Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co dáváte nebo dávali jste svým dětem za pololetní vysvědčení na 1. stupni? Chystáte na poslední den pololetí pro děti něco zvláštního?
Syn má v lednu narozeniny, nedávno proběhly Vánoce, takže hraček a dárků a knížek a sladkostí a dortů dostal fůru. Nemám vůbec nápad, co na vysvědčení. Popravdě jsem na něj úplně zapomněla.
Za pololetní vysvědčení jsme brávali děti do kina, pak večeře v restauraci a zákusky domů. Plus nějaký prašule podle zásluh.
No, teď je to naprd ![]()
@OldaJ - pro druháka když už tak něco menšího.. něco, co udrží v ruce..
Druhačka dostane menší společenskou hru - přeje si ji a vybrala si ji. Na peníze je podle mě malá, nemají pro ni tu hmatatelnou hodnotu jako pro puberťáky (cíleným dárkem ji potěším víc) ![]()
Běžně jsme chodili do restaurace. Teď ani vysvědčení neřeším a doufám, že snad v únoru pomažou do školy. Možná jim upeču dort a u vařím jejich oblíbené jídlo. ![]()
Pololetní vysvědčení normálně nemám v plánu řešit. Obecně tak nějak „dárky za vysvědčení“ moc neberu. Zvlášť, pokud to jde dítěti s prstem v nose, jako tomu našemu. Něco jiného by to bylo asi bylo, pokud by se dítě opravdu muselo ve škole snažit (takže ocenění snahy, nevzdávání se, překonávání neúspěchů).
Nicméně letos využiji pololetní vysvědčení jako příležitost vytáhnout novou deskovku. ![]()
Na konci roku jsme šli do cukrárny.
Za vysvědčení jsem nikdy nedávala drahé dárky, peníze… neuznávám to. Vzali jsme holky na konci roku na oběd do restaurace, nebo na pohár. Prostě oslava uspěšného školního roku. Pololetí jsme nikdy neřešili.
Když už chcete řešit, udělejte poháry třeba.
Kluci dárky nedostávali, dělali jsme oslavu v cukrárně. Ale teď je blbá situace, no…
My dceri zaplatili predplatne Materidousky, je k tomu i hra. Ale u nas je to hlavne kvuli tomu, ze ji to donuti cist, protoze ma tenhle casopis rada.
Já se přiznám, že jsem odpůrce odměn za vysvědčení, ale na druhou stranu já ani to vysvědčení nějak nehrotím. Je pro mě důležité aby dítě látku umělo, než známky, které dle mé dosavadní zkušenosti leckdy vypovídají spíš o náladě paní učitelky…
Ale pokud chcete něco dát, co spíše zážitek? Hezký den? Sice je teď všude zavřeno, tak cukrárna a kino padá, ale co zkusit venkovní bruslení a nějaký menší výšlap, udělat ohýnek, opéct buřty? ![]()
A nebo klasika - knížka ![]()
Udelat si hezky den. Ulovit nejake kesky, upect burty ze stmivani na zricenine, bruslit, sankovat, vecer doma zavrsit vlastnorucne pripravenou dobrutkou. Vyber aktivit dle povahy ditete, co mu udela nejvetsi radost a bude na udalost rado vzpominat. ![]()
@Hořec píše:
Běžně jsme chodili do restaurace. Teď ani vysvědčení neřeším a doufám, že snad v únoru pomažou do školy. Možná jim upeču dort a u vařím jejich oblíbené jídlo.
No právě, že dort dostane k narozeninám- jeden o víkendu od nás a druhý příští týden od babičky. Společenské hry přinesl Ježíšek dvě. Ale nic lepšího asi nevymyslím. Nejspíš si upečeme a dle vlastního výběru obložíme domácí pizzu.