Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás všechny deti byly nebo ještě jsou spolu. A za mě super, nikdy nebrecely, ze tam nechtějí. Podle mě se adaptuji lépe než každý sám.
Já mám děti taky ve stejné mateřince..chtěla jsem je dát k sobě do třídy, přišlo mi to více praktické..bohužel ředitelka rozhodla že ne..takže každý chodí do jiné třídy. Je to děs, ráno oběhat dvě třídy, vysléct, obléct, každý má divadla v jiný den, výlety taky, besídky, takže všechno dvakrát, focení každý jindy..
naštěstí syn už jde do školy letos, ale za mě, určitě lepší dát do jedné třídy.
@smurfka a neslo se s ředitelkou ani domluvit? Nade deti takhle byly zapsány do školky a když s tímto došla vedoucí učitelka tak jsme změnili školku. Ze dne na den. V téhle jsou nahlaseny taky každý zvlášť ale nechávají je spolu. Všechny akce mají tridy spolu a jsou i během dne spolu… pomalu dítě začleňují ze třeba starší dítě jde s mladším do menší tridy aby si lehlo mladší a usnulo/ to byl zacatek. Ale proste byly a jsou většinu času spolu. A já jsem za to rada
Prvne bych se jich zeptala. Moje deti do stejne tridy chodily, ale u nich jsou vekove smisene tridy. Kdyby byly podle veku, urcite bych je rozdelila, protoze predskolaci nejak obecne komandujou ty mladata, aspon tady ve skolce se to deje. Jinak mezi sebou maji a vzdycky mely hezky vztah, starsi nebuzeruje, naopak pomahal a ochranoval celou dobu a taky to nebylo dobre. Kdyz starsi sel do skoly, mladsi se stim dlouho vyporadaval, jakoby nastupoval podruhe, kdy nemel osobniho trenera za zady.
@Lioness34 no on šel do třídy předškoláků
a malá šla ještě před třetíma narozeninama, takže do té třídy prostě nemohla, že je moc malá, ( navíc předškoláci mají třídy v druhém patře a ti menší v přízemí, oni nechtějí aby se ti malý šourali po schodech, že to je nebezpečné ) a zase staršího mi nechtěli dát do třídy níž, že by tam byl s malýma dětma no..
Zajímavé je, že učitelka co tam má taky stejně staré děti jako já, je v té třídě se starším synem má..
hold někdy to je a někdy ne..
hádat se s nima poslední rok nebudu. Syn jde pryč a stejně tam bude dcera ještě dva roky ted sama..tak je to jedno.. ![]()
@smurfka teď už to je jedno, to mas pravdu. U nás mají šatny taky zvlast a tridy taky a jde to. No je to o lidech. Jinak máme deti tři a první dvě chodily spolu protože jsou o rok a teď třetí chodí s prostřední která je předškolák a nejmladsi má taky 3r… postupně zaćenovaly ale většinu času jsou spolu. Máme ale skvěle učitelky. Je s nimi domluva a snaží se, deti nám ani nechtějí domu a mají spoustu akci ze školky i školy, máme propojenou školu, všichni se znají a je to super. Máme tady jednu školu o kousek bliz, tam byly nahlášené dříve ale tam jsem prave je nakonec nedala.
@smurfka píše:
Já mám děti taky ve stejné mateřince..chtěla jsem je dát k sobě do třídy, přišlo mi to více praktické..bohužel ředitelka rozhodla že ne..takže každý chodí do jiné třídy. Je to děs, ráno oběhat dvě třídy, vysléct, obléct, každý má divadla v jiný den, výlety taky, besídky, takže všechno dvakrát, focení každý jindy..naštěstí syn už jde do školy letos, ale za mě, určitě lepší dát do jedné třídy.
U nás mají tedy obě dvě třídy společný program, co se týká výletů, divadel, focení a dalších akcí, navíc se brzo ráno a odpoledne po svačině spojují, ale jestli to máte takto, tak tím spíš je měla ředitelka dát spolu, už kvůli organizaci. Zbytečně ti to zkomplikovala.
Dala bych do jiné třídy. I sourozenci se musí naučit fungovat i zvlášť, nechala bych