Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
S rozhovoru s Prymulou, vyšlo to nějak dnes ráno…zrovna…
Já jsem zastáncem antigenních testů a dá se říct, že v poslední době se sem konečně dostaly testy, které už mají poměrně vysokou citlivost. Na začátku se zkoušely různé testy, které sice deklarovaly, že mají citlivost přes 90 procent, ale v praktických podmínkách to bylo jen 60 nebo 65 procent.
Jako ministr jste ze začátku prosazoval široké nasazení těchto testů, pak jste ze svých plánů ustoupil. Do jaké míry to bylo ovlivněno nějakým odporem části odborníků vůči antigenní metodě? Narážím třeba na studii Fakultní nemocnice v Motole, která se vůči ní vyjádřila dosti skepticky.
Já jsem byl na počátku opravdu příznivcem plošného testování. Jako to bylo na Slovensku. Objektivně jsme ale viděli i některé problémy. Lidé by museli být výrazně motivováni, aby na ně chodili, což se v té době úplně nedařilo. Hlavní byl ale odborný konflikt.
Laboratorní skupina dlouhou dobu proti testům bojovala, minimálně v tom plošném screeningovém použití. Když se podíváte do jejich závěru ze září, bylo v něm jasně napsáno, že se ty testy nehodí pro screeningové použití, že se hodí pouze pro testování osob, které mají příznaky…
@Borrealis píše:
ale stejně mě seje jak se mrhá veřejnými prostředky…/ zakladatelko, opravdu to není na vás/…když to vidím,ted nakoupili nesmyslné antigenní testy a budou je tlačit jen aby se to udalo…
Rozumím ti, trochu vidím, jak se hospodaří ve školství ![]()
Jenže já jako pacient - klient, udělám to co mi lékař řekne (teda ne že bych plnila bezhlavě cokoliv), ale když mě pošle na testy na úterý nebo středu, fakt nemám zájem (ani důvod) si předem ověřovat, jestli je to brzo nebo ne, prostě jdu v termínu, který mi určil.
@Anonymní píše:
Rozumím ti, trochu vidím, jak se hospodaří ve školstvíJenže já jako pacient - klient, udělám to co mi lékař řekne (teda ne že bych plnila bezhlavě cokoliv), ale když mě pošle na testy na úterý nebo středu, fakt nemám zájem (ani důvod) si předem ověřovat, jestli je to brzo nebo ne, prostě jdu v termínu, který mi určil.
samozřejmě, však taky opakovaně nekolikrát píšu že tímpádem to není vaše chyba, ale jeho, měl vás poslat později
hlavně je nějaký doporučený postup, ve vašem případě nejdříve 5. den od pozitivního testu manžela
a ten on porušil, tím se vystavuje riziku sankce…tzn jeho blbost, on v tomto případě jednak mrhá veřejnými prostředky, druhak vás poslal na test časově blbě
jasně že to není vaše chyba, snad to sem nemusím psát popáté
@Anonymní píše:
@Borrealis takže minulý týden v pondělí začalo být manželovi divně a pak to jelo, ve středu jsme oba byli na testu, jsme oba pozitivní. Dvě dcery na testy v pátek, obě pozitivní. Všichni máme příznaky, plus tedy neskutečná únava. Ve své podstatě je to 9.den. Lépe je pouze dětem. Já a manžel tady lezeme po 4. Chceš říct, že nás někdo špatně testoval? Že jsme někoho stali peníze? Zbytečně?
Můžu se zeptat, jaké máte příznaky?
@Borrealis
Já to neberu osobně. Jen jsem psala, že prostě neznám doporučený postup.
Je možné (a pravděpodobné), že takto jedná více lékařů a pak venku pobíhají lidi bez příznaků, kteří jsou pozitivní (ale brzkým testem negativní) a ti to šíří dál ![]()
Jestli po Novém roce zase zavřou školy (bojím se, že ano), tak si začnu hledat psychologa
nebo rovnou psychiatra
![]()
@Anonymní píše:
@Borrealis takže minulý týden v pondělí začalo být manželovi divně a pak to jelo, ve středu jsme oba byli na testu, jsme oba pozitivní. Dvě dcery na testy v pátek, obě pozitivní. Všichni máme příznaky, plus tedy neskutečná únava. Ve své podstatě je to 9.den. Lépe je pouze dětem. Já a manžel tady lezeme po 4. Chceš říct, že nás někdo špatně testoval? Že jsme někoho stali peníze? Zbytečně?
Cemu konkretne na tom nerozumis?
Nez zacnes anonymne napadat nekoho za SVOJI vlastni neznalost, prostuduj si alespon par pojmu. Zacala bych pojmy inkubacni doba, priznaky, trasovani…
Zakladatelky manzel byl vytrasovan jako kontakt, tedy je zrejme zatim bez priznaku.
U vas to nekdo dotahl a nevedomky nakazil ostatni, nebo jste to chytli spolu a nakazili deti, testovani jste byli jiz jako nemocni, takze davno nakazeni a jiz urcite davno infekcni. A klidne to mohlo byt i obracene, nakazit vas mohlo bezpriznakove dite.
Vazne nevidis ten rozdil?
