Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Anonymní píše:
Mate nekdo zkusenost s darovanim mleka do mlecne banky? Mam 2 mesicni miminko, plne kojim a po kojeni vzdy v prsu neco zbyde. Ted jsem mleko odsavala po kojeni a odsala jeste 100 ml a to jsem prestala u kazdeho prsa po 10 minutach, jeste v nich neco zbylo. Po kojeni nemam problemy s tim, ze by prsa bolela nebo byla hodne natekla a vlastne nemam potrebu po nakojeni jeste odsat, ale pred kojenim byvaji prsa dost plna. Asi by mi pripadne nevadilo po kojeni odsavat a mleko darovat. Je mi jasne, ze pokud zacnu odsavat pravidelne, asi se laktace jeste navysi. Jak jste to snasely? Bylo kazdodenni odsavani narocne? Diky za odpovedi.
Ja mam take nadbytek. V noci se budim tim, ze mam mam tvrda a bolava prsa a obcas mleko protece pres vlozku do do podprsenky, i podprsenkou a mam mokrou nocni kosili. Odsavam jednou denne pro mlecnou banku. Odsavam po prvnim rannim kojeni, i po tomto kojeni mam nalita a bolava prsa a potrebuju se toho zbavit. Pres den kojim casto, tak tehdy mne nalita prsa netrapi. Drive jsem odsavala v noci, ale narusovalo mi to spanek, tak jsem se snazila vydrzet do rana (ale zase se nekdy probudim do vyse popsane katastrofy). Tim, ze odsavam jen jednou, tak nemam pocit, ze by se produkce mleka zvysila. Jeste pred tim, nez jsem kontaktovala novorozenecke odd kvuli darovani, udelala jsem si zasoby mleka v mrazaku. Jinak vyzaduji sterilizaci pumpy pred kazdym pouzitim a vubec dodrzovani urcitych hygienickych pravidel, coz zabere asi nejvic casu a energie, samotne odsavani mi narocne neprijde.
@Pukrle Ta sterilizace by mi asi nevadila, delam to i tak. Kolik rano odsajete?
Ja premyslim, zda do toho jit i kdyz nemam potrebu odsat, ale mliko v prsech zbyva. Hodne nalita je mam jen nekdy a ty nocni „nehody“ mivam taky.
Jak velkou zasobu mleka v mrazaku mate? Ja mam neco zamrazeneho, ale mala to nepotrebuje a za mesic uz to bude na vyhozeni.
@Anonymní píše:
@Pukrle Ta sterilizace by mi asi nevadila, delam to i tak. Kolik rano odsajete?
Ja premyslim, zda do toho jit i kdyz nemam potrebu odsat, ale mliko v prsech zbyva. Hodne nalita je mam jen nekdy a ty nocni „nehody“ mivam taky.
Jak velkou zasobu mleka v mrazaku mate? Ja mam neco zamrazeneho, ale mala to nepotrebuje a za mesic uz to bude na vyhozeni.
Odsaju tak 250-300 ml. V mrazaku mam jeden cely suplik. Az kdyz jsem ho naplnila, tak jsem zacala premyslet, co s tim nadbytkem budu delat. Pak mne napadla ta banka. To zmrazene mleko se ma spotrebovad do 6 mesicu, nektere zdroje uvadeji do 3. Ja to mam spis pro pripad nouze, kdybych mleko ztratila (stalo se mi to po zanetu prsu a mit tehdy mleko v mrazaku se vyplatilo).