Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na daně. Ľoni měl jen jedno dítě měsíčně odečítané a mě. Letos do daňového přiznání dá i 2 děti (nejsou jeho) kolik by měl dostat? A zajímalo by mě co je pravdy na tom, že se dá žádat až 3 roky zpětně. Dcera bude mít v březnu 4 roky. A ani jeden rok si na ni úlevu nikdo neudával. Děkuji moc za pomoc! ![]()
Předpokládám, že pro uplatnění daňové výhody na další dvě děti splňuje podmínky i ty tři roky zpětně.
Není možné slevu uplatnit zpětně, ale je možné dát opravné přiznání k dani tři roky zpětně. Zda ale finanční úřad zohlední, že na to zapomněl, je otázka.
Navíc kolik dostane závisí na jeho příjmech, respektive výši daně, která se odvíjí od základu daně a ten od příjmů a dalších daňových úlev.
Tady jde o to, že jsme se brali loni v červnu. A tak si děti může odepisovat až teď. Jen nevím jestli je to možné od doby co je manžel.
A zeptat jsem se chtěla jestli to tak opravdu jde. Ty 3 roky zpětně. Já byla na rodičáku, takže jsem si daně podat nemohla a tatínek dcery nepracuje, jen načerno… Takže neměl nikdy nikdo na ni úlevu. Proto mě to zajímá.
@elisbetka Pouze logicky uvažuji, že to bude možné od doby co je manžel. Navíc nevím, zda-li přesně od daného měsíce tj. příslušný počet měsíců od sňatku nebo za celých 12 měsíců. Dojdi se zeptat na finanční úřad, měli by ti to říct přesně.
Tady u nás jsou takové zvláštní pracovnice. Loni jsem se byla na něco ptát a jedna koukala na druhou a vlastně ani pořádně nevěděli… Tak nevím k čemu tam sedí, když poradit neumí…
Snad něco budou vědět. V pondělí mám cestu do města, tak si tam zajdu.
Děkuji
@elisbetka Dej vědět, jak jsi dopadla. Samotnou mě to zajímá.
Uplatnit děti může až od měsíce na jehož počátku byly splněny podmínky. Takže pokud jste se brali v červnu 2014, pak odečítat tvé děti může až od července 2014. Rozhodně si nemůže odečíst děti zpětně i za dobu, kdy jste nebyli manželé.
@Hanula1212 píše:
Uplatnit děti může až od měsíce na jehož počátku byly splněny podmínky. Takže pokud jste se brali v červnu 2014, pak odečítat tvé děti může až od července 2014. Rozhodně si nemůže odečíst děti zpětně i za dobu, kdy jste nebyli manželé.
To není pravda, manželé vůbec být nemusí, jen musí žít ve společné domácnosti. Ted v pátek jsme podobný případ řešili s účetní.
@krtek7489 ale musí být otcem dítěte! U tazatelky nejsou děti manželovi.
@krtek7489 píše:
To není pravda, manželé vůbec být nemusí, jen musí žít ve společné domácnosti. Ted v pátek jsme podobný případ řešili s účetní.
Nu, mrkla jsem do zákona o daních z příjmů a píše se tam, že za vyživované dítě poplatníka se považuje
@Hanula1212 píše:
@krtek7489 ale musí být otcem dítěte! U tazatelky nejsou děti manželovi.
Nemáš pravdu, nemusí být otcem dítěte, stačí, že spolu žijí ve společné domácnosti
viz co píše @LadyLada tam je to bod poslední poslední bych řekla ![]()
Jsem podruhe vdana a když jsem si vzala nynějšího muže tak během pul roku si šel vyřídit daně na meho syna z 1. manželství a dostali jsme zpětně 3 roky
tehda se to šiklo
Nehledě na to, že jsme manžele byli teprve 6 měsíců ![]()
@krtek7489 - ano, ale v tom případě MUSÍ být manželé. Pokud nejsou sezdaní, tak platí bod jedna - musí jít o dítě vlastní. Hanulala1212 odpověděla správně. Od doby, co jsou manželé, může si uplatnit i děti manželky, a to od měsíce, kdy na počátku splnili podmínku manželství, do té doby partnerčiny děti nikoliv, jenom vlastní dítě za splnění podmínky společné domácnosti. Což je odpověď na dotaz, zda si, teď již manžel, může uplatnit děti partnerky 3 roky zpětně, t. j. za dobu, kdy ještě manželé nebyli - nemůže.