Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucenka píše:
někoho to může posílit, ale druhého to může úplně srazit. Radši budu mít stádní, ale spokojené dítě než nešťastného ousidera.
Ale tak on outsider nemusí být nutně nešťastný. Já jsem si to, že jsem nepatřila ve třídě do kolektivu vynahrazovala kolektivem na jízdárně, kde jsem byla v podstatě jeho středem. Protože tam byli lidi stejných zájmů a názorů jako já. Že si nerozumíš s lidmi z „běžné“ populace ještě neznamená, že jsi k ničemu.
@Kelsey Problém se značkou je jinde - aby se děti nenaučily říkat „Fuj, ty jsi prase, ty jíš vařenou zeleninu! Když ji budeš jíst, nikdo s tebou nebude kamarádit, je to nechutný!“ když se mám držet tvého příkladu.
@Kelsey píše:
Já ty obrázky na tričkách nevnímám jako reklamu, jsou to prostě líbivé postavy s pohádek nic víc nic míň. Mojím děckám se přirozeně líbí jsou to děcka. Moc jich nemaji, proto je jim to i vzácné.
Kdo je nosí nebo ne do školky si nevšímám.Jen pro příklad nejím některou vařenou zeleninu, takže z mého přesvědčení, že vařená zelenina je hnus to vsugeruji a příkážu děckám, že ten hnus taky jíst nebudou, protože já to nejím a nesouhlasím s tím aby to oni jedli?
To je to samé jak s tím oblečením ať už je na něm cokoliv a mi se to třeba nelíbí, ale dcery/syn mají jiný názor.
Nemají právo na jiný názor?
Ale tak pochopitelně nejde o to, co mají děcka na tričku, ale jakou tomu kdo přikládá váhu, to je ale na Tobě, coby rodiči. Je rozdíl, mít na tričku Kitty, protože je to pěkná postavička, nebo mít na tričku Kitty, protože ji tam mají všechny holky ze třídy. Však moje děti taky mají na tričkách nějaký ty obludky, ale nepřikládají tomu nezdravou váhu.
Tak já jsem v tomhle docela radikální, je to ale pravděpodobně tím, že mám ve svým okolí opravdu hodně dětí, který jsou tímhle vším zdegenerovaní.
Musím říct, že se ve svým okolí nesetkávám s pochopením, taky poslouchám řeči o tom, že ze svýho dítěte vychovám marťana - nemáme televizi, nedávám jí do ruky na hraní mobil, v její přítomnosti nemáme zaplý počítače, můj muž nepoužívá tablet. Je sice ještě malinká, je jí něco přes rok, ale nějákou dobu to tak určitě zůstane.
Myslím, že ve všem je nejlepší zlatá střední cesta, to znamená, že ji nebudu věčně izolovat, ale ani u toho neprosedí mládí. Úplně mě ničí (tím nenarážím na nikoho v týhle diskuzi), jak rodiče zjistí, že je od dětí pokoj, když na něco čučej a tak jim to jede furt.
Ono je pak asi hodně těžký ukočírovat tu únosnou mez.
Hrůzy jako Hello Kitty doma nemáme, co se týče reklam nevím, protože ještě žádnou neviděla.
Příjde mi hrozný, že bych měla dát dítěti všechno to, co mají ostatní (ač si myslím, že to k dětem nepatří) jen proto, že to mají všichni.
@Zabatko píše:
Ale tak on outsider nemusí být nutně nešťastný. Já jsem si to, že jsem nepatřila ve třídě do kolektivu vynahrazovala kolektivem na jízdárně, kde jsem byla v podstatě jeho středem. Protože tam byli lidi stejných zájmů a názorů jako já. Že si nerozumíš s lidmi z „běžné“ populace ještě neznamená, že jsi k ničemu.
ale kdyby tví rodiče nesouhlasili s jízdárnou, tak bys kolektiv neměla. A o to tady jde. Že rodičům se něco nelíbí, tak to dítěti nepořídí, zakážou, ačkoliv na to má dítě jiný názor a je jim jedno, že ho tím třeba připraví o kamarády.
@jennachvili píše:
Tak já jsem v tomhle docela radikální, je to ale pravděpodobně tím, že mám ve svým okolí opravdu hodně dětí, který jsou tímhle vším zdegenerovaní.
Musím říct, že se ve svým okolí nesetkávám s pochopením, taky poslouchám řeči o tom, že ze svýho dítěte vychovám marťana - nemáme televizi, nedávám jí do ruky na hraní mobil, v její přítomnosti nemáme zaplý počítače, můj muž nepoužívá tablet. Je sice ještě malinká, je jí něco přes rok, ale nějákou dobu to tak určitě zůstane.
Myslím, že ve všem je nejlepší zlatá střední cesta, to znamená, že ji nebudu věčně izolovat, ale ani u toho neprosedí mládí. Úplně mě ničí (tím nenarážím na nikoho v týhle diskuzi), jak rodiče zjistí, že je od dětí pokoj, když na něco čučej a tak jim to jede furt.
Ono je pak asi hodně těžký ukočírovat tu únosnou mez.
Hrůzy jako Hello Kitty doma nemáme, co se týče reklam nevím, protože ještě žádnou neviděla.Příjde mi hrozný, že bych měla dát dítěti všechno to, co mají ostatní (ač si myslím, že to k dětem nepatří) jen proto, že to mají všichni.
No tak u ročního dítěte to máš snadné, to jsou předsevzetí velká. Ono jde opravdu o to najít tu rozumnou mez a hlavně o tom s dítětem mluvit.
@lucenka píše:
někoho to může posílit, ale druhého to může úplně srazit. Radši budu mít stádní, ale spokojené dítě než nešťastného ousidera.
Myslím, že tohle člověk nějak přímo neovlivní - záleží na povaze dítěte, na uskupení kolektivu…
Samozřejmě lze dítě vychovávat tak, aby v kolektivu obstálo (tedy spíš se o takovou výchovu lze snažit), ale jestli bude rozený vůdce, snaživý člen týmu nebo pozorovatel na okraji, to nijak přímo neovlivníš.
@jennachvili
s ročním se to vykládá… uvidíš sama, až budeš třeba s 3 letým dítětem čekat dlouho u lékaře, jak ráda vytáhneš mobil ![]()
@lucenka píše:Škoda, že Žabátko nenapsala, že si kolektiv vynahrazovala v místní partě vařičů pervitinu
ale kdyby tví rodiče nesouhlasili s jízdárnou, tak bys kolektiv neměla. A o to tady jde. Že rodičům se něco nelíbí, tak to dítěti nepořídí, zakážou, ačkoliv na to má dítě jiný názor a je jim jedno, že ho tím třeba připraví o kamarády.
@Knihomyš @Zabatko
Ano presne tak sem to myslela neprikladat tomu takovou vahu, no boze dyt je to jen kus obleceni stejne, jak jine rano si to oblecou a vecer to muzeme hodit do pracky a je jedno jestli je tam ta nebo jina Manicka zaspini se to stejne.
To uz je pak proste chyba rodicu, ze ty decka vychovaji, aby tomu davali takovou vahu.
@lucenka píše:
To je ale rozdíl, ale to strašně celé souvisí s přístupem rodičů k dítěti už od malička. Nikdy jsem neměla pocit, že by mi rodiče něco nedopřáli, protože jsme se hodně často bavili o tom, co má a co nemá smysl a proč je lepší raději investovat peníze do jezdecké přilby na závody, než do nějakých blbých in hadrů jen proto, abych zapadla do kolektivu. Vnímáš ten rozdíl?
@Zabatko A vo tom to je;)
Vím, že u roční tahle izolace ještě není vůbec nic těžkýho. A že se mi to zatím lehce mluví. Já ale hlídala opravdu hodně dětí a hodně intenzivně (tím myslím, že to nebylo jednou za týden na hoďku, dvě…) a 99% z nich pro mě byl odstrašující příklad, jak nechci, aby v běžným životě trávilo čas moje dítě.
Ale nejsem fanatickej odpůrce technologií - bylo by asi pokrytecký dítěti do smrti neukázat nic, když já sama prosedím určitě hodinu denně u počítače.
@Zabatko píše:
To je ale rozdíl, ale to strašně celé souvisí s přístupem rodičů k dítěti už od malička. Nikdy jsem neměla pocit, že by mi rodiče něco nedopřáli, protože jsme se hodně často bavili o tom, co má a co nemá smysl a proč je lepší raději investovat peníze do jezdecké přilby na závody, než do nějakých blbých in hadrů jen proto, abych zapadla do kolektivu. Vnímáš ten rozdíl?
ano vnímám… ale tady jsou rodiče, kteří prostě ze své nadřazenosti rozhodnou: mně se nelíbí Hello Kitty a i když ji strašně moc chceš, tak máš smůlu. A to mi nepřijde jako správný přístup.
@Kelsey píše:
@Knihomyš @Zabatko
Ano presne tak sem to myslela neprikladat tomu takovou vahu, no boze dyt je to jen kus obleceni stejne, jak jine rano si to oblecou a vecer to muzeme hodit do pracky a je jedno jestli je tam ta nebo jina Manicka zaspini se to stejne.
To uz je pak proste chyba rodicu, ze ty decka vychovaji, aby tomu davali takovou vahu.
Ano, já to vnímám tak, že na mě děti nevyvíjejí tlak abych jim kupovala hlouposti, protože sami ví, že to hlouposti jsou. Ale je to v tom, že zkrátka spolu mluvíme. Pokud si jich budou spolužáci vážit jen proto, že mají na nohách Adidasky místo botů od Ťamanů, tak to není jejich chyba, a to je důležité si uvědomit. Dětská přízeň a preference jsou strašně vrtkavé.
@lucenka Nevytáhnu
Nesnáším tenhle argument. Jak jsem psala výše, hlídala jsem opravdu hodně dětí a to i tak, že jsem s nima byla třeba týden sama, chodila jsem k doktorům, fungovala naprosto normálně, takže vím, jak umí být tříletý znuděný dítě otravný.
To, že mému vlastnímu je rok neznamená, že nemám bohatý zkušenosti jinde.