Daňový bonus na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.12.20 21:02

Teď mi to právě vyšlo i na kalkulačce s polovičním úvazkem… Mám tam psáno sleva dítě(2) = 0 a vedle bonus 0. A místo ty nuly tam prostě není těch 2884. Byla jsem v měsíci 5 dní v karanténě, ale to je ve výplatě normálně zauctovany.

• Citovat
  • Upravit
101710
11.12.20 23:29
@Anonymní píše:
Teď mi to právě vyšlo i na kalkulačce s polovičním úvazkem… Mám tam psáno sleva dítě(2) = 0 a vedle bonus 0. A místo ty nuly tam prostě není těch 2884. Byla jsem v měsíci 5 dní v karanténě, ale to je ve výplatě normálně zauctovany.

Hele, nejsem účetní ani daňař, tak to ber s rezervou, ale mám takový pocit, že ta náhrada za nemocenskou není zdanitelným příjmem, takže musíš kouknout, jestli bez těch 5 dnů dosahuješ té poloviny minimální mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.20 00:07

Těch 5 dní dělá 800 Kč

• Citovat
  • Upravit
8506
13.12.20 14:46

Pro vyplacení bonusu je nutná aspoň polovina minimální mzdy, tzn. 7300 zdan. příjmu. Jak píše @j.a.n.i1 náhrada za karanténu není zdan. příjem a do limitu se nepočítá. Tak si tu náhradu odečti od hrubé a uvidíš. Pokud bude nižší, dostaneš to v ročním zúčtování, pokud splníš podmínku šestinásobku min. mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
14.12.20 12:29

@Hanula1212 Poslyš, Hanulo, sám radím, ale teď si nejsem jist.

Jde o to, že chci, aby od ledna 2021 daňové slevy na dítě uplatňovala manželka u svého zaměstnavatele. Podmínku minimálního odpočtu splňuje, ale pracuje na poloviční úvazek (protože má částečný invalidní důchod), takže daň před uplatněním té slevy bude malinká a většina půjde jako daňový bonus.

Chci to převést na manželku proto, že zaměstnavatel mi dluží mzdu po splatnosti (situace podobná té manželčiné z roku 2012, kdy jsem naopak chtěl uplatňovat slevu u svého zaměstnavatele, který mi většinou platil včas, zatímco manželce pozdě).

Takže chceme uplatňovat slevu u toho zaměstnavatele, který vyplácí mzdu včas, poněvadž vyšší čistá mzda nám je platná co mrtvému zimník, když nám ji zaměstnavatel dluží, že?

No, a účetní manželčina zaměstnavatele chce potvrzení mého zaměstnavatele, že tu slevu neuplatňuju u něj.

Je to nutné? V prohlášení poplatníka přece manželka stvrzuje vlastnoručním podpisem, že manžel je zaměstnán a slevu na dítě u svého zaměstnavatele neuplatňuje. Je k tomu ještě potřeba dodávat nějaké potvrzení od toho zaměstnavatele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
14.12.20 12:34

@eumedon je to nutné viz §38l odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
14.12.20 12:37

@eumedon Jojo, je to nutné, paragraf 38l
(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně

1. úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojence nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
  1. předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem, nebo rozhodnutím o přiznání tohoto průkazu,
  1. jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, případně, že nárok na daňové zvýhodnění neuplatňuje,
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
14.12.20 12:44
@j.a.n.i1 píše:
@eumedon Jojo, je to nutné, paragraf 38l
(3) Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
  1. úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojence nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
  1. předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem, nebo rozhodnutím o přiznání tohoto průkazu,
  1. jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši, případně, že nárok na daňové zvýhodnění neuplatňuje,

Aha, dík.

Už jsem oznámil zaměstnavateli a jeho účetní, že od Nového roku bude uplatňovat slevu na dítě manželka, ale zatím žádný z nás nedostal k podpisu prohlášení poplatníka. Teď jde o to, aby mi včas to prohlášení a hlavně potvrzení můj zaměstnavatel poslal, aby to manželčina účetní mohla včas zapracovat do lednové mzdy.

Oznámil jsem to e-mailem, označil jsem zprávu vysokou důležitostí a že žádám potvrzení o přečtení, ale to jsem ještě od žádného z nich nedostal.

No, v nejhorším případě to dostanu pozdě nebo vůbec a manželka pak podá daňové přiznání, se kterým jí pomůžu. Furt bude lepší, když nám tu slevu na dítě (bonus) bude dlužit berňák (i když přes rok), než můj zaměstnavatel, od kterého nevím, jestli kdy ještě uvidím jaké peníze.

