Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den maminky ![]()
Potřebuji poradit čekáme s manželem plánované druhé miminko jsem ve 4tt. u doktora jsem byla. Jenže mám problém pracuji jako kucharka v kuchyni takze cely den se taham s tezkyma vecma a nahonim se jde o to ze zvracím, strasne mi vadi v kuchni ten smrad a bolí me v kříži jsem vyčerpaná v práci to nezvladam a nevím zda mi doktor tak brzy napíše neschopenku nebo to proste musím pretrpet do urcitého týdne? nevíte někdo? u prvního už si to moc nepamatuju vím že sem pracovala dlouho. Děkuji za rady ![]()
Ahoj
Jsem v 5tt a už týden jsem doma. Neschopenku mi zatim vystavila obvodní. Napíšou ti jí kdy budeš chtít ![]()
@Klurynka no, tak momentalne Te z tehotenstvi bolet v krizi nemuze, ani nemuzes byt utahana, na to je brzo
minimalne si musis pockat do 7.tt nez vubec potvrdi na UZV srdicko. Neschopenku dostat nemusis, ale v CR je jaksi zvykem, dostat ji hned na pozadani.
Ve 4tt? To jeste na uz nic neuvidi, tak bud pockat tak do 7-8 ![]()
On ti jí nedal hned? ![]()
Já hned jak jsem zjistila, že jsem těhotná (pracovala jsem ve školní kuchyni) tak mi dr okamžitě dala neschopenku s tím, že tuto práci v těhu fakt ne…
Tak mám virozu nebo co? nečekám první tak už trošku vím zvracím každé ráno a vadí mi spalené věci a smrad nemuzu zato, na ultrazvuku to doktor uz videl dal mi i fotecku
je to drobunke ale je to tam
To že mi je zle ještě přežiju ale moje práce je náročná a nechci o to přijít když jsme se tak pracně snažili neodpustila bych si to!
@Klurynka tak to ale nejsi 4.tt, pokud neco videl. Ve 4.tt teprve vynechava menstruace
nevim, jak to pocitas.
Kamaradka dostala od gyndare neschopenku v 5.tt. Na pozadani. Nic ji nebylo ![]()
@Klurynka pokud tahas tezle veci, zamestnavatel ma povinnost preradit te na praci adekvatni tvemu stavu nebo ti dat placene volno. Pokud to udela a jsi jinak zdrava, neni k neschopence duvod.
4tt je 3+ nějaký den, což je většinou období, kdy teprve zjišťuješ, že jsi těhotná. Já byla u lékaře vždy až 6.tt to znamená 5+. Nicméně u prvního těhotenství jsem dostala neschopenku okamžitě a to mi kromě zjištění vady na děloze nic nebylo, ale ta vada plus práce v psychiatrické léčebně vedly gynekologa k tomu, aby mě nechal doma ještě před potvrzenou srdeční akcí. Teď u druhýho mě chtěl taky nechat doma, ale já se bránila, měla jsem klidnou práci v kanclu. Takže je reálná šance, že neschopenku dostaneš.
@Klurynka zeptat se ho na neschopenku muzes, ale teoreticky by te mel preradit zamestnavatel nebo by te mel nechat doma s plnym platem
@marrlinka píše:
@Klurynka pokud tahas tezle veci, zamestnavatel ma povinnost preradit te na praci adekvatni tvemu stavu nebo ti dat placene volno. Pokud to udela a jsi jinak zdrava, neni k neschopence duvod.
tak to jsem taky chtěla napsat. Já osobně bych na tom trvala. Ono být doma od začátku těhotenství je docela příšerný, obzvlášť v případě, kdy ti v podstatě nic není, nic tě netrápí atd.
Taky jsem 3 měsíce po Laparoskopii praskla mi cysta na vaječníkách