@Anonymní píše:
@Borrealis
Já to neberu osobně. Jen jsem psala, že prostě neznám doporučený postup.Je možné (a pravděpodobné), že takto jedná více lékařů a pak venku pobíhají lidi bez příznaků, kteří jsou pozitivní (ale brzkým testem negativní) a ti to šíří dál
Jestli po Novém roce zase zavřou školy (bojím se, že ano), tak si začnu hledat psychologanebo rovnou psychiatra
![]()
![]()
![]()
tak ono k tomu nepobíhání je právě určena karantena, kontakty pozitivn ě testovaných mají stále nařízenou 10 denní karantenu
tu jsou povinni dodržet, tak či onak
a když jsou lidi nemocní, tzn příznakoví / to už je zcela jiná kategorie/ mají být doma dokud jim neodezní příznaky
i u těch příznakových je výhodnější, netestovat je okamžitě, protože málokdy vyjdou příznakoví pozitivně ihned první dny příznaků, mnohem více jich vyjde pozitivních později, to je empirie, zkušenost z praxe, s mnoha případy z praxe
kterou ti nahoře zjevně nemají, aktuální ministr se vůbec nebaví s praktiky, jejich názory ho nezajímají…
…jede si nějakou svou autistickou linii, potácí se v nějaký divný tabulce a lidi z první linie jsou mu asi u pr– dele, podle toho jak se chová
takže ano, kdyby byli lidi disciplinovaní…kdyby se dodržovalo to co se má…to bychom žili halt asi v úplně jiné zemi…např. v Německu… ![]()
Příspěvek upraven 09.12.20 v 12:29
jj, ta jiná anonymní je naprosto jinej případ
což ona asi nevnímá a nechápe a tak se mi jí naprosto nechce nic vysvětlovat, já psala o lidech bez příznaků kteří byli vytrasováni, a byly jim nařízeny testy, tzn o tom na co se ptá zakladatelka
lidi s příznaky, nemocní, to je zcela jiná sekce problému
Příspěvek upraven 09.12.20 v 12:28
@reny14 píše:
Můžu se zeptat, jaké máte příznaky?
Velmi atypické. Rýma, zvýšená teplota, zimnice, průjem, bolest bricha, neuvěřitelná bolest hlavy a očí, ale naprosto šílená je ta únava. Nemyslím, že se někdo z nás dostaneme po 10 dnech z karantény, ta u nás trvá do neděle. Je to strašná nemoc a normálně se bojím, že s hlavou budeme mít trvale následky.
@Anonymní píše:
Velmi atypické. Rýma, zvýšená teplota, zimnice, průjem, bolest bricha, neuvěřitelná bolest hlavy a očí, ale naprosto šílená je ta únava. Nemyslím, že se někdo z nás dostaneme po 10 dnech z karantény, ta u nás trvá do neděle. Je to strašná nemoc a normálně se bojím, že s hlavou budeme mít trvale následky.
Aha, takze zcela typicke. Tady by vazne trocha studia neuskodila.
@mroe aha, tak promiňte. Já to nečetla celé, je mi blbě. Protože nás doktorka na testy skrz atypické příznaky vůbec poslat nechtěla, čekala právě na ten 5.den. Tak jsem to tak nějak pomotala do kupy.
@mroe píše:
Aha, takze zcela typicke. Tady by vazne trocha studia neuskodila.
Ne, doktorka i hygiena to bere jako atypické příznaky. Z toho důvodu nás původně na testy nikdo poslat nechtěl. Chtěli jsme jít už v úterý, ale povedlo se o den později.
@Anonymní píše:
Ne, doktorka i hygiena to bere jako atypické příznaky. Z toho důvodu nás původně na testy nikdo poslat nechtěl. Chtěli jsme jít už v úterý, ale povedlo se o den později.
Tomu neverim. Takhle hloupi na hygiene nejsou, to uz museli slyset milionkrat. Pokud jste tedy nemluvili s nejakym studentem, co tam byl druhy den, nebo preucenou telefonistkou z call centra.
@mroe píše:
Zakladatelky manzel byl vytrasovan jako kontakt, tedy je zrejme zatim bez priznaku.
Přesně tak, manžel nemá žádné příznaky, ani já ani děti. Nic nám není, teda kromě počínající ponorky
![]()
Nejvíc vzteklá jsem já
měla jsem tento týden objednanou kadeřnici a kosmetiku
tak jsem zvědavá, kdy budu moci konečně z domu (a jestli mě vůbec někdo pozná) a budu se moci znova objednat
pokud mě teda ještě letos vezmou
mají plné termíny
![]()
@mroe píše:
Tomu neverim. Takhle hloupi na hygiene nejsou, to uz museli slyset milionkrat. Pokud jste tedy nemluvili s nejakym studentem, co tam byl druhy den, nebo preucenou telefonistkou z call centra.
Prostě tak to je. Skrz to jsme se na testy dostali o den později a děcka až zas později, až od našich pozitivních testu. Kdybych ti měla popsat celou naši anabazi ohledně testování, tak bys hleděla. Ale fakt nemám sil. Pokud tě to bude někdy později zajímat, tak napíšu.