Příspěvek upraven 14.12.20 v 12:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
14.12.20 12:57

Myslím, že nový formulář Prohlášení pro 2021 ještě není k dispozici. Vzhledem k tomu, že doposud ještě ani jasné, jak se bude zdaňovat a jaká bude sleva na poplatníka, je to docela pochopitelné. Ale i pokud ho manželce mzdovka nedá, pak si ho můžete stáhnout na stránkách finanční správy nebo si ho vzít na FÚ, vyplnit a mzdovce odevzdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.12.20 06:37
@Hanula1212 píše:
Myslím, že nový formulář Prohlášení pro 2021 ještě není k dispozici. Vzhledem k tomu, že doposud ještě ani jasné, jak se bude zdaňovat a jaká bude sleva na poplatníka, je to docela pochopitelné. Ale i pokud ho manželce mzdovka nedá, pak si ho můžete stáhnout na stránkách finanční správy nebo si ho vzít na FÚ, vyplnit a mzdovce odevzdat.

Spíš se bojím, že bude blbá komunikace s mým zaměstnavatelem nebo s mou mzdovkou. Vypověděl jsem IŽP, protože on neplatil, jak jsme se dohodli/platil pozdě, ale upomínky jsem dostával já (ježto smlouvu jsem měl já). Když jsem mu to oznámil, dostal jsem od mzdovky 3× potvrzení o přečtení a od něj žádné (protože on je nikdy neposílá, i když o ně požádám), ale reagoval obratem.

No, a teď, když jsem mu e-mailem oznámil, že od ledna nebudu u něj uplatňovat slevu na dítě, tak zatím žádná reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
15.12.20 07:26

@eumedon tak nějaké oznamování je zbytečné. Od toho je to Prohlášení. Pokud do něj dítě neuvedete, pak je mzdovka nemůže uplatnit a na žádost musí vystavit potvrzení zaměstnavatele o tom, že dítě neuplatňujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.12.20 16:09
@Hanula1212 píše:
@eumedon tak nějaké oznamování je zbytečné. Od toho je to Prohlášení. Pokud do něj dítě neuvedete, pak je mzdovka nemůže uplatnit a na žádost musí vystavit potvrzení zaměstnavatele o tom, že dítě neuplatňujete.

Aha, jo, dík. Řekl jsem manželce, ať zítra vezme dva tiskopisy, jeden pro mne a druhý pro sebe. Poslat to doporučeně zaměstnavateli a sken i mzdovce, že?
Na dodojku bych si nehrál, jednu mi pošta dluží (i když je pravda, že to tehdy došlo - ale potvrzení o doručení jsem nedostal :cert: ). Takže když tak tentokrát budu šetřit, pošlu to doporučeně, příležitostně se zeptám, jestli to dostal. A když ne, tak to budu reklamovat na poště. Chci mu navrhnout ještě něco.

Potřebuju ale právníka, ale zeptám se raději v soukromé zprávě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
15.12.20 16:49

@eumedon jaké tiskopisy má manželka zítra brát? Pokud myslíte Prohlášení pro rok 2021, tak ještě není jasné, jestli nebude nový tiskopis. Vždyť první mzda za 2021 se bude dělat až v únoru! Upřímně - já jsem mzdovka a pokud by mi teď zaměstnanec přinesl prohlášení pro 2021, tak ho s tím vyhodím, ať to přinese až v lednu. A odevzdávejte vždy mzdovce, ta to potřebuje, nikoli zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
15.12.20 17:06
@Hanula1212 píše:
@eumedon jaké tiskopisy má manželka zítra brát? Pokud myslíte Prohlášení pro rok 2021, tak ještě není jasné, jestli nebude nový tiskopis. Vždyť první mzda za 2021 se bude dělat až v únoru! Upřímně - já jsem mzdovka a pokud by mi teď zaměstnanec přinesl prohlášení pro 2021, tak ho s tím vyhodím, ať to přinese až v lednu. A odevzdávejte vždy mzdovce, ta to potřebuje, nikoli zaměstnavatel.

Aha, dík, takže na to je teda čas v lednu.

No, a pokud jde o to, komu to poslat: Ona se mi sice mzdovka představila v e-mailu, ale je to externí firma a zaměstnavatel ji může kdykoliv změnit (nebo může ukončit spolupráci ta účetní firma). Když se v zákoně píše o poplatníkovi a plátci daně, tak tím jsem já (jako poplatník) a můj zaměstnavatel (jako plátce). Jako poplatník komunikuji ze zákona s plátcem a to, že navíc pošlu někomu, kdo mi kdysi byl představen jako externí firma, která mu dělá účetnictví (a kom si myslím, že mu je ještě dělá), je bonus a konvenience.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
15.12.20 17:28

@eumedon aha, já myslela, že máte svoji mzdovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat