Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanula1212 No my ho nekoupili, my měli byt v DV a minulý listopad se to převedlo do OV
tak právě nevím, co se teda podává a co ne, abych nepřišla na finančák a tam nechtěli druhý formulář ![]()
Daň z nemovitých věcíse platí za to, že vlastníš nějakou nemovitost. Pokud jsi se stala majitelem v roce 2014, podáš přiznání k dani z nemovitých věcí do konce ledna 2015 a nepřikládáš žádné přílohy.
Daň z nabytí nemovitých věcí se podává v případě, že jsi něco prodala, podává se daň. přiznání k dani z nabytí a přikládá se kopie smlouvy, vyrozumění o vkladu do katastru.
Tebe se bude týkat pouze první případ - daň z nemovitých věcí. Vypíšeš přiznání, kde byt uvedeš, nic nepřikládáš, odevzdáš na FÚ do konce ledna a zaplatíš do konce května a každý rok Ti bude chodit složenka.
Ty jsi chtěla vědět, jestli máš přikládat kopii smlouvy a vyrozumění o zápisu do katastru. Tak jsem jen napsala, že to by se přikládalo v tom druhém případě, ten se Tě nijak netýká, tak není potřeba nic přikládat.
Vém si s sebou na Fu kupní smlouvu, z tý budeš opisovat informace do přiznání k nemovitosti. Katastrani uzemi, cislo parcely a výměru bytu. Zbytek s tebou dopocitaji. Daň z nabytí nepodavas.
@Hanula1212 @viccca Díky moc
jsem se do toho nějak zapletla, ještě jsem nemovitost nepřiznávala ![]()
Jo a ty dva dokumenty, o kterých jsem psala, mi tvrdili na FU, že se tam přikládají, tak mě to zmátlo ![]()
@Evelynka82 píše:
@Hanula1212 @viccca Díky mocjsem se do toho nějak zapletla, ještě jsem nemovitost nepřiznávala
Jo a ty dva dokumenty, o kterých jsem psala, mi tvrdili na FU, že se tam přikládají, tak mě to zmátlo
Rozhodně to není povinná příloha, možná jen z toho důvodu, který psala @viccca . Já vždycky opíšu údaje z katastru a další přílohy nepřikládám.
Vyrozumění o zápisu je povinna priloha daně z nabytí. U daně z nemovitosti nepotřebuješ nic. Jen musíš vedet základní údaje o nemovitostí. Čísla, vymery.. Výplň si formulář na www.danovasprava.cz a máš to nejlepsi, pak jen vytisknout, podat a je hotovo ![]()