Co upéct z hrubé mouky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
23.4.20 00:13
@klamonožka píše:
Kde má těsto lepit, tam bych to neriskovala - tažené těsto, jakékoliv těsto, které válíš atd. Do litého perníku nebo bábovky bych to riskla.

Jinak samozřejmě se používá třeba na ty knedlíky.

A pokud knedlíky nebudeš dělat, tak ji používej na vysypávání plechu třeba na ten perník, za dva, tři roky ji tak spotřebuješ. ;)
Nebo ji daruj někomu, kdo ji používá, bezdůvodně vyhazovat nezávadné jídlo je fakt hrozný zvyk…

Dekuju moc za rady. Vyhazovat ji nebudu. Buď ji spotrebuju nebo někomu daruji. Vyhazování jídla/surovin nesnáším!!!

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
23.4.20 00:13

Bramborové těsto na knedlíky, šišky nebo placky, krupicová kaše. Nebo dokup hladkou a michej to do jako polohrubou do litého těsta na bábovku, perník, bublaninu atd

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.20 00:14
@Ariadne píše:
Bramborové těsto na knedlíky, šišky nebo placky, krupicová kaše. Nebo dokup hladkou a michej to do jako polohrubou do litého těsta na bábovku, perník, bublaninu atd

Jde to namíchat? Jsem si právě říkala, že bych udělala polohrubou… :think: a placky myslíš konkrétně jaké?

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
23.4.20 00:14

Jo a taky jde na vysypání plechu nebo na drobenku. Když uděláš drobenkovy koláč, tak zmizí rychle

• Citovat
  • Upravit
Katastrofaobecna
23.4.20 00:15

Wow, ale je to hodně stará záležitost.
„Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.“
Nicméně ta dnešní je přecejen něco jiného :)

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
23.4.20 00:17

Jj jde. V receptech po babi mám třeba bábovku, kde je hrnek hladké a hrnek hrubé mouky. Placky děláme uvařených brambor nebo zbytku bramborové kaše. Přidám sůl, vajíčka a mouku. Jako na těsto na bramborové knedlíky a pak vyválíme dlouhý válec a odkrajuju kousky na placky a peču na pánvi. Dají je jíst já sladko, naše děti je milují s kefirem nebo mlíkem

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.20 00:18
@Katastrofaobecna píše:
Wow, ale je to hodně stará záležitost.
„Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.“
Nicméně ta dnešní je přecejen něco jiného :)

Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes? 8o :think: :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.4.20 00:19
@Ariadne píše:
Jj jde. V receptech po babi mám třeba bábovku, kde je hrnek hladké a hrnek hrubé mouky. Placky děláme uvařených brambor nebo zbytku bramborové kaše. Přidám sůl, vajíčka a mouku. Jako na těsto na bramborové knedlíky a pak vyválíme dlouhý válec a odkrajuju kousky na placky a peču na pánvi. Dají je jíst já sladko, naše děti je milují s kefirem nebo mlíkem

Díky za recept :kytka: když já neumím ani těsto na bramborové knedlíky :lol: ale naučím se :kytka:

• Citovat
  • Upravit
16455
23.4.20 00:21

Tvarohová bábovka s tvarohem, je skvělá, dělám ji každý týden. https://kitchenette.cz/…hova-babovka

Knedlík podle kuchařky pro dceru https://www.kucharkaprodceru.cz/…ovy-knedlik/. Tady je i spousta polopatických receptů pro úplné začátečníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
23.4.20 00:22
@Anonymní píše:
Díky za recept :kytka: když já neumím ani těsto na bramborové knedlíky :lol: ale naučím se :kytka:

To je jednoduchým fakt :lol: jen prostě pridavej mouku po troškách, aby to těsto nebylo jak kámen. Musí se s ním hezky pracovat a moc se nelepit. Vlastně z toho těsta uděláš snadno i ty noky. Je to všechno na jedno brdo :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
53518
23.4.20 00:24
@Anonymní píše:
Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes? 8o :think: :lol:

Těžko. Ta naše je vyšlechtěná. Na jejich „primitivní“ vaření třeba nemusela být dvounulka. Ale jemné třené linecké prostě z hrubé nebude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6669
23.4.20 00:25
@Anonymní píše:
Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes? 8o :think: :lol:

Měla úplně jiný obsah lepku, dalo výrazně větší fušku ji vypěstovat (klásek měl jen 3 zrnka) a byla celozrnná = melo se zrnko i s osemením i s klíčkem, ale pokud chtěli, uměli udělat určitě hladší, než dnešní hrubou.

Zkus si nějakou tu experimentální archeologii (až bude po apokalypse a budou otevřená podobná místa). :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
23.4.20 00:57
@Anonymní píše:
Ahoj, poraďte recepty z hrubé mouky. Můžu hrubou mouku použít místo hladké? Pokud ne, tak proč? Poslala jsem dnes muze na nákup a místo hladké mouky přinesl 3kg hrubé a já nevím co s ní. :roll: prosím anonym, je mi trapně, že nevím jaký je rozdíl ve vaření/pečení s hladkou a hrubou moukou. Dik

Rozdíl mezi hladkou a hrubou moukou je ve fyzikálně - chemických vlastnostech. Například, kynutý mazanec peču z polohrubé mouky, ale těsto na pizzu z polohrubé neuděláte, protože se bude trhat. Když uděláte těsto s kypřícím práškem do pečiva, například muffiny, tak když použijete totožný recept, ale jiný druh mouky, tak dostanete úplně jinou strukturu výsledného těsta, těsto z hladké mouky, bude hutné a lepivé, z hrubé mouky bude zase krásně nadychané, ale sušší. Já třeba na pečení používám jeden recept na základní těsto s kypřícím práškem a podle toho, co chci aby z toho vzniklo použiji jinou mouku. Na dort se šlehačkovým, nebo pudinkovým lehčím krémem použiji hrubou mouku, na dort s máslovým krémem zase polohrubou a na plněné muffiny jedině hladkou. A potom jsou specifické recepty, kde záměna druhu mouky povede ke špatnému vysledku, například bramborové gnocci z hladké mouky sice uděláte, ale budou se tak hodit k házení na cíl, než k jídlu. Nebo odpalované těsto z hrubé mouky neuvolní dostatek lepku a místo krásných nadýchaných věnečků budete mít smutné placaté cosi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69038
23.4.20 01:06

Já mám ve většině receptů u babičky na litá těsta, bábovky apod. polohrubou mouku. A ústní instrukce od babičky - když nemáš polohrubou, nahraď hrubou. Třeba v recept na bublaninu mám přímo hrubou.

Ale jinak mě pobavila představa pralidí, jak si někde na kameni vykrajujou linecký :lol: Myslím, že tehdy asi správnou konzistenci bábovky nebo přílišné trhání palačinek nikdo neřešil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.4.20 07:48

Nadelej drobeni a nudle do polevky. To vydrzi dlouho susene. Sama hrubou pouzivam bud na zavarky do polevky nebo vysypani pekace, kdyz pecu lite testo. Takze koupim za rok max. 1-2 kg.
Nedovedu si predstavit, jak by chutnala buchta.
Ani se mi to nechce zkouset. Takze to nezjistim.
Radeji bych mouku vyhodila. A priste nakupuj min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí