Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj…moje dcera má crohnovu chorobu a prvně co je zajimalo jestli to ma někdo v rodině že zdědila dispozice ktehle nemoci…nejde to ale zjistit dopředu když jsem chtěla zjistit třeba u jejiho bratra jestli ma taky tuhle dispozici vrozenou…
nedědí se automaticky ale muže být dispozice a je jen na spouštěču kdy se nemoc objeví…porod, stres, infekce..antibiotika atd…v 5,10 nebo i v 50 letech tak jako u manžela me kamardky kde byl spousštěč stres v praci…ulcerozné kolitida..
člověk se stim narodí..nejde to získat behem života..ale taky se to nemusí za celej život projevit…ikdyž dispozice je…
tot moje zkušenost 4 roky s crohnovou nemocí u dcery…
Ahoj všem,
rodině jsme 3 co mají Crohnovu chorobu a já jsem první se s tím snaží mít mimi, už 2 a 3/4 roku
ptala jsem se doktorů, zda tato nemoc ovlivňuje těhotenství a pořádně mi nikdo ani moc neodpověděl, jen že ten zánět může zabraňovat početí, jinak nic víc. Přítel je zdravý a spermiogram má krásný a já krom Crohna mám taky vše v pořádku, tak jsem opravdu ráda že jsem tady už v nějakých příspěvcích četla, že se vám to IVF aspoň povedlo. Povedlo se některé z vás s touto nemocí i IUI? Byla jsem na něm poprvé 9.11. a musím 14 dní čekat a pak testik, no je to jen pár dní a fakt je to dlouhé
beru každý den pentasu, ráno 3tbl a večer 3tbl, jinak skoro žádné velké problémy, jen trochu nadýmání a škroukání ve střevech ![]()
@Janinkamarhulka ahoj, IUI nemá takovou úspěšnost jako IVF ani u zdravých, já podstoupila IVF, užívám Asacol, na hormonální stimulaci jsem reagovala celkem dobře, ke zhoršení potíží nedošlo. Léky jsem užívala i během celého těhotenství i teď při kojení. Během těhotenství naprostý klid, co se týče této nemoci. To si budeš opravdu užívat. Nicméně po porodu už to takový hit není, průjmy a bolesti břicha jsou zpět ![]()
@Tsambika ach jo, ta nemoc umí být pěkně hrozná, ještě s malým mimčem to musí být něco
já už jsem zatím v pohodě, ale před 2 roky to byli muka!
ty bolesti a ty průjmy! Fakt hrozný! Taky si myslím že IUI mi asi nepomůže a nakonec skončim na IVF. Ale budu doufat ![]()
Ja Crohnem otehotnela prirozene, jen chci vsem dopocucit centrum Iscare v Praze, jejich gastro oddeleni se na zanety strev specializuje (prof. Lukas) a zaroven maji vyborne vysledky i v IVF, tak jsem od spolupacientek slysela samou chvalu, ze ti lekari resi problemy komplexne a jsou tam spicky v obou oborech…
Ahoj holky, já mám crohna už asi 8let. před 4lety mě vzali 50cm střeva. 2,5roku se s přítelem snažíme o miminko a pořád nic
máme za sebou 4 inseminace a teď čekáme na vyjádření doktora z gastra, jesli můžeme podstoupit IVF. léky mám imuran, budenofalk a caltrate…cítím se dobře, průjem mám pořád, když jím to co nemám
pořád mám zúžení střeva asi 3cm, tak mě dělali v prosivnci 2015 a ted v unoru dilataci, aby to strevo pripadne tehotenstvi vydrzelo…
mohla to být zcela jiná nemoc, ale nás skutečně na genetice ujistili že se nejedná o dědičné onemocnění, proto se není čeho obávat