Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky, s manzelem mame v planu stavbu rodinneho domu a momentalne resime druh a vysi hypoteky. Pokud tomu dobre rozumim, jista cast - uroky, se daji odecist ze zdanitelneho zakladu platu. Muj manzel je Slovak a pracuje na Slovensku, ja jsem Ceska a pracuji tady, jenze zhruba od poloviny pristiho roku budu na MD a zacnu pobirat pouze rodicovsky prispevek. Chceme stavet tady v CR a hypoteku si budeme brat taky v CR. Ja i manzel jsme oba zamestnanci, nepodnikame. Nevite nahodou, jak to u nas bude s temi vyse zminovanymi danovymi ulevami? Ja nebudu mit danove ulevy jaksi z ceho uplatnit. Manzel sice ano, ale v jinem state. Preplatek dane vraci stat, ale plati to i u hypotek, ktere jsou /z pohledu meho manzela/ brane v zahranici? Asi tusim, ze nejjednodussi cesta za informacemi bude smer financni urad, ale mozna jste se nektera uz s necim takovym setkala.
Květi a počítáte se společným zdaněním? Bohužel teda nevím, jak je to v situaci, kdy je manžel slovák:-/ To ti asi vysvětlí na FÚ, ale jinak, co se týče hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, při společném zdanění se odečítají dohromady z jednoho společného základu.
Teď vám to asi ještě tolik neudělá, ale až budeš pobírat jen RP, už se ty penízky hodí.
Dej vědět, jak jsi pochodila, já se zkusím ještě poptat mamky, ať mi nahlídne do zákoníku.
Pa Jazzi a Matýsek
Obavam se, ze pokud manzel pracuje a odvadi dane na Slovensku, ze to nepujde
Ale je mozne, ze na Slovensku maji nejakou vyjimku, ovsem dost o tom pochybuju
protoze predpokladam, ze to bydleni budetemit v Cesku.
Tak jsem te asi moc nepotesila
Kacica