Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@NikolBrab my všechno dodržovali, nikam nechodili, třeba k moji babičce a dědovi celou dobu co je covid.. ale proč bych nemohla každý den chodit k rodičům a za sestrou? To celou dobu co je covid se nemáme stýkat s rodiči co bydlí ob barák vedle?moje děti u nich byli pořád..
Si to asi nepochopila.
A protože Covid může být nakažlivý i pro rodiče a sestru co bydlí vedle, tak já k nim budu dál chodit. Takže tak…
@NikolBrab asi ty si mě nepochopila, nemyslela jsem že k nim ted chodíme, právě že nechodíme jsme v karanténě doma, myslela jsem to vseobecně že jsme byli zvyklý se navštěvovat a ted nemužeme
@Anonymní píše:
@NikolBrab asi ty si mě nepochopila, nemyslela jsem že k nim ted chodíme, právě že nechodíme jsme v karanténě doma, myslela jsem to vseobecně že jsme byli zvyklý se navštěvovat a ted nemužeme
Takový lidi jako jsi jste fakt marní.
Nepochopila ji nejen mě, ale ani to co už skoro rok říkají všude v televizi.
Omezit sociální kontakty, obecně, Ne jen v karanténně. Tam je to samozřejmost.
@NikolBrab a ty se skoro rok nestýkáš se svými nejbližšími??? jsi jen doma?
@Anonymní píše:
@NikolBrab a ty se skoro rok nestýkáš se svými nejbližšími??? jsi jen doma?
Ano.
V první vlně první trimestr, teď miminko třetí vlna…
Ano jsem rok izolovaná doma.
Já ano.
Nicméně nemít dítě, musela bych do práce. Nákupy řeším přes pilulku a rohlik.
Ano mohla bych se bývala nakazit v práci, stejně tak můj muž může. Snažíme se to opravdu minimalizovat a jak píšu vím moc dobře, že to není záruka vůbec ničeho. Ale smysl to má. Někdo neudělá ani to minimum jak je vidět.
Pokud se celou dobu korony navštěvujete byla to jen otázka času než to někdo z vás dotáhne. Ne jen, že dotáhne, ale pěkně mezi všechny vás roznese…
Do toho rizika nakazit své nejbližší jste dobrovolně šli. Já ne.
Každý to má jinak. Ale pak ať aspoň nefňuká.
Těch zdravotníků je mi mnohem víc líto, než lidí co si myslí, že jejich nejbližších se to netýká.
Jenže on je rozdíl být doma jen s miminkem v kočárku a vyrazit ven, kde nikdo není. Ale když musí lidi do práce, školky, školy, tak už se to těžko omezuje na minimum a nevidím důvod, proč by se zdraví lidé nemohli vidět. Když můžu jednou týdně na nákup, tak můžu jednou týdně navštívit prarodiče. Ono to pro psychiku opravdu není zdravé být úplně izolovaný. Mám doma školačku a kluka ve školce a ačkoliv jsou tři sourozenci, tak vrstevníci jim chybí, nejvíc dceři. To ji nevynahradim a byla doma dva měsíce na jaře, dva měsíce prázdnin, měsíc na podzim a teď znovu.
@Ariadne píše:
Jenže on je rozdíl být doma jen s miminkem v kočárku a vyrazit ven, kde nikdo není. Ale když musí lidi do práce, školky, školy, tak už se to těžko omezuje na minimum a nevidím důvod, proč by se zdraví lidé nemohli vidět. Když můžu jednou týdně na nákup, tak můžu jednou týdně navštívit prarodiče. Ono to pro psychiku opravdu není zdravé být úplně izolovaný. Mám doma školačku a kluka ve školce a ačkoliv jsou tři sourozenci, tak vrstevníci jim chybí, nejvíc dceři. To ji nevynahradim a byla doma dva měsíce na jaře, dva měsíce prázdnin, měsíc na podzim a teď znovu.
Já s Tebou klidně souhlasím.
Taky jsem psala, že nemusím do práce.
Tady nejde o to kam musíš. Kam musíš tam musíš. To je jasný, ale minimalizovat riziko i tam mám smysl.
Já se tady bavím o tom KAM NEMUSÍŠ.
Kam nemusím nepůjdu. To co dovoluje nebo nedovoluje vláda je jedno, máme každý snad vlastní rozum. Z izolace se normální člověk nezblázní, z toho co pak přijde když se to šíří celou rodinou se ale zbláznit může zcela jistě. Nejen že je mu zle, ale může to někdo i šeredně odskákat…
@NikolBrab jasně,ale když mi jedno dítě chodí do školky a druhé do školy, já i manžel do práce.. a nejbližší rodina se stýkat může, je to myšleno nejezdit na návštěvy ke známým, například na oslavy a podobně.. a shlukovat se ve velkém počtu.. neumím si představit být rok zavřená doma a nejít ani k rodičům.. a mimochodem my jsme nenakazili nikoho, ale mamka nás která nikam nechodí a vůbec neví kde to chytla..
@Anonymní píše:
@NikolBrab jasně,ale když mi jedno dítě chodí do školky a druhé do školy, já i manžel do práce.. a nejbližší rodina se stýkat může, je to myšleno nejezdit na návštěvy ke známým, například na oslavy a podobně.. a shlukovat se ve velkém počtu.. neumím si představit být rok zavřená doma a nejít ani k rodičům.. a mimochodem my jsme nenakazili nikoho, ale mamka nás která nikam nechodí a vůbec neví kde to chytla..
