Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U nás je toto u mého táty (a to není důchodce) ale peněz mají dost, co chtějí si koupí kdykoli během roku, takže řešíme tak, že děláme balíčky - víno, pivo, klobásky, oříšky apod. Letos k Vánocům mám oříšky (od nás ze světa oříšků) zrnkovou kávu, šáňo (to bouchnou buď na Silvestra nebo pak po narození našeho druhého mimča v lednu) chci koupit sýr (domácí) budeme dávat sklenici medu od kamaráda a ráda bych ještě nějakou dobrou čokoládu a klobasku ![]()
Jinak co třeba čtení - nějaký oblíbený autor, nebo neplete/neháčkuje - udělat třeba košík v galanterii, ideálně bych udělala jak tu píšou holky pozvat na večeři/divadlo, kino ale společně s Tebou/Vámi aby prostě šla ![]()
Koupila bych lístky do divadla a poukaz do restaurace, spojila to dohromady, oběd nebo večeře a pak divadlo, společnost jí uděláš ty nebo nějaká kamarádka ![]()
Zakladatelce rozumím. Taky marně vymýšlím dárek. Vše navrhované nelze použít. Ke kadeřnici, na pedikúru nechodí a nikdy nepůjde. Na masáž taky ne. Jídla ma dost a nic nechce. Ani dobroty. Do divadla ani náhodou. Knížky ne - chodí radši do knihovny. Pobyt nejde taky nechce. Poukaz na nic. Už ani žádný šperk, že je nestíhá nosit. Do domácnosti má vše. Dárky dál nedává, takže třeba jídlo spíš projde.
No a tchán dostal jednou pobyt. Nechal to propadnout. Jednou jsem něco malem objednala, ale zrušila jsem to.
Holky, moc děkuji za tipy. Zapomněla jsem napsat, že společně strávený čas rozhodně ne. Nemáme dobré vztahy.
Mám ji ráda, ale funguje to, jen když se nevidíme a jen si píšeme. Když jsme spolu, má velkou potřebu mi organizovat život, rýpat do mě a tak. Jen pro představu - po jedné takové společné procházce se mě moje malé dítě zeptalo: „Maminko, proč je na tebe babička tak zlá?“ Nikdy nevím, s jakou náladou přijde, někdy je to v klidu, jindy pak doma probrečím večer.
Sama nikam jet nechce a kamarádku, se kterou by jela, nemá. Má pár kamarádek, ale leda tak vídat se ve skupince, protože na každé jí něco vadí. Stačí jí ty procházky, vidět se s nimi na chvilku. Když jely někam na víkend, tak jsem pak poslouchala brblání…
Ohledně jídla - tvrdí, že je tlustá, že musí hubnout. Ale toto jsme jí ještě nezkoušeli dát, díky za tip, popřemýšlím, jestli bychom letos nezkusili jít touto cestou. Vím, že jí radost neudělám, ale aspoň něco by dostala. Vím o asi dvou třech obchůdcích se specialitami (lepší sýry a tak), možná by mohla dostat voucher, aby si vybrala sama. Voucher plus košík s menším nákupem…? Akorát by tam asi musely být jen sýry a salámy, sušené ovoce ani oříšky nevyhledává.
Alkohol nepije. Výjimečně si dá nějaké sladké (vaječný koňak, griotka), jen na dno skleničky, ale jinak se alkoholu vyhýbá, dělá jí zle.
Celý život je zvyklá šetřit, omezovat se, a dárky jí přijdou jako zbytečnost, spíš jsou pro ni starost, co s těmi věcmi dělat. Vyhazovat je nechce (plýtvání), tak jen má starost navíc - komu darovat, do které charity odnést…
@Anonymní píše:
Prosím o anonym, budu hodně osobní a navíc budu psát o jiné osobě.
Jako každý rok řeším dárek pro mou mámu. Jako každý rok říká, že nic nechce, že si nic dávat nebudeme. (Každý rok to poruší a dá nám dárky.) Navíc má krátce po Vánocích i narozeniny, takže o to horší situace. A já jako každý rok nevím, co jí dát.
Dřív měla nějaké aktivity a dárky šly vymýšlet. Četla, luštila křížovky, šila,… Teď už nic nedělá. Je v důchodu a jen o víkendech chodí s kamarády na procházky, žádný jiný koníček nemá. Šperky nenosí. Oblíbené výrobky (kafe, čaj, kosmetika) nemá. Netají se tím, že když něco takového dostane, při nejbližší příležitosti to daruje dál. Na dárky si píše, od koho je dostala, aby je náhodou omylem nedarovala původnímu majiteli. Darovat něco s fotkami vnoučat taky ne, to už jsme zkoušeli. Ručně vyráběné dárky taky ne - toho se nejde tak snadno zbavit darováním někomu dalšímu. Dárkový poukaz do obchodu taky ne. Nemá oblíbený obchod a v nákupních centrech, která tu máme, nabízí kupony od 500 Kč s nutností vyčerpat vše naráz, což je pro ni moc.
Opravdu už nevím, co dát. Vidím to na peníze v obálce, ale tam neumím odhadnout částku, aby to nebylo málo (=šetříme na ní) a moc (=tak velkou částku já-máma nemohu přijmout). Nemluvě o tom, že peníze odmítá přijmout. Najdeme je pak někde založené, nebo po jejím odchodu za námi přijde dítě s tím, že babička vzkazuje a předává bankovku…
Napadá vás nějaký dárek, který bych jí mohla koupit? Nebo jak tuto situaci vyřešit? Nemám problém s tím, že bychom si mezi dospělými nedávali dárky. Já jsem taky raději, když nic nedostanu, než když dostanu něco, co nechci (typicky oblečení mimo můj vkus a styl). Jen další starost. V tomto ji chápu - chápu, že ji štve, že jí místo ve skříni zabírají mraky kosmetických balíčků apod. Ale je mi to vážně trapné - ona nám dává dárky, a my máme přijít s prázdnou?
Prosím poraďte, jsem vážně zoufalá. Díky.
Tak jí to nic kup ![]()
Mam k tomu několik postřehů - za sebe, ale možná se týkají i vás: 1. Letos nemám čas ani sílu lítat po obchodech. Můj čas je drahý, jsou jiné priority před nakupováním. 2. Myslím ekologicky, vadí mi zbytečné plýtvání (nevhodné dárky, spousta obalů, mnoho dárků - dárky nejsou důkazem lásky). 3. Většina příbuzných „nic nechce“, nebo chce, ale neví co. 4. Radost nebo jiné pocity z dárků jsou většinou stejné, ať strávím výběrem týden a nebo 5 minut, ať stojí tisíce nebo stovku. Co mi připadá jako skvělý nápad, nemusí tak připadat i ostatním. 5. Jsou lidé, kteří neocení nic. Nebo se zaradují na oko a dárek stejně založí do skříně. 6. Chci vychovávat dítě k pokoře a skromnosti. Opulentní dary dávat nechci, s partnerem také jen maličkost. Vánoce by měly být především o rodině, pohodě a klidu.
Letos jsem se rozhodla část dárků vyrobit pro lidi, kteří to ocení, a také jsem jim koupila pár osobních dárků. Pro ostatní jsem se rozhodla to neřešit a během pár minut nakoupit balíčky kosmetiky, jídla, poukazy apod. Protože tito obdarovaní si stejně neváží ničeho. Jde mi o dodržení společenských konvencí, abych neurazila, a přitom netrávila zbytečně hodiny přemýšlenim a nákupy, když to pak de facto rozbalí a zahodí. Prostě nakupuji tak, aby mě nebolelo, když se dárek nebude líbit. Nakupuju spotřební věci, které by si dotyční stejně asi koupili, a tudíž to neberu jako plýtvání.
