Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Bramborové těsto na knedlíky, šišky nebo placky, krupicová kaše. Nebo dokup hladkou a michej to do jako polohrubou do litého těsta na bábovku, perník, bublaninu atd
@Ariadne píše:
Bramborové těsto na knedlíky, šišky nebo placky, krupicová kaše. Nebo dokup hladkou a michej to do jako polohrubou do litého těsta na bábovku, perník, bublaninu atd
Jde to namíchat? Jsem si právě říkala, že bych udělala polohrubou…
a placky myslíš konkrétně jaké?
Jo a taky jde na vysypání plechu nebo na drobenku. Když uděláš drobenkovy koláč, tak zmizí rychle
Wow, ale je to hodně stará záležitost.
„Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.“
Nicméně ta dnešní je přecejen něco jiného ![]()
Jj jde. V receptech po babi mám třeba bábovku, kde je hrnek hladké a hrnek hrubé mouky. Placky děláme uvařených brambor nebo zbytku bramborové kaše. Přidám sůl, vajíčka a mouku. Jako na těsto na bramborové knedlíky a pak vyválíme dlouhý válec a odkrajuju kousky na placky a peču na pánvi. Dají je jíst já sladko, naše děti je milují s kefirem nebo mlíkem
@Katastrofaobecna píše:
Wow, ale je to hodně stará záležitost.
„Archeologické nálezy dokládají pěstování pšenice jednozrnky na území Íránu již 6 000 let př. n. l. Na území České republiky se objevila pšenice setá v neolitu – 5000 let př. n. l.“
Nicméně ta dnešní je přecejen něco jiného
Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes?
![]()
@Ariadne píše:
Jj jde. V receptech po babi mám třeba bábovku, kde je hrnek hladké a hrnek hrubé mouky. Placky děláme uvařených brambor nebo zbytku bramborové kaše. Přidám sůl, vajíčka a mouku. Jako na těsto na bramborové knedlíky a pak vyválíme dlouhý válec a odkrajuju kousky na placky a peču na pánvi. Dají je jíst já sladko, naše děti je milují s kefirem nebo mlíkem
Díky za recept
když já neumím ani těsto na bramborové knedlíky
ale naučím se ![]()
Tvarohová bábovka s tvarohem, je skvělá, dělám ji každý týden. https://kitchenette.cz/…hova-babovka
Knedlík podle kuchařky pro dceru https://www.kucharkaprodceru.cz/…ovy-knedlik/. Tady je i spousta polopatických receptů pro úplné začátečníky.
@Anonymní píše:
Díky za receptkdyž já neumím ani těsto na bramborové knedlíky
ale naučím se
To je jednoduchým fakt
jen prostě pridavej mouku po troškách, aby to těsto nebylo jak kámen. Musí se s ním hezky pracovat a moc se nelepit. Vlastně z toho těsta uděláš snadno i ty noky. Je to všechno na jedno brdo ![]()
@Anonymní píše:
Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes?![]()
![]()
Těžko. Ta naše je vyšlechtěná. Na jejich „primitivní“ vaření třeba nemusela být dvounulka. Ale jemné třené linecké prostě z hrubé nebude
@Anonymní píše:
Dobře a už 6000l p. n.l měli hladkou mouku, jak ji známe dnes?![]()
![]()
Měla úplně jiný obsah lepku, dalo výrazně větší fušku ji vypěstovat (klásek měl jen 3 zrnka) a byla celozrnná = melo se zrnko i s osemením i s klíčkem, ale pokud chtěli, uměli udělat určitě hladší, než dnešní hrubou.
Zkus si nějakou tu experimentální archeologii (až bude po apokalypse a budou otevřená podobná místa). ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, poraďte recepty z hrubé mouky. Můžu hrubou mouku použít místo hladké? Pokud ne, tak proč? Poslala jsem dnes muze na nákup a místo hladké mouky přinesl 3kg hrubé a já nevím co s ní.prosím anonym, je mi trapně, že nevím jaký je rozdíl ve vaření/pečení s hladkou a hrubou moukou. Dik
Rozdíl mezi hladkou a hrubou moukou je ve fyzikálně - chemických vlastnostech. Například, kynutý mazanec peču z polohrubé mouky, ale těsto na pizzu z polohrubé neuděláte, protože se bude trhat. Když uděláte těsto s kypřícím práškem do pečiva, například muffiny, tak když použijete totožný recept, ale jiný druh mouky, tak dostanete úplně jinou strukturu výsledného těsta, těsto z hladké mouky, bude hutné a lepivé, z hrubé mouky bude zase krásně nadychané, ale sušší. Já třeba na pečení používám jeden recept na základní těsto s kypřícím práškem a podle toho, co chci aby z toho vzniklo použiji jinou mouku. Na dort se šlehačkovým, nebo pudinkovým lehčím krémem použiji hrubou mouku, na dort s máslovým krémem zase polohrubou a na plněné muffiny jedině hladkou. A potom jsou specifické recepty, kde záměna druhu mouky povede ke špatnému vysledku, například bramborové gnocci z hladké mouky sice uděláte, ale budou se tak hodit k házení na cíl, než k jídlu. Nebo odpalované těsto z hrubé mouky neuvolní dostatek lepku a místo krásných nadýchaných věnečků budete mít smutné placaté cosi.
Já mám ve většině receptů u babičky na litá těsta, bábovky apod. polohrubou mouku. A ústní instrukce od babičky - když nemáš polohrubou, nahraď hrubou. Třeba v recept na bublaninu mám přímo hrubou.
Ale jinak mě pobavila představa pralidí, jak si někde na kameni vykrajujou linecký
Myslím, že tehdy asi správnou konzistenci bábovky nebo přílišné trhání palačinek nikdo neřešil ![]()
Nadelej drobeni a nudle do polevky. To vydrzi dlouho susene. Sama hrubou pouzivam bud na zavarky do polevky nebo vysypani pekace, kdyz pecu lite testo. Takze koupim za rok max. 1-2 kg.
Nedovedu si predstavit, jak by chutnala buchta.
Ani se mi to nechce zkouset. Takze to nezjistim.
Radeji bych mouku vyhodila. A priste nakupuj min.
Dekuju moc za rady. Vyhazovat ji nebudu. Buď ji spotrebuju nebo někomu daruji. Vyhazování jídla/surovin nesnáším!!!