Daňový bonus na dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Holky, prosím poradíte mi? Dělám daňové přiznání za manžela, jako každý rok a tentokrát je to trochu složitější, tak si nejsem jistá
Leden až březen byl zaměstnán u jednoho zaměstnavatele, pak duben až srpen ÚP a září až prosinec druhý zaměstnavatel. Od prvního zaměstnavatele dostal i odstupné, tak mu za březen vznikla solidární daň. Vyplňuji excelovský formulář z finance.cz a tam, když zadám příjmy od obou zaměstnavatelů atd., tak mi to v řádku 59 „solidární daň“ vypočítá 0. Celkový úhrn příjmu za rok nepřesahuje 1 milion. Můj dotaz je, zda tu solidární daň mám nějak ručně opravit nebo tam nechat nulu? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně jak napsala @Regina Hero. Nic neopravuj, je to správně. Z hlediska měsíčního mu sice solidární daň vznikla, takže mu ji srazili, ale z hlediska ročního solidární daň nebude, platil by ji při příjmu vyšším než 1277238,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, jak mám vysvětlit provozní, co je to danový bonus? Ona o něm vůbec nic neví, myslí si, že je to úleva na dani a já říkám zas, že ne. Měli by to být moje peníze navíc k výplatě, tak jsem to měla i v předchozím zaměstnání. Brala jsem normálně výplatu + danový bonus, na pásce jsem to měla sečtené, ale byli to prostě peníze navíc od finančního ú.,že??
No provozní mi dnes řekla, že tedy asi to jde, ale že to nejsou peníze zvlášt, ale k výplatě dohromady??Přeci si spočítám kolik mám čistého na hodinu +,že k tokmu budu mít danový bonus?
- Citovat
- Upravit
Co s tím má provozní? Tohle snad řeší mzdovka, ne?! Daňové zvýhodnění na dítě může získat člově buď formou slevy na dani, daňového bonusu nebo kombinací obou. Pokud máš vyšší mzdu, pak se projeví zvýhodnění tím, že bude sražena nižší záloha na daň, pokud máš nižší mzdu, pak se projeví tím, že dostaneš bonus navíc. Ve výsledku to na peníze vyjde stejně. Nejsou to peníze „zvlášť“ ale počítají se dohromady s výplatou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No nejsem mzdová účetní, ale pokud vím, tak když máš dítě, tak má jeden z rodičů nárok na slevu na dani s tím, že pokud je sleva menší než daň, tak to přechází v dan. bonus…zjednodušeně to znamená, že neodvedeš žádnou daň ale naopak od fu něco dostaneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No však tak to myslím, že něco dostanu, takže jsou to jakoby peníze zvlášt, já vím, že to bude na výplatnici. Ale zvlášt si to jakoby budu počítat k tomu co si vydělám od zaměstnavatele. No provozní mi to bude vyřizovat ty papíry tak asi s tím něco má
.Tak jsem to měla v předchozím zaměstnání, počet hodin vynásobila x čistý kč na hod. + k tomu ten bonus a to jsme vždy měla každou výplatu..To myslím, že mi ty peníze nemůžou shrnout do výdělku v práci, ale bude to prostě bonus-zvlášt k vydělaným penězům. A ten danový bonus vyplací zaměstnavatelům tedy f. ú.?
- Citovat
- Upravit
Není to zvlášť. Prostě jen odvedeš menší daň fin. úřadu…klasicky vypočtená daň se prostě o tu slevu na dítě poníží a zbytek se odvede. Nebo pokud je daň nižší než sleva, tak se fin. uradu neodvede nic, naopak ti fu prostřednictvím zaměstnavatele něco vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No však tak to myslím, že něco dostanu, takže jsou to jakoby peníze zvlášt, já vím, že to bude na výplatnici. Ale zvlášt si to jakoby budu počítat k tomu co si vydělám od zaměstnavatele. No provozní mi to bude vyřizovat ty papíry tak asi s tím něco má.Tak jsem to měla v předchozím zaměstnání, počet hodin vynásobila x čistý kč na hod. + k tomu ten bonus a to jsme vždy měla každou výplatu..To myslím, že mi ty peníze nemůžou shrnout do výdělku v práci, ale bude to prostě bonus-zvlášt k vydělaným penězům. A ten danový bonus vyplací zaměstnavatelům tedy f. ú.?
Ano, jestliže je tvoje sleva na dítě (daňové zvýhodnění) větší než daň, kterou máš platit, zaměstnavatel ti ji vyplatí jako tzv. daňový bonus a ten si pak nárokuje na finančním úřadu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
No však tak to myslím, že něco dostanu, takže jsou to jakoby peníze zvlášt, já vím, že to bude na výplatnici. Ale zvlášt si to jakoby budu počítat k tomu co si vydělám od zaměstnavatele. No provozní mi to bude vyřizovat ty papíry tak asi s tím něco má.Tak jsem to měla v předchozím zaměstnání, počet hodin vynásobila x čistý kč na hod. + k tomu ten bonus a to jsme vždy měla každou výplatu..To myslím, že mi ty peníze nemůžou shrnout do výdělku v práci, ale bude to prostě bonus-zvlášt k vydělaným penězům. A ten danový bonus vyplací zaměstnavatelům tedy f. ú.?
Jak může provozní vyřizovat tvoje daně? Ty musíš vypsat prohlášení k dani, zapsat so něj dítě, doložit veškeré potřebné tiskopisy, podepsat. Provozní může max. předat na mzdovou účtárnu. A jí může být jedno, co máš v prohlášení zapsáno. Počítat čistý za hodinu x počet hodin + bonus je nesmysl. Takhle se mzda nepočítá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jak mám vysvětlit provozní, co je to danový bonus? Ona o něm vůbec nic neví, myslí si, že je to úleva na dani a já říkám zas, že ne. Měli by to být moje peníze navíc k výplatě, tak jsem to měla i v předchozím zaměstnání. Brala jsem normálně výplatu + danový bonus, na pásce jsem to měla sečtené, ale byli to prostě peníze navíc od finančního ú.,že??
No provozní mi dnes řekla, že tedy asi to jde, ale že to nejsou peníze zvlášt, ale k výplatě dohromady??Přeci si spočítám kolik mám čistého na hodinu +,že k tokmu budu mít danový bonus?
ty v tom máš dobrý hokej taky… daňové zvýhodnění na dítě - pokud máš malou výplatu, žádné daně, dostaneš ho měsíčně jako bonus navíc, pokud máš větší daň, o tuto částku se Ti ta daň sníží
mmchdm, nic zvlášť to není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím jaký formulář je na danový bonus??Akutní, prosím na finančím mi dali prohlášení poplatníka a šéfka vůbec neví, jaký to má být formulář..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit