Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, byla jsem 3 roky závislá na sprejích do nosu, již je to 14 dní co jsem ho použila naposledy. Přes den je to dobré konečně můžu normálně dýchat ale v noci je to hrůza
tak jsem se chtěla zeptat jestli myslíte ze se to muže ještě spravit nebo už je poničená sliznice?
Vím ze mi tu nikdo neřekne úplně přesně ale třeba by někdo mohl poradit ![]()
Mně se To úplně nespravilo, zůstala mi zdurela sliznice, kterou mi budou serezavat nebo laserem zmenšovat. Ale to při jiné ORL operaci, jen jako vedlejší věc, že když už v tom nose budou, tak to můžou udělat. Ale taky se neví, jestli je to následek závislostí na speji nebo toho problémů, kvůli kterému půjdu ja tu operaci. Každopádně 14 dní je málo, minimálně dalších 14 dní bych s klid ještě čekala, že zlepšení může nastat. Taky doporučím často měnit lozni prádlo, hodně větrat, prát i peřinu a polštář, nejen oblečení. Pokud ses přes den ok a vánoci je to špatný, může to být klidně alergie na roztoce, kterých je v posteli plno, a v kombinaci s poškozenou sliznici to může dělat problémy.
Proc hned zakladatelku urazite? Znam spoustu lidi, co jsou zavisli na spreji do nosu a troufam si rict, ze jejich IQ je absolutne v norme ![]()
Zakladatelko, dej tomu jeste aspon dalsich 14 dni, vim, ze je to otravny a pokud nebude zlepseni, objednej se na ORL. A zkus si pri spani vic podlozit hlavu. Nejlepe spat v polosedu ![]()
Závislost na spreji do nosu jsem měla, mnohem déle, než 3 roky..Bylo o sakra těžký, ale stálo to za to a rok jsem „čistá“. Trvalo mi tak měsíc, než se mi sliznice dala dohromady a ještě ted mám občas stavy, kdy se mi zvětší, ale po chvilce sama zase splaskne a je to dobrý a v noci bez problému taktéž. Takže vydrž, jsi na dobré cestě ![]()
@Berry77 píše:
@kyticka1999 ty nečteš příbalové letáky? Ty nevíš, že jakýkoli sprey do nosu se nemá používat víc než 10 dní? A stříkáš si to vesele so nosu tři roky?
To už snad počká po novém roce si dojdi na ORL, v jakém stavu máš sliznici si netroufám odhadnout, ale o tvém IQ tedy obrázek mám.
Ano vím 😊 a víte kolik je takových lidí? To o iq nemá vůbec co do činění 😊
Taky jsem byla zavisla na spreji. Pomohlo laserove odstraneni nosni sliznice, ktera uz byla trvale zdurela, samo se to nesrovnalo. Ale uz je to radu let a stale dobry
Ahoj, dej si na to bacha, nevim, v jakem stavu mas sliznici, nicmene taky jsem byla zavisla… jsem astmatik a mela jsem rymu 6 mesicu v kuse… vysledek? Ryma ok, uz ji nemivam tak casto, nicmene jsem bez cichu… mam hodne velky problem neco citit… kupuji si napriklad jiz 6 let stejny parfem, jelikoz nejsem schopna poradne rozkodovat vuni jineho parfemu… jsou svetlejsi dny, kdy sem tam nejakou vuni cehosi poznam, ale jsou pak dny, kdy neucitim treba ani spalenou cibuli na plotne…
Zkus zajit k alergologovi, ten ti od nosnich spreju pomuze tim, ze ti zkusi zjistit, zda nemas na neco alergii a tim padem se ti spousti casteji ryma… ![]()
Plus nevim, na jakem spreji ci sprejich jsi zavisla, ale sama za sebe vim, ze jit spat s plnym nosem nebo se probudit v noci a nemoct dychat kvuli plnemu nosu, tak jsem byla protivna cely dalsi den, pac jsem se nevyspala a byla jsem na facku…
Nepises proc jsi na nem zavisla, nicmene zkus alergologa ![]()
Zkus homeopatický sprej do nosu. Euphorbium compositum Heel. Mně odvyknout pomohl a stejně tak mému kamarádovi. Možná je to placebo, kdo ví. Každopádně jsem už spoustu let v pohodě.
Já byla závislá 6 let. Proběhlo nějak pokusů ale vždy jsem to vzdala kvůli obrovským bolestem hlavy z ucpaného nosu. Nakonec jsem to zkusila pomalu. Přes den se to vydržet dalo, ale v noci to bylo peklo. Proto jsem si cca 3-4 týdny stříkala na noc jen do jedné dírky. Druhá dírka si mezitím odvykla a tak jsem mohla sprej odložit.
@kyticka1999 Zkus ještě vydržet, třeba si nos proplachuj mořskou vodou nebo Vincentkou. Až po pár měsících bych zašla na ORL, když to teď krásně zvládáš sama. A z řečí o IQ si nic nedělej, Berry77 je i v jiných diskuzích podobně empatická.
Já jsem ze závislosti venku už 12 let a stejně mám s každou rýmou sklony dlouho přestávat s tím sprejem. Kolikrát jsem se musela zase kousnout a vydržet i přes nemožnost volně dýchat. ![]()
@kyticka1999 píše:
Zdravím, byla jsem 3 roky závislá na sprejích do nosu, již je to 14 dní co jsem ho použila naposledy. Přes den je to dobré konečně můžu normálně dýchat ale v noci je to hrůzatak jsem se chtěla zeptat jestli myslíte ze se to muže ještě spravit nebo už je poničená sliznice?
Vím ze mi tu nikdo neřekne úplně přesně ale třeba by někdo mohl poradit
zvýšit podhlavník. jestli máš doma kortikoidy do nosu, dej si je - napíšou na ORL. Vůbec jsi to měla asi dělat ve spolupráci s nima, ale gratuluji - nejhorší máš za sebou.
@JeckoKacko píše:
Ahoj, dej si na to bacha, nevim, v jakem stavu mas sliznici, nicmene taky jsem byla zavisla… jsem astmatik a mela jsem rymu 6 mesicu v kuse… vysledek? Ryma ok, uz ji nemivam tak casto, nicmene jsem bez cichu… mam hodne velky problem neco citit… kupuji si napriklad jiz 6 let stejny parfem, jelikoz nejsem schopna poradne rozkodovat vuni jineho parfemu… jsou svetlejsi dny, kdy sem tam nejakou vuni cehosi poznam, ale jsou pak dny, kdy neucitim treba ani spalenou cibuli na plotne…
Zkus zajit k alergologovi, ten ti od nosnich spreju pomuze tim, ze ti zkusi zjistit, zda nemas na neco alergii a tim padem se ti spousti casteji ryma…
Plus nevim, na jakem spreji ci sprejich jsi zavisla, ale sama za sebe vim, ze jit spat s plnym nosem nebo se probudit v noci a nemoct dychat kvuli plnemu nosu, tak jsem byla protivna cely dalsi den, pac jsem se nevyspala a byla jsem na facku…
Nepises proc jsi na nem zavisla, nicmene zkus alergologa
Alergii mám, na to mám sprej do nosu mometasol, takže teď používám ráno a večer ten (podle instrukcí) a přes den mořskou vodu 😊