Víš co…
Ty tady někde píšeš, jak jste NIKAM nechodili… Pak píšeš, že:… školka, škola, práce atd… Mamku asi nakazil někdo z vás bezpříznakový, pokud fakt taky NIKAM nechodila.
Marná snaha tady něco vysvětlovat.
Ale shrnu to:
1. Kam musím musím. Dodržuju opatření co se dá.
2. Kam nemusím nejdu.
Pokud i tak se to u vás vyskytne je to prostě možné, ale je třeba vše minimalizovat.
Někdy se to prostě nepovede ani opravdu zodpovědným lidem, ke kterým vy ale opravdu nepatříte.
@Ariadne tak je trochu rozdíl jít na nákup a sedět s prarodicema. Předpokládám, že tam jste delší dobu nebo ne? Prarodiče předpokládám vzhledem i věku mají jistě jiz nějaké zdravotní potíže. My například nosíme respirátory všude a nesundavame. Takže když jdu k rodičům mám respirátor a nedávám si jídlo ani pití, abych ho nesundavali a oni stejně tak.
@Ariadne píše:
Jenže on je rozdíl být doma jen s miminkem v kočárku a vyrazit ven, kde nikdo není.Ale když musí lidi do práce, školky, školy, tak už se to těžko omezuje na minimum a nevidím důvod, proč by se zdraví lidé nemohli vidět. Když můžu jednou týdně na nákup, tak můžu jednou týdně navštívit prarodiče. Ono to pro psychiku opravdu není zdravé být úplně izolovaný. Mám doma školačku a kluka ve školce a ačkoliv jsou tři sourozenci, tak vrstevníci jim chybí, nejvíc dceři. To ji nevynahradim a byla doma dva měsíce na jaře, dva měsíce prázdnin, měsíc na podzim a teď znovu.
A ještě když se vracím k tomu co jsi psala, že není zdravé být doma izolovaný… Vidíš… Já bych taky radši než sama jezdit s kočárkem vyrazila ke tchyni, ke švagrové, na dětské plavání atd… nevyrazím. Nechci řešit nakaženou tchýni atd… nechci. Ani nakaženou sebe. Nechci.. Ano můžu k ní s malou domů, ale jak dlouho to budeme dělat než se navzájem nakazíme? Takže taky to pro mě není jednoduchý. Ale rozhodně se nehodlám zbláznit z izolace. Nezblázním. Dá se to vydržet. Nic se mi neděje. Není hladomor, válka ani mor. Máme internet, televizi a mobil, knížky, vanu, zahradu…e-shopy. atd… Aby se všichni z té „izolace“ nepotento
Zabavte se taky někdy sami doma aniž byste furt museli někde lítat ve volném čase. Není to někdy tak špatný.
@NikolBrab píše:
Víš co…
Ty tady někde píšeš, jak jste NIKAM nechodili… Pak píšeš, že:… školka, škola, práce atd… Mamku asi nakazil někdo z vás bezpříznakový, pokud fakt taky NIKAM nechodila.
Marná snaha tady něco vysvětlovat.Ale shrnu to:
1. Kam musím musím. Dodržuju opatření co se dá.
2. Kam nemusím nejdu.
Pokud i tak se to u vás vyskytne je to prostě možné, ale je třeba vše minimalizovat.
Někdy se to prostě nepovede ani opravdu zodpovědným lidem, ke kterým vy ale opravdu nepatříte.
nikam nechodili znamená že jsme nejezdili k přátelům na návštěvy a například nejezdili nikde po nákupních centrech..prostě se neshlukovali se známýma.. ale to je taky o vztazích v rodině ne? někomu je to jedno nevidět rodiče rok, ale já tam mám domov tak nevidím důvod se nestýkat s přímou rodinou.. ani se nedivím že přibývá ted psychicky nemocných lidí,,,
@Anonymní píše:
nikam nechodili znamená že jsme nejezdili k přátelům na návštěvy a například nejezdili nikde po nákupních centrech..prostě se neshlukovali se známýma.. ale to je taky o vztazích v rodině ne? někomu je to jedno nevidět rodiče rok, ale já tam mám domov tak nevidím důvod se nestýkat s přímou rodinou.. ani se nedivím že přibývá ted psychicky nemocných lidí,,,
No já se taky nedivím…
Tak když u tebe nezabralo povědomí o principech nákazy, tak Ti nezbývá nic jiného než teď psychiatr.
Já vím, že to máš těžké, ale opravdu takových jako jste vy je hodně a to je bohužel ten problém, který významně přispívá k šíření nákazy.
Budiž Ti k dobru, že je to problém celosvětový, tudíž nejste výjimka.
@NikolBrab myslím aby ty jsi nebyla nemocná, zavři se sama do místnosti a čekej až bude konec, možná za pár let vylezeš bez covidu ale pojedeš rovnou do Bohnic…
Ahoj zakladatelko
se ti to zvrhlo jiným směrem
jinak já tedy jsem pozitivní od soboty, takže nás také čekají marod vánoce.. říkám všem, jsme si přáli klidně Vánoce a abychom na sebe měli čas, tak máme, dcera chtěla nezapomenutelné Vánoce, tak na Vánoce, kdy jsme měli Covid jen tak nezapomeneme
zvraceny humor vím, ale humor léčí, se říká
jinak já jsem tedy dost unavená, první den mi někdo lámal tělo, bolest v krku, teplota nad 38, druhý den rýma, trochu teplota, třetí den kašel, rýma pryč, ale ztráta cichu,
včera se mi hůř dýchalo a zase rýma, a dnes zase únava a bolest krku, rýma pryč, teplota taky ![]()