Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když vstanou, tak si ustlat postel. Plnit si školní věci. Ráno vyjít včas do školy. My teda řešíme opačnou situaci. Škola se otvírá 7:40. Kluk bere 7:25 koloběžku a valí. Má to asi 3 minuty. Zbytečně tam stojí v zimě.
Uklízet si věci do košů na prádlo nebo do skříně. To vědí.
Jinak se průběžně domluvíme. V pátek třeba po příchodu ze školy mají vždycky vyvětrat, vyčistit kočkám záchod a vysát, než jim přijde paní učitelka na klavír.
Někdy je pošlu pro maso do řeznictví u nás v pátek, protože bych ho nestihla. O víkendu je zavřeno.
Tak moje děti měly většinou na starosti jen školu a kroužky. O to jsem se nikdy nezajímala, úkoly jsem nekontrolovala, max v první třídě. Pak už nikdy. Nezajímá mě, jestli mají úkol, jestli píší testy atd. Naštěstí všichni byli zodpovědní jedničkáři, tohoto času už gympl a VŠ.
Hygienu beru jako samozřejmost- zuby, hřeben, sprcha… To se naučily nejpozději ve školce a pak už jsem neřešila a nekontrolovala. Vím, že to dělaly automaticky a pravidelně. Do určitého věku jsem dceři pomáhala česat její dlouhé háro.
Automaticky si taky uklízely špinavé prádlo do košů a čisté dávaly do skříně.
Z domácích povinností to bylo namátkově a nepravidelně- občas myčka, vysát, koše, posekat trávu…
O úklid v jejich pokojích jsem se přestala zajímat v momentě, kdy měly 15. Do té doby jsem jim občas s úklidem pomohla.
Příspěvek upraven 04.12.25 v 18:00
Pravda zuby. Krom běžného čištění mají teď povinnost od srpna, že si musí po každém jídle čistit pusu/rovnátka. Takže všude si nosit tu taštičku pomůcek i do školy. Musí si to hlídat.
Hygiena, skola, základní úklid a kvalitni traveni volneho casu (nesedet cely den na mobilu). Zbytek se vejde pod „poslouchat rodice“. Takze koš, myčka, pradlo, vetsi úklid, pomoc s něčím… to je kazdy den jine, proste pečujeme o domácnost. Líbí se mi 15 min denně cteni, nástroj, učení navíc… to mozna zavedeme taky. Vytvořím sezn činností a z nich si deti vyberou, co budou ten den tech 15 min delat. Super, díky za tip.
@Mayaa007 píše: Více
Tak teď nevím zda to brát jako lichotku nebo ironii
Každopádně beru oboje, díky ![]()
@SOVIČKA93 lichotku, syn má i stejnou sovičku plyšovou je hrozně roztomilá
Nejede vlak leda ohledně čištění zubů a docházky do školy. Jinak se vše odvíjí od situace, nejsem bachařka v lágru. Prostě si vždy řekněme, co je aktuálně potřeba a s čím pomůžou. Funguje to na jedničku, starší děti jsou na střední a pomáhají, jak v aktuální den můžou.
Syn 12 let po příchodu ze školy má vyskládat myčku, hrát na nástroj, udělat úkoly/naučit se. Dvakrát denně má dát nažrat králíkovi. No, ještě, že má králík mě, jinak by už umřel hlady. Odnášet špinavé prádlo do koše, nádobí a zbytky jídla z pokoje, uklidit si do skříně vyprané věci, udržovat aspoň elementární pořádek. Totéž dcera 1.tř. Pomáhá mu někdy s myčkou, jinak zalévá květiny a vysává si pokoj, kde je ten chlupy pouštící králík, dává granule a vodu kocourovi. Nějak to funguje, ale asi mi nestojí za blbou domácí náladu jim pořád něco připomínat a být za dozorce. Občas se pak stane, že mají čisté oblíbené tričko nebo sportovní oblečení na trénink, koupené oblíbené jídlo a nebo nemá matka čas je někam odvézt. Pak fungují docela dobře 🙂 Učím puberťáky a ti říkají, že je nejvíc prudí matka, která jim pořád připomíná, ať něco udělají. Že to pak z principu odkládají, protože ví, že to musí udělat, ale chtějí si to udělat až budou chtít.
@IcePlanet7 píše: Více
Myslím, že se tady řeší rodina, ne West Point.
@Pirek Jako taky koukám. Zajímalo by mě, jestli takový seznam má i pro manžela a docela se bojím zeptat, co se děje, když někdo něco nesplní. Některé děti jsou fakt chudáci.
Nevím, kolik je těm dětem, ale odhaduju, že v pubertě to bude slušná revolta. Pokud je tedy tohle nezašlape do nulového sebevědomí. Nedivila bych se. ![]()
To je slušná vojenská akademie ![]()
Můj syn musí ráno odejít do školy a večer se jít umýt, 5 min cvičit a jít spát.
já bych nechtěla být tvé dítě… to je jak na vojně ![]()
@Lil Kitkatt @AnastazieB taky koukám… o víkendu cvičit… ufff… Dcera musí ráno odejít do školy, připravuje se sama. Jak příjde ze školy má za úkol udělat myčku, dát si oběd, ve škole chodí na obědy jen občas. Pak dvakrát týdně jde zpět do školy na kroužek, noo a pak prostě příprava do školy.. úkoly, učení. Já jsem ve tři doma většinou takže pak dle dne zda je test další den, nebo nějaký projekt… nebo je třeba doma uklidit, tak mi pomůže apod… Jasné má si dávat prádlo do prádelního koše, uklidit nádobi z pokoje… ale to je taková automatika už.
@IcePlanet7 dost bych se bála na tvém místě puberty.. tohle už mi nepřijde jako DOMOV, ale spíš jako lágr ![]()
Denně musí převzít zodpovědnost za svoje povinnosti a hygienu. Škola, stav pokoje, úprava vzhledu, péče o jejich koupelnu a společné prostory - děti mají k dispozici celé jedno horní patro. Asi to úplně nedělím na dílčí úkoly, nedohlížím na to, jestli mají pravítko v tašce, ale když ho nemají a potřebují ve škole, musí si umět uvědomit, kdo je za tuto situaci zodpovědný a jak se tomu dá zabránit příště. Stav společných prostor si navzájem hlídají samy, stačí, když jedno dítě vleze na záchod, na který si sednout nechce, a po druhém se domáhá nápravy. Svoje děti spíš chválím než cepuju, fungují lépe.