Takže na závěr moje rada: vaše příbuzná žádný dárek neocení. Byť byste koupila sebelepší dar, nezavdecite se. Proto šetřete svůj čas, energii a psychickou pohodu a nakupte především rychle a tak, aby vás nezasáhlo, když neprojeví nadšení. Nedavala bych společný zážitek, protože když se jí koncert/kino/restaurace nebude libit, bude vás to zase mrzet. Zkuste se nad to povznést. Jste asi velmi hodný člověk, když se tolik snažíte udělat jí radost. Někdy je ale lepší úsilí vzdát, když to nikam nevede.
Celkově nemám ráda kecy typu: nic mi nedávejte,já nic nechci.To člověka akorát odradí
Kadeřnice - hlavu jí barví nějaká paní u kamarádky, spojí to s pokecem, nic na tom měnit nechce. Pedikúra - zbytečnost. Jednou jsem jí dala poukaz do kosmetického salonu - přijato vlažně, ani nevím, jestli to využila. Přitom v tom salonu byla a mluvila o něm hezky, že se jí tam líbilo.
Divadlo - neumím odhadnout, co by se jí líbilo. Od bývalého zaměstnavatele má možnost kupovat zlevněné lístky do divadla, občas na něco zajde a pak říká, jaká to byla kravina. Někdy jsou to ovšem kusy, které jsou hodnoceny celkem kladně, a jí se to na rozdíl od většiny nelíbí.
Knížky - to jsem myslím psala, že dřív četla, teď už nečte. Knížky nechce - další zbytečnost do domu. Věcí se snaží zbavovat, protože už tu přeci dlouho nebude, tak ať toho pak nemusíme tolik vyklízet.
Řekla bych, že
predplatne casopisu, to nemuze darovat dal a kazdy mesic bude chodit casopis..jsou ruzne bulvarni, encyklopedicke, prirodovedne, psychologicke…cokoliv.
@Lu1234 Děkuji.
V mnohém máme podobný pohled na svět. Také mi povinné dávání dárků přijde jako plýtvání. S mým mužem si nic hmotného nedáváme, jde nám o atmosféru, zážitky. Díky za příspěvek, je to tak - mámě vlastně asi ničím radost neudělám. Musím si to v sobě srovnat. A ano, jsem v časovém stresu a ještě si přidělávám další starosti. Něco takového jsem potřebovala číst, abych si trošku oddychla a netrápila se tím tolik…
@marketak5 Nečte. Hůř vidí na blízko, čtení i s brýlemi ji unavuje, bolí ji oči. Poslouchá rádio. Zkoušeli jsme dát audioknihy a taky nic. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, moc děkuji za tipy. Zapomněla jsem napsat, že společně strávený čas rozhodně ne. Nemáme dobré vztahy.Mám ji ráda, ale funguje to, jen když se nevidíme a jen si píšeme. Když jsme spolu, má velkou potřebu mi organizovat život, rýpat do mě a tak. Jen pro představu - po jedné takové společné procházce se mě moje malé dítě zeptalo: „Maminko, proč je na tebe babička tak zlá?“ Nikdy nevím, s jakou náladou přijde, někdy je to v klidu, jindy pak doma probrečím večer.
Sama nikam jet nechce a kamarádku, se kterou by jela, nemá. Má pár kamarádek, ale leda tak vídat se ve skupince, protože na každé jí něco vadí. Stačí jí ty procházky, vidět se s nimi na chvilku. Když jely někam na víkend, tak jsem pak poslouchala brblání…
Ohledně jídla - tvrdí, že je tlustá, že musí hubnout. Ale toto jsme jí ještě nezkoušeli dát, díky za tip, popřemýšlím, jestli bychom letos nezkusili jít touto cestou. Vím, že jí radost neudělám, ale aspoň něco by dostala. Vím o asi dvou třech obchůdcích se specialitami (lepší sýry a tak), možná by mohla dostat voucher, aby si vybrala sama. Voucher plus košík s menším nákupem…? Akorát by tam asi musely být jen sýry a salámy, sušené ovoce ani oříšky nevyhledává.
Alkohol nepije. Výjimečně si dá nějaké sladké (vaječný koňak, griotka), jen na dno skleničky, ale jinak se alkoholu vyhýbá, dělá jí zle.
Celý život je zvyklá šetřit, omezovat se, a dárky jí přijdou jako zbytečnost, spíš jsou pro ni starost, co s těmi věcmi dělat. Vyhazovat je nechce (plýtvání), tak jen má starost navíc - komu darovat, do které charity odnést…
Nedá mi to a musím vam napsat ještě jednou. Proč investujete tolik času, abyste udělala radost ženě, kvůli které pláčete a nechcete spolu trávit čas? Je to kvůli vašemu muži?
Na vašem místě bych dodržela konvence a dárky nakoupila takto: 1. Balíček jidla (uherak, dobra pastika ve skle, syr, uzeny losos, olivy, cokolada, pesto, marmelada, med, čaj, káva…) - pekne sezenete i treba v marks a spencer, i v akcich Lidlu nebo Tesco finest - záleží kolik chcete investovat. 2. Kosmetický balíček s vecmi, ktere pouziva každý, neutrální vůně - šampon, sprcháč, krem na ruce, tekute mydlo… a opet, muzete jit do sephory, nebo do drogerie, nevim, jaky mate rozpočet. 3. Balíček s dekoracemi - svicka, vánoční ubrousky, vanocni hvezda. 4. Nechat uvázat vánoční kytici.
Koukám, že se konec příspěvku v 22:18 nějak usekl a já už teď nevím, co jsem chtěla napsat… ![]()
@marketak5 píše:
predplatne casopisu, to nemuze darovat dal a kazdy mesic bude chodit casopis..jsou ruzne bulvarni, encyklopedicke, prirodovedne, psychologicke…cokoliv.
Krucinál, celé to pročítám, jestli už to někoho nenapadlo, a koukám, že napadlo. ![]()
Mám podobný problém s našima - pro mámu klasicky kosmetika, táta luští křížovky, ale těch mu pokaždý igelitku nakoupí máma…
Nicméně. Já odebírám časopis Téma, což je docela chytrý, populárně naučný mixík článků o medicíně, zdravém životním stylu, něco historie, rozhovory se zajímavými osobnostmi - a tím nemyslím bulvární postavičky… prostě fajn časák, akorát mně vždycky trvá přečíst jedno číslo týdeníku cca měsíc, nestíhám nestačím.
![]()
Přečtené časáky dávám dceři, ta je posléze přesouvá našim - a ti na ta stará čísla nedočkavě čekají a podupávají netrpělivě nohou, jakto že nám to tak dlouho trvá.
![]()
Protože oni to přečtou a pak to pustí dál do oběhu tetičkám a jejich kamarádkám. ![]()
Letos tedy jinak - objednala jsem jim roční předplatné, vytiskla si dárkový certfikát a teď hlavně odchytávám již doručovaná čísla ve schránce, protože v Tématu jsou pružní a začali to valit po zaplacení hned od minulého týdne.
![]()
Aspoň budu mít co přibalit k tomu certifikátu, aby to nebyla obálka prostá. ![]()
Zkus vymyslet, co by babku mohlo potěšit, Zahrádkář, Včelařství
, Zbraně a střelivo… a může Tě hřát u srdce představa, jak se při každém výtisku otevře babičce kudla v kapse, že má zase další dárek od svojí holčičky.
![]()
Naši ale budou fakt rádi, to jsem si jistá. ![]()
@Anonymní píše:
@marketak5 Nečte. Hůř vidí na blízko, čtení i s brýlemi ji unavuje, bolí ji oči. Poslouchá rádio. Zkoušeli jsme dát audioknihy a taky nic.
Jeste me napadlo, tak kupte neco užitečného pro jine. Kozu do afriky nebo, podobne (skutecnydarek.cz) u nas v rodine se prispiva na vykup pozemku na zachranu ohrožených druhu (misto pro prirodu se to jmenuje)
Aspon nekdo z toho bude mit radost