Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, prosím o radu ty, které jsou v obrazu
Minulý rok jsme koupili pozemek (smlouva podepsaná začátkem prosince 2014, zápis v katastru v lednu 2015) na hypotéku a teď do konce ledna je termín podání daňového přiznání (nebo i splatnost?) k dani z nemovitosti. Nerozumím tomu vůbec, tak to radši napíšu „bodově“, prosím, kdo se vyznáte a poradíte, budu moooc vděčná ![]()
1. Máme povinnost podávat daňové přiznání?
2. Jak se vypočítá daň z nemovitosti?
3. Zohledňuje stát nějak nové nabytí nemovitosti, příp. hypotéku?
4. Pokud budeme podávat daňové přiznání, jak? Jsme manželé, předpokládám, že přiznat a zaplatit to musí jeden z nás - a co ten druhý?
Děkuji moc za odpovědi ![]()
Ahoj, ted zrovna resim taky dan z nemovitosti ![]()
1. Ano musite podat priznani k dani z nemovitych veci
2. Doporucuju to podat pres elektronicky formular. Zadaji se tam jen udaje o nemovitosti a samo to pak vypocita dan
Pak se akorat musi zajit s potvrzenim na FU (pokud nemas elektronicky podpis)
3. Nechapu jak by to mel stat zohlednovat
4. Muze to jeden z vas podat za oba (za celou nemovitost). A nebo kazdy zvlast za svuj vlastnicky podil na nemovitosti.
@Bambulka12 my to platiti loni a radeji jsme sli osobne s potrebnymi dokumety..behem 5minut byl chlap venku..a jak uz bylo psano, nic stat nezohlednuje, priznani podat musite. a pocitaji to dle metru..mame 85metru a platime asi 700kc, ale nevim presne..
A ještě doplním, že teď jen podáš přiznání, daň je splatná letos do 1.6.
Z finančního úřad ti přijde (u nás chodí obvykle během května) vyměřená daň i se složenkou.
Tady si najdi elektronický formulář k dani z nemovitosti a ono tě to celkem i navede. Já to tam vyplňovala loni a z FÚ se mi neozvali (většinou, když je chyba, tak se ozvou). Do konce května se to pak musí zaplatit, přijde ti složenka - ta moje se shodovala s mým výpočtem.
@Bambulka12
jen k bodu 1, podáváš jen v lednu prvního roku po koupi, další roky už ti jen chodí složenka..
k bodu 2 a 3, daň je podle typu nemovitosti, místního koeficientu a rozlohy, způsob financování na to nemá vliv, ten pořešit v daňovém přiznání daně z příjmu, lze-li
k bodu 4 - jak to máte v katastru (smj/podílové/vlastník jen jeden z manželů atp.)
Jak uz je psano vyse, dan se podat musi… ja z toho loni silela, nechapala jsem skoro zadnou kolonku jak mam co vyplnit, sedela jsem nad tim cely vikend… ale nastesti na FU to pani pak vse vyplnila za mne behem 5 minut, vse zkontrolovala a doplnila
letos uz budu jen cekat slozenku…
@Bambulka12
jo a předpokládám že neřešíš daň z převodu resp. „z nabytí“ (na začátku mluvíš v množném čísle o „daních“)
Dle informací co mám, tak kdo je k 1.1. majitelem, ten platí daň z nemovitosti. Já v říjnu podepisovala kupní smlouvu na byt, ale na katastr se to podává až leden 2015 /je to v převodu, stále majitelem nejsem/. Takže tento rok 2015 platí ještě původní majitel a já budu podávat daňové přiznání až v lednu 2016. Takže tak… Minulý rok jsem prodávala pozemek také v lednu 2014 a platila jsem daň já na celý rok 2014..
@kjhui píše:
@Bambulka12
jo a předpokládám že neřešíš daň z převodu resp. „z nabytí“ (na začátku mluvíš v množném čísle o „daních“)
Ne, dan z prevodu platil puvodni majitel, mnozni cislo byl nechteny preklep ![]()
Holky, prosím ještě jednu věc: smlouvu jsme sice podepsali v prosinci, ale na katastr nás zapsali teprve v lednu. Rozhoduje pro daňové přiznání datum návrhu na vklad (což bylo v prosinci), nebo skutočné datum zapsání? Díky ![]()
@Bambulka12
právní účinky zápisu (vlastnictví) platí ke dni podání vkladu, platí to co máš v LVčku
@kjhui píše:
@Bambulka12
právní účinky zápisu (vlastnictví) platí ke dni podání vkladu, platí to co máš v LVčku
Dekuji ![]()