Daňový bonus na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8506
14.1.15 12:41

Hm, asi dobrá účetní! Vyžádej si potvrzení o příjmech za 2014 a podej si daňové přiznání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
14.1.15 12:42

@fialkazchebu máš dvě možnosti:
1. podepiš žádost o zúčtování daně, dodej podklady, mzdovku pouč, že máš nárok na daňový bonus, který se „nevrací“ ze zaplacené daně, ale pokud žádná daň není, vyplácí se navíc - to je ta složitější cesta
2. vyžádej si potvrzení o příjmech a podej si na finančák sama daňové přiznání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.1.15 12:48

Dobre udelam to tak. papir jsem si z prahy nechala poslat tak si tedy podam danove priznani sama a uvidim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.15 07:48

Dobrý den,
možná hloupý dotaz, ale i přesto se zeptám..
Mám dvě děti a jsem na RD. Stále mám v zaměstnání smlouvu na dobu neurčitou.
Mám nárok na roční bonus na děti?
Dříve si děti uplatňoval manžel, ale ten se od nás před časem odstěhoval. Tak jestli mám smůlu a deti si budu moct uplatnovat až se vrátím do práce nebo nárok mám.
Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
30946
25.8.15 07:55
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Dříve si děti uplatňoval manžel, ale ten se od nás před časem odstěhoval. Tak jestli mám smůlu a deti si budu moct uplatnovat až se vrátím do práce nebo nárok mám.
Děkuji :kytka:

Az se zase vratis do prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
25.8.15 07:58
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Děkuji :kytka:

z čeho bys je chtěla uplatňovat, z rodičáku? dokud nemáš výplatu, není možnost - takže až po návratu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
25.8.15 08:00

*

Nemáš zdanitelný příjem, nemáš nárok na bonus na dítě.

V tomto případě tedy nikdo, pokud manžel se odstěhoval :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
25.8.15 08:03

*

Ono možná je to zavádějící proto, že v případě ročního zúčtování (či přiznání k dani z příjmů), lze jít s daní i tzv. do mínusu, takže krom přeplatku na dani jako rozdílu mezi daní vypočtenou a zálohami lze ještě pokračovat dál a ty děti odečítat, skoro jak je libo :) (jen je tam podmínka výše příjmů, aby bonus šel uplatnit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
25.8.15 08:39

Ahoj devcata. prosim vas o radu, prodam byt do konce roku, budu platit dan z nabyti nemovitosti kolem 65 000. Mohu si od teto dane odecist danovou slevu na dite popripade uroky z hypoteky?(vzdycky mi vraceli penize na zaklade zaplacenych uroku na hypotece). dekuju za odpoved.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
25.8.15 09:31

@softee nemůžete. To lze uplatnit pouze u daně z příjmu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
25.8.15 10:05
@softee píše:
Ahoj devcata. prosim vas o radu, prodam byt do konce roku, budu platit dan z nabyti nemovitosti kolem 65 000. Mohu si od teto dane odecist danovou slevu na dite popripade uroky z hypoteky?(vzdycky mi vraceli penize na zaklade zaplacenych uroku na hypotece). dekuju za odpoved.

Pokud jsi si vypočetla 4% z kupní ceny bytu, tak platíš pouze zálohu na daň. V přiznání uvedeš údaje pro stanovení tzv. směrné hodnoty a finančák pošle platební výměr, tedy zaplatí se ta vyšší daň.

Jedná se o daň majetkovou, jedním z výdajů, které by se v tomto případě snad daly uplatnit, jsou výdaje na vyhotovení znaleckého posudku, to v případě, že by se nešlo přes tu směrnou hodnotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
25.8.15 10:25
@Žirafa22 píše:
Pokud jsi si vypočetla 4% z kupní ceny bytu, tak platíš pouze zálohu na daň. V přiznání uvedeš údaje pro stanovení tzv. směrné hodnoty a finančák pošle platební výměr, tedy zaplatí se ta vyšší daň.Jedná se o daň majetkovou, jedním z výdajů, které by se v tomto případě snad daly uplatnit, jsou výdaje na vyhotovení znaleckého posudku, to v případě, že by se nešlo přes tu směrnou hodnotu.

ahoj zirafko, ja ti moc nerozumim, na me moc uredni a odborna rec:-).
jj, jsou to 4 procenta z prodejni ceny(byt prodavam a dan platim ja). cili do danoveho priznani, tam castku neuvedu, jen nake informace o bytu a prodeji a az financak mi posle, kolik presne zaplatit? pochopila jsem to spravne?

proc je to vse tak slozity u nas, byrokracie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
25.8.15 10:40

*

@softee

Hlavně se to pořád mění neskutečně.

Přiznání tedy raději ještě neřeš, to bude aktuální až při prodeji :-) Třeba se to do té doby zas změní :lol:

Ty máš vlastně dvě možnosti. Buď si nechat stanovit cenu dle posudku znalce, anebo se na to vykašleš a necháš finančák ať spočítá tu směrnou hodnotu. 4% z prodejní ceny uvedeš v přiznání vždy, také je zaplatíš a počkáš… :lol: :lol: :lol:

Neboli všeobecně platí, že daň se vždy platí ta vyšší. Neboli kdyby třeba dle posudku znalce ta tržní cena bytu byla vyšší než cena prodejní, tak základem daně je ta vyšší.

A stejně tak pokud se finančák dobere v případě, že nepůjdeš skrz znalečák, tak pokud vypočte na základě tebou udaných údajů tu směrnou hodnotu vyšší, tak výsledná daň může být vyšší a započítá se na ní ta záloha a ty doplatíš rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
366
25.8.15 10:49
@Žirafa22 píše:
@softee

Hlavně se to pořád mění neskutečně.

Přiznání tedy raději ještě neřeš, to bude aktuální až při prodeji :-) Třeba se to do té doby zas změní :lol:

Ty máš vlastně dvě možnosti. Buď si nechat stanovit cenu dle posudku znalce, anebo se na to vykašleš a necháš finančák ať spočítá tu směrnou hodnotu. 4% z prodejní ceny uvedeš v přiznání vždy, také je zaplatíš a počkáš… :lol: :lol: :lol:

Neboli všeobecně platí, že daň se vždy platí ta vyšší. Neboli kdyby třeba dle posudku znalce ta tržní cena bytu byla vyšší než cena prodejní, tak základem daně je ta vyšší.

A stejně tak pokud se finančák dobere v případě, že nepůjdeš skrz znalečák, tak pokud vypočte na základě tebou udaných údajů tu směrnou hodnotu vyšší, tak výsledná daň může být vyšší a započítá se na ní ta záloha a ty doplatíš rozdíl.

ajééééje, a ja se s kupujici chtela dohodnout, zda bychom do kupni ceny uvedli cenu o cca 300-400 000 nizsi, abych platila nizsi dan. A ono stejne, jak koukam, tak poslou znalce a ten by mi to spocital, doslova:-)

ja byt koupila za 1 400 000 od majitele, ten ho koupil od developera za 1 100 000 a ted jej prodavam za 1 600 000. tak snad by odhadce nestanovil jeste vyssi cenu nez 1,6.uz tak jsem to nadsadila, nez za kolik jsem koupila ja pred 4 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
25.8.15 11:07

*

@softee

Já se přiznám, že nevím přesně, jak postupuje znalec.

Každopádně od roku 2014, kdy se ten zákon změnil, tak jsem zrovna nedávno dělala takové přiznání poprvé, a ač jsem daňovým poradcem, tak jsem dlouhou chvíli na to koukala jak husa do flašky :lol:

Bylo potřeba vyplnit údaje k bytu - vybavenost, např. kolik záchodů, umyvadel, v jakém patře je byt, jak je to s parkováním, s povodněmi, zateplení atd. no a pak ještě pokud je předmětem koupě i podíl na pozemku, tak opět údaje k pozemku, navíc Praha myslím má aktuální ty své (a teď to napíšu asi blbě) cenové mapy pozemků, které se berou v úvahu…
:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat