Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otázka v názvu diskuse je jasná. Vykopávám:
Tak ta škola je jasná, úkoly do školy měly ve sve reziji i učení a zvládala to v pohodě
Potom se stridali v domacich praci jako je myčka a vysávání. Před jídlem jedna prostírala stůl a druhá pomáhala při sklizeno ze stola. Ale nemuselo to byt 100%. Nikdy jdme to moc nehrotili
@Cizinka 999 píše: Více
Oni taky dost pomáhají při vaření, někdy sklízí ze stolu a prostíraji, ale to nemusí být vždycky, to jen jak to vyjde.
To co píšete byla u nás samozřejmost. Rodiče nebyli naši sluhové. Mezi 9-14 rokem jsem k tomu všemu měla ještě na starost slepice (ráno otevřít a večer zavřít). Vyskladnit myčku.. okolo 13/14 roku jsem sekala trávu, topila v kotly a v krbových kamnech (jen když nebyl doma dospělý). Vozila, házela a rovnala dřevo na zimu ve sklepě
Já teda měla štěstí, že mě tyhle práce vždycky bavili. Pak jsem šla na internát, takže mi tyhle domácí práce zůstali max na víkend.
Musi jit do skoly, ze je učesaná a hezky oblečena, je její vlastní zájem
musi pri příchodu ze školy venčit psa, udelat úkol, jit na trénink, pokud ho ten den ma. Vše ostatní neni povinnost, odvíjí se dle situace, nebo to dela automaticky.
@Alušáček píše: Více
Mým dětem je právě jedno, co mají na sobě a kdy se naposledy česaly
Tak to vymáhám, ať se jim ve škole nesmějou ![]()
@Platanka píše: Více
To u nás ne, dcera je modelka
je v 5 třídě.
1. Prichod do skoly kontrolujeme online, musia prist do skoly minimalne 10min pred zacatim vyucovania, oblecenie nekontrolujeme, ale vedia ze keby sa niekto ozval tak maju problem.
2. Ulohy (bez ohladu na to ako sa to vola v skole) si robia sami a pri nasom prichode uz musia byt hotove, alebo musia sami aktivne hlasit ze chcu pomoct.
3. Pri nasom prichode musi byt umyta doza a flaska. Vsetky ostatne skolske/kruzkove veci musia byt v ich izbe (na poriadok a presne umiestnenie sme relativne tolerantny, ale ked jazdia stolickou po obleceni tak sa ozveme)
4. Ciste oblecenie (poskladane a nachystane po oprati) musia mat upratane v skriniach
5. Musi byt postarane o ZOO, voda, zradlo, technika… podla druhu zvierata vycistene v definovanych intervaloch
6. Skusanie je navecer, najskor sa kontroluju ulohy a potom sa skusaju vsetky predmety co budu dalsi den (ja skusam aj ‚dolezite predmety‘ ktore nemaju dalsi den - podla vlastneho uvazenia, toho co brali, planu pisomiek atd..). Ked niekto nieco nevie ma moznost sa ucit sam, alebo si niekoho z nas k uceniu prizvat. Podla vlastneho uvazenia sa mozu ‚opt-out‘ zo skusania, ale akakolvek ina znamka ako 1 ma potom nasledky, takze iba mlada sa opt-out zo skusania a kontroly uloh a teda ta to naozaj nepotrebuje.
7. Umyt a upratat riad (vzdy je jeden z nich tyzdennik, striedaju sa).
8. Umyt zuby, a do postele tak aby o 21 uz boli v posteli, inak maju cvicenie navyse
9. Cez weekend maju navyse povinne cvicenie rano a hodinu ‚vseobecnej vyuky‘ (rozne temy, niekedy si sami nejaku vyziadaju, niekedy urcime my), ale odpada im umyvanie a upratovanie riadu.
Ucast na vareni/peceni, upratovanie, priprave stola a ostatne bezne prevadzkove veci je dobrovolna, ale tak uz su dost velky a chapu ze ked prilozia ruku k dielu tak sa vecer stihne nejaka spolocenska hra, film, tvorenie/malovanie, lego, tablet…
Hranie na tablete/mobile/pc je povolene iba na nas vyslovny suhlas a ten vacsinou udelujeme az po skusani.
Fungovat ve společnosti a doma… Asi se to celkem daří. 2 už jsme vypustili do světa a fungují ok. Uvidíme co další osoby.
Jako kartáček na zuby jim nekontroluji, do pokojů nelezu (věci na židli nekontroluji ani omylem) a docházku do školy kontroluji náhodně - není důvod jim nevěřit - navíc je jim 18, omluvenku umí psát taky.
Musí si jen čistit zuby, sklízet po sobě po jídle, udržovat si aktuální tašku a učení, a jít včas spát (v týdnu 21:30). V pyžamu taky nechodí.
Cermat pro 4.třídu mi přijde moc, vždyť nemají spoustu věcí vůbec probraných - se synem jsem začala v listopadu 5.trida, a letos s dcerou tedy v říjnu (5.trida) - začít o rok dřív mi přijde zbytečně stresující.
Obě děti (10, 12) čtou rády, takže čtení je od začátku radost a ne povinnost.
Na každý týden mají rozdělené ještě povinnosti, že jeden se stará o vynášení odpadků, a druhý o vyklizení myčky, a další týden to mají naopak. Jednou týdně si mají uklidit a vyluxovat pokoj, každý den neprudím. Když se mají zapojit do něčeho nad rámec toho (třeba dojít nakoupit), tak prostě na pokyn.
@Platanka víš, to je strašně těžké téma
děti samozřejmě musí vědět, že jsou v životě povinnosti, já trvala na hygieně - mytí rukou a čištění zubů ráno a večer, bez diskuse, zubařka nás chválí dodnes, zuby jsou pro mne důležitá věc, pak chodit řádně do školy a co nejlíp se učit… chovat se slušně k lidem, zdravit, děkovat (to v pubertě už moc nefungovalo)
jasně, že i povinnosti v domácnosti, tam jsem dost hrotila pořádek - ale přísností jsem je i na čas odehnala…
dnes si myslím, že musíme jen umřít a dýchat..a dál je vše na dohodě… já zažila v dětství velký mordor a náraz násilí a dospěláckých povinností od 11 let (včetně denního buzení, chystání a vození půlročáka do jeslí, několik let), takže jsem je zrovna toho chtěla oprostit
no, nemohu radit, dnes moc nefungují, nepomáhají, vše je na prosbu… ale jsem si jistá, že je to furt lepší, než to, co jsem zažila já.. ideální je udělat normální rozumný životní kompromis, dítě má mít běžné životní radosti i povinnosti ![]()
ale to se strašně snadno řekne…
Příspěvek upraven 04.12.25 v 17:59