Daňový bonus na dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@mitcha pokud se rozhodnete pro „institut spolupracující osoby“ nezapomeňte na ohlášení podnikání na FÚ, socku a zdravku!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha to jsou ty české zákony. Ono zase pokud je manželka např. na pracáku a mají jedno dítě, pak se to zase nevyplatí, proože by musela hradit veškeré odvody SP a ZP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Jasný, chápu, takže zase tolik lidí to nevyužije.
Když už Tě mám na drátě
, nevíš, jak to bude za rok 2015, budu zase muset podávat daňové přiznání, když odvádím solidární daň?
- Citovat
- Upravit
*
Jo tam se nic nezměnilo.
Pořád se podává přiznání, byť je to záležitost třeba jen jednoho měsíce a jedné zálohy (což asi u tebe není).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 píše:
@mitcha pokud se rozhodnete pro „institut spolupracující osoby“ nezapomeňte na ohlášení podnikání na FÚ, socku a zdravku!
měla bych taky dotaz… spolupracující osoba musí platit minimální zálohy sociálního a zdravotního pojištění?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Žirafa22 píše:
@MehaJo tam se nic nezměnilo.
Pořád se podává přiznání, byť je to záležitost třeba jen jednoho měsíce a jedné zálohy (což asi u tebe není).
Tak teď nevím, ale myslím, že za rok 2014 právě zaměstnanci, kteří celkově za rok nesplnili podmínku odvodu solidární daně, ale odvedli ji třeba jen jeden měsíc, mohli mít normálni roční zúčtování daně od mzdovky. A někde jsem četla, že za rok 2015 to bude i pro ty, co tu podmínku splňují.
Příspěvek upraven 14.09.15 v 18:47
- Citovat
- Upravit
Jenže zakl bude na PPM a pakliže bude spolupracující osoba, tak je z pohledu ČSSZ OSVČ vedlejší činnost. Je tedy otázkou zda to takto kombinovat lze
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
*
Ještě jednou k bonusům -
podej si nelépe sama daňové přiznání, zadej údaje dle potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele, vypočti daň, odečti ROČNÍ slevu na poplatníka a porovnej se zálohami - vznikne ti rozdíl na dani.
A pokračuj dále - odečti daňová zvýhodnění za každý měsíc, co s tebou dítě žilo ve společné domácnosti a zde můžeš do mínusu (tj. již jde o daňový bonus).
Podmínku příjmů ve výši šestinásobku minimální mzdy splňuješ (berou se pouze příjmy ze zaměstnání, nikoliv ty osvobozené, jako např. nemocenská).
Daňový bonus a případný přeplatek na dani nárokuj na finančáku.
Anebo o totéž požádej zaměstnavatele.
Neboli par. 35c zákona o daních z příjmů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
**
To není pravda.
Pokud bylo u zaměstnance alespoň v jednom kalendářním měsíci uplatněno solidární zvýšení daně ve formě zálohy na daň, je zaměstnanec povinen podat za zdaňovací období přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Není u něho možné provést roční zúčtování daně zaměstnavatelem, i když zaměstnanec u svého zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Žirafa22 píše:
@MehaTo není pravda.
Pokud bylo u zaměstnance alespoň v jednom kalendářním měsíci uplatněno solidární zvýšení daně ve formě zálohy na daň, je zaměstnanec povinen podat za zdaňovací období přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Není u něho možné provést roční zúčtování daně zaměstnavatelem, i když zaměstnanec u svého zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani.
Já jsem se teď na to ještě dívala a fakt mám pravdu;-).
Za rok 2013 museli podat daňové přiznání všichni, za rok 2014 jen ti, co přesáhli ten roční příjem.
Více třeba zde:
- Citovat
- Upravit
*
Tak ještě jinak:
Povinnost podat daňové přiznání poplatník nemá, pokud se pouze jedna jeho záloha, v roce 2014 zvýšily o solidární zvýšení daně, avšak jeho daň za rok 2014 se nezvyšuje o solidární zvýšení daně podle § 16a ZDP.
Takže ano, je to tak.
Já to brala vždycky automaticky s programem, šlo hlavně o bonusy, takže máš pravdu Meho ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
měla bych taky dotaz… spolupracující osoba musí platit minimální zálohy sociálního a zdravotního pojištění?
Ano, pokud je to její hlavní příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Žirafa22 V pohodě
. Já myslela, jestli to nerozšířili dál, ale asi ne.
- Citovat
- Upravit