Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Meha Jeste tak premyslim, kde je hranice mezi dyskem a uplatkem?
@KlaraBoch píše:
@Meha me by ani nenapadlo lezt do hospody bez penez, pokud si tam chcu neco dat. Ale zaplatim za to, co jsem si objednala (uz tak to nema tu realnou hodnotu a beru to tak, ze je v tom vse- dph, profit pro majitele, ktery s penezi nalozi, jak uzna za vhodne a to, ze plati obsluze/lucharum treba malo, neni muj problem, ja povinnost dotovat je ze sveho nemam, kdyz jsme u tech restauraci.. S ostatnimi „sluzbami“ je to totez. Pokud je ale primo specifikovana nejaka dalsi jednotna prirazka k cene, tak to je neco jineho a taky jsem se s tim v zahranici bezne setkavala.
@Kelsey píše:
@KlaraBoch
Ty znáš hospodu, kde ti dají něco bez peněz? Adresu sem.
V hospodě se tak nějak předpokládá, že se bude muset platit.
Tady paní, taky zaplatí jen poukazem.
Nemělo to být spíš na mě
?
Jak jsem psala, to rčení o penězích samozřejmě byla jen nadsázka.
Většina osazenstva snad pochopila.
@Cuddy píše:
@Meha Jeste tak premyslim, kde je hranice mezi dyskem a uplatkem?
Myslím, že ta hranice, ten rozdíl je absolutně jasný.
Úplatek dáváš dopředu a chceš za něj nějaké zvýhodnění, protislužbu.
Spropitným jen vyjadřuješ spokojenost s nějakou službou a dáváš ho až posléze, nikoli před.
@Meha píše:
Nemělo to být spíš na mě?Jak jsem psala, to rčení o penězích samozřejmě byla jen nadsázka.
Většina osazenstva snad pochopila.
JoJo na tebe, jsem na mob. ![]()
@Cuddy píše:
Ale to je neco jineho, pokud je to automaticke (nekde i dane zakonem), tak nemam problem dat. Jen je ta cena jinak rozdelena, neco jako nase ceny uvedene bez dph.Jak jsem psala v prvni otazce, komu vsemu bych mela davat neco od cesty? To bych mohla davat i ridici autobusu, ze me pekne/bez hazeni popovez apod. A pak muzeme byt jak v Recku a chtit premie za vcasne chozeni do prace. Proste to, ze jsem s danou sluzbou spokojena ma byt samozrejmost, jinak sluzeb dane instituce znovu nevyuziji.
No, samozřejmostí u číšníka tedy je, že se tě zeptá, co si dáš, připraví ti to a donese. Toť vše. Ale když je milý, usměvavý, když třeba něco hezkého prohodí směrem k dítěti, případně ti pro něj nabídne a donese dětskou židličku a ještě třeba omalovánky, tak je to prostě nadstandard. Ani v tom případě nedáš spropitné? U maséra je samozřejmost, že ti provede masáž a konec. Ale co když je třeba taky moc milý, nabídne ti pití, nechá tě vybrat hudbu, zeptá se, zda chceš klid nebo si povídat, případně to sám vycítí a pak buď mlčí, nebo konverzuje… ![]()
Mi se třeba běžně stává i v kauflandu nebo u nás na obci v obchodech, že maji vratit od 1-5,– tak říkám automaticky to je dobre, nehledejte ten šrot. Že je mi prostě trapné kvůli nějaké drobotine, tam přeskakovat a čekat až je najde.
@Meha Takze dat pani na urade penize (neco od cesty), kdyz si prijdu pro rychle vyrizenou vec, je v poradku?
@Cuddy píše:
@Meha Takze dat pani na urade penize (neco od cesty), kdyz si prijdu pro rychle vyrizenou vec, je v poradku?
Ne pani ma urade prineses bonbonieru nebo kytku. Vlastne ty asi ne ![]()
@Šarlota4 píše:
Ne pani ma urade prineses bonbonieru nebo kytku. Vlastne ty asi ne
takže do restaurací s kyticí a rozdávat číšníkům za spokojenost kytičky… co je dobré pro úředníka, mělo by být dobré i pro číšníka ![]()
@Šarlota4 Nech si, prosim Te, ty osobni utoky. Proc pani na urade penize ne a pani na masazi ano?
@sagina píše:
takže do restaurací s kyticí a rozdávat číšníkům za spokojenost kytičky… co je dobré pro úředníka, mělo by být dobré i pro číšníka
Pletes hrusky s jabkama. Co se tyce tech restauraci tak je to trochu dane nejakou tradici nebo jak bych to nazvala. Co se tyce treba uradu beru to jako podekovani za nezpoplatnemy nadstandartni ukon. Kazdopadne se shodnem, ze povinnost to neni. Ja dam rada, protoze muzu a protoze kdyz prijdu znovu budu obslouzena s usmevem. Rada ocenim kvalitni lidi na svem miste.
@sagina píše:
takže do restaurací s kyticí a rozdávat číšníkům za spokojenost kytičky… co je dobré pro úředníka, mělo by být dobré i pro číšníka
@Cuddy píše:
@Šarlota4 Nech si, prosim Te, ty osobni utoky. Proc pani na urade penize ne a pani na masazi ano?
Ja jsem nemluvila o masazi, ale o restauraci a urade. Ale dobre - osobne to citim tak, ze na masazi, restauraci nebo manikure vytahnu fyzicky penezenku a kdyz chci a muzu tak prihodim. Na urade napriklad pri vyrizeni zadosti penezenku nevyndavam. Davat penize na statnich uradech zavani prave tim uplatkem. A je mozny, ze se to ani nesmi ( nevim to ). Na tech uradech to neni dane nejakym zvykem.
@Šarlota4 píše:
Pletes hrusky s jabkama. Co se tyce tech restauraci tak je to trochu dane nejakou tradici nebo jak bych to nazvala.
ale tak tradice… já jsem z generace, kdy byla obálka na úřadě taky považována za tradici, či jak to nazvat ![]()