné. Jediné, co mě to naučilo, bylo, že absolutně nemá smysl negativní emoce projevovat nebo se s nimi mámě svěřovat, protože výsledkem bude jen jen jejich popření a zákaz. A to jsem byla o dost starší. Dvouleté dítě prožívá věci mnohem emotivněji a že dospělému připadá jeho důvod k vzteku nesmyslný, neznamená, že nesmyslný je. Trestat za něj je blbost. Dítěse musí naučit ho zpracovat a případně vyřešit, ne potlačovat a skrývat. Nechápu, proč nele rovnou ukázat, že traktor můžeme dát jinam, proč je potřeba předtím dítě zmlátit? Co se tím jako naučí?
@Ukulina Nikdo rady nedává, napsala jsem jak to vidím teď.. Je možné, že se zachovám jinak až dítě budu mít..
@ka2ka NO to je možné, že jsem Tě pobavila, ale napsala jsem jak to vidím teď já z mého pohledu, že není správný, nebo se Ti nemusí líbit Ti nějak nepodsouvám..
@Kassy No to fakt nevím, co se tím naučí.. Nevím jak mu ukázat, aby se nevztekal, protože někdo neudělal něco jak chce on.. ![]()
@Lasislava1 píše:
@Kassy No to fakt nevím, co se tím naučí.. Nevím jak mu ukázat, aby se nevztekal, protože někdo neudělal něco jak chce on..
No, tím, že mu dáš přes zadek, rozhodněne, protože v tu chvíli děláš vlastně úplně totéž - někdo (dítě) nedělá něco, jak chceš ty (nezpracovává svoje emoce podle tvých představ, případně vůbec má emoce, které by podle tebe mít nemělo), tak se vztekneš a pleskneš ho. Podle mě je lepší nejdřív uklidnit / nechat uklidnit, aby dítě dokázalo vnímat, a pak ukázat, jak se ta situace dá vyřešit bez vzteku - nelíbí se ti, kam jsem dala bagr, tak ho vem a dej ho, kam chceš ty.
@Kassy Je to možný, že situaci budu řešit pak jinak, podle povahy dítěte.. Já jsem jen horká hlava a nevím jestli bych hodinu vydržela, že brečí skrz bagr na druhé straně ![]()
@Lasislava1 budeš překvapená, kolik toho od dítěte „musíš“ vydržet ![]()