Daně - jak postupovat dál

Anonymní
16.2.18 16:05

Daně, jak postupovat dál

Hezký den. Jdu si k Vám pro radu.
Od ledna do konce sprna jsem byla na rodičovské ( ale stále vedená v práci, měla jsem před mateřskou smlouvu na dobu neurčitou). K poslednímu srpnu mi skončil rodičák a k tomuto datu jsem i ukončila pracovní poměr. Od září jsem nastoupila do současného zaměstnání. Na konci ledna jsme podepisovali daně, nic po mě nechtěli. A dnes mi přišel ze mzdovky dopis, že prý jsem nedoložila, že jsem si nic nevydělala v předchozím zaměstnání. Volala jsem tam, že jsem byla na RD, nevydělala jsem si nic, tak jak mám dál postupovat. A mzdovka mi neuměla poradit. Jak tedy postupovat dál? Prý si to mám teď podat sama. Ale co vše mít? A musím přiznání tedy podávat? Omlouvám se zmatený dotaz, ale opravdu se v tom nevyznám. Prosím jen o,,jisté,, odpovědi, ne spekulace. Díky moc!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21091
16.2.18 16:12

Na rodičák odpovědět neumím. Ale určitě se daňové přiznání dokládá za dobu, kdy už jsi pracovala. Na to by ti v práci měli dát potvrzení, kde jsou příjmy, pojištění a daně. A pak se určitě uplatňuje sleva na dítě, školkovné aj., pokud už to nemá manžel.
Já bych zašla na FÚ. KDyž jdeš brzy, tak mají čas na to, aby poradili. A jinak se daňové vyplňuje tady: https://adisepo.mfcr.cz/…m_uvod.faces?…

Vyplníš, stáhneš do pdf a vytiskneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.18 16:40

Podej si sama danove priznani. Nech si vystavit potvrzeni o zdanitelnych prijmech ze soucastneho zamestnani. Pokud Ti byla srazena dan ( po uplatneni slevy na poplatnika ), tak by se Ti to melo vyplatit. Zalezi na vysi srazene dane.
Mzdova ucetni muze rocni zuctovani ale provest take, pokud ji dolozis, ze si v danem obdobi byla na rodicovske dovolene. Bylo by to nejjednodussi reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33541
16.2.18 16:41

Předně, pokud jsi podepsala Prohlášení poplatníka (růžový formulář), měla si mzdová vyžádat chybějící podklady s upozorněním, že jinak neudela daně. Slušné to dělají. No nic.
Dál- pokud jsi během loňska nepodnikala ani neměla jiný příjem, kromě dávek, nemusíš DAP podávat. Ale je možné, že bys měla přeplatek a něco by ti vraceli, tak si to spočítej, na netu najdeš interaktivni přiznání. Podle výsledků se rozhodne zda podas. Pro ty co měli příjem jen ze zaměstnání je Zjednoduseny formulář
 http://www.financnisprava.cz/…riznani-7551

Kdyz budeš podavat, tak si z min. práce vyzadej Potvrzení o zdanilelnych příjmech a sraženych zálohach na daň z příjmu za rok 2017. Vydat ti ho musi, ale mají ted hodne prace, je lepší se předem domluvit kdy se stavíš.
Stejne potvrzení za ostatní měsíce lonska si vyzadej ze současné práce. A to je vse co od nich budeš potřebovat- tyhle 2 papíry.
PPM ani RP se neuvádějí.
Pokud slevu na děti neuplatnuje manžel, a budeš ji chtít, příprav si kopie rodných listů děti.
Na potvrzenich jsou tři Částky - příjmy, pojistné a srazene zalohy daně. Secti příjmy z obou potvrzeni, pak oboji pojistne, pak secti i srazene dane. Součty přenes do příslušných řádků formuláře. Na tom odkazu, co jsem ti poslala, je to velice návodné. Pokazde si klikni na tlačítko Protokol chyb a ono ti to ukáže co mas špatně. A nebo ať ti s tím někdo pomůže.
Pak zapiš castky snižující základ daně (úroky z hypo..), slevy (základní za tebe a na děti) a na konci bude spočítaný daňový přeplatek.
Na prvni straně vyplnit zda to chceš slozenkou nebo na účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33541
16.2.18 16:44

Dodatek

Potvrzeni musíš mít i když byl příjem nula, byla jsi evidovana jako zaměstnanec a FU nevi zda sis při RD neprivydelala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
16.2.18 16:48

@Ajamateridouska cinkla jsem do bývalé práce, to potvrzení mi dopošlou. A budu potřebovat něco i z úp, že jsem byla na rodičáku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.18 16:57

V tom pripade se spoj se soucasnou mzdovou uctarnou; zda vyuctovani provedou. Budes mit pro ne potvrzeni minuleho zamestnani a tim vse dolozene..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
16.2.18 17:03

@Ajamateridouska bylo mu řečeno, že to mají uzavřené. Když jsem se ohradila, že jsem vůbec netušila, že to mám dokládat, tak prý osoba, které jsem to podepisovala mne na to měla upozornit. Haha
Takže si to mám podat sama.

@adresa já jsem asi fakt jelito. Někde mi vychází 0,– přeplatek a na jiné 8625,– :lol: :lol: :lol:
JInak děti a tak dále si uplatňuje manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
16.2.18 17:11

@lyrica Ono někteří účetní jsou taky dárečci, než by se s tím zalamovali, tak to radši hodí na zaměstnance, i když by to měla být jejich povinnost, pokud nemáš smlouvy jinde. A jinak ano pro ně byl myslím termín do 15.2.
Já se to třeba naučila psát sama a už tohle neřeším. Už vím, jaké papíry potřebuju a dá se. A u nás na FÚ jsou dost ochotní, teda když přijdeš brzo, a bez problémů to projdou zkontrolujou.

A jestli ti vychází špatně přeplatky, tak se podívej, jestli jsi nezapomněla napsat zaplacené daně. To se mně občas taky stává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.18 17:20

Ano, termin je 15.2. Slusna ucetni by Ti vysla vstric. Jina to rada hodi na to, ze je „po terminu“… dosazuj udaje z r.1, 6 a 12. z potvrzeni o zdanitelnych prijmech. Zbytek Ti dopocte formular sam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.20 12:58

Dobrý den. Mohl by mi nekdo, prosím, poradit? Od ledna do září jsem byla OSVČ, od září do listopadu zaměstnána a prosinec bez zaměstnání (ne na úpatí, zálohy jsem si platila sama). Jak postupovat při daňovém přiznání? Má s tím někdo prosím zkušenost? Předem děkuji :)

• Citovat
  • Upravit
20905
18.3.20 13:48

Jak postupovat? No udelat si jej a odevzdat uradum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101751
18.3.20 13:49

Co jak postupovat - vyžádat si od zaměstnavatele potvrzení o příjmech ze závislé činnosti a prostě vyplnit daňové přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák