Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tri tydny mam slabe nohy a levou ruku. Podle neurolozky je to jen pocitove, silu v koncetinach mam. Mam pry zvysene reflexy, je to tedy pravdepodobne latentni tetanie. Na vysledky Emg cekam. Akorat je to tyden, co me zacaly zaskuby v lytkach. Nejsou to krece svalu, ale citim zaskuby a cukani pod kuzi. Kdykolil jsou svaly v klidu (sedim, lezim), tak to neprestava cukat v ruznych mistech. Spatne se mi kvuli tomu spi. Samozrejme me ted desi diagnoza ALS
. Mel jste nekdo podobne projevy u tetanie?
@darktera píše:
Tri tydny mam slabe nohy a levou ruku. Podle neurolozky je to jen pocitove, silu v koncetinach mam. Mam pry zvysene reflexy, je to tedy pravdepodobne latentni tetanie. Na vysledky Emg cekam. Akorat je to tyden, co me zacaly zaskuby v lytkach. Nejsou to krece svalu, ale citim zaskuby a cukani pod kuzi. Kdykolil jsou svaly v klidu (sedim, lezim), tak to neprestava cukat v ruznych mistech. Spatne se mi kvuli tomu spi. Samozrejme me ted desi diagnoza ALS. Mel jste nekdo podobne projevy u tetanie?
Chlap to má taky, taky jsem to diagnostikovala ALSku. NO a cuká už se mnou pět let, už tekrát řikal, že cukal ještě, než se mnou byl. Tak si řikam, že kdyby to byla ALS, tak už se to někam pohlo. ![]()
Taky mi tak začínala tetanie, neskutečné cukání v lýtku a rukou. Spát se nedalo, bylo to hrozné. Naštěstí mě to cca po 10 dnech přešlo a vrací se to jen výjimečně, a když už, tak pouze na pár hodin.
@Anetababeta Beru horcik teprve 4 dny, tak snad to zabere. Mam maleho nemocneho chlapecka, o ktereho je nutna celodenni pece, tak jsem vzdy vynervovana, aby se se mnou nic nestalo. A ta psychika taky cloveku nepridava.
Mám taky. Kromě toho brnění končetin. Záškuby jsou všude možně po těle, vždy v klidu. Byla jsem u neurologa, měla EMG, MR mozku, krevní testy…Tetanii mi neřekli, prý je to z vyčerpání. ALS vyloučilo EMG. Nevím, jestli může být tetanie, když je krev na vápník, hořčík, železo normální. Zas tak tomu nerozumím. Jinak doktor mi řekl, že ALS většinou škubáním svalů nezačíná, ale dřív se projeví svalová slabost. Já beru hořčík, vápník, multivitaminy, vzala si dovolenou…ale moc to nepomohlo…
@Anetababeta píše:
Taky mi tak začínala tetanie, neskutečné cukání v lýtku a rukou. Spát se nedalo, bylo to hrozné. Naštěstí mě to cca po 10 dnech přešlo a vrací se to jen výjimečně, a když už, tak pouze na pár hodin.
Můžu se tě zeptat, jaké další příznaky tetanie jsi měla? A jak na to přišli? Z krve?
@Anonymní píše:
Můžu se tě zeptat, jaké další příznaky tetanie jsi měla? A jak na to přišli? Z krve?
Další příznaky byly třepání celého těla, křeče v rukou, trhávé pohyby jedné ruky a totální slabost, nemohla jsem otevřít ani jogurt
Přišlo se na to až díky EMG ![]()
@darktera píše:
@Anetababeta Beru horcik teprve 4 dny, tak snad to zabere. Mam maleho nemocneho chlapecka, o ktereho je nutna celodenni pece, tak jsem vzdy vynervovana, aby se se mnou nic nestalo. A ta psychika taky cloveku nepridava.
Držím palce ať je všev pořádku ![]()
@Anonymní píše:
Mám taky. Kromě toho brnění končetin. Záškuby jsou všude možně po těle, vždy v klidu. Byla jsem u neurologa, měla EMG, MR mozku, krevní testy…Tetanii mi neřekli, prý je to z vyčerpání. ALS vyloučilo EMG. Nevím, jestli může být tetanie, když je krev na vápník, hořčík, železo normální. Zas tak tomu nerozumím. Jinak doktor mi řekl, že ALS většinou škubáním svalů nezačíná, ale dřív se projeví svalová slabost. Já beru hořčík, vápník, multivitaminy, vzala si dovolenou…ale moc to nepomohlo…
Tak ja prave nejdriv pocitovala slabost a az po nejake dobe ty zaskuby. Proto me to tak stresuje. Navic nemam zaskuby po celem tele, ale jen v lytkach.
Dnes jsem dostala vysledky EMG a potvrdilo to latentni tetanii. I dr me uklidnila, ze me obtize jsou od toho. Hodne me to uklidnilo, ale po chvili mi zas vrta hlavou, jestli precejen nemam ALS a jen se ta diagnoza schovava v te tetanii. Ale to by snad byla velka nahoda.
@darktera ahoj, a to skubani cítíš jen v sede a klidu nebo i při pohybu?
@Petttruše Jen v klidu. V lehu nebo sedu pri uvolnenych svalech.
@darktera taky to tak mám, už měsíc, jen v klidu, když sedím. Občasné skubani do lýtek. V nohách. Měsíc beru ad, teď mi dr zvyšovala dávku, mám magnosolv 14 dní, možná malinko lepší, ale cítím to stále… Emg jsem neměla, jen 2× prohlídka neurologem, otukani, poklepani, Mr mozku a míchy, vše ok. Reflexy prý v pohodě. Taky se bojím als. Psychiatr mi řekl, že to mám z úzkosti. To cukani kousků svalů také vidím, jak to tepe… ![]()
@Petttruše beru Magnosolv 7 tydnu a zadna zmena. Pusobi na me ale projimave, tak jsem koupila horcik v lepe vstrebatelne forme, tak snad zabere. Ja ty zaskuby taky vidim. Nekdy mi prijdou hlubsi a ty jen citim. Je to pry kvuli vysri nervosvalove drazdivosti. Mas k tomu jeste nejake potize? Ja prave tu svalovou slabost a ta me desi. Antidepresiva uz beru dlouho a taky to u me svadi na nervy a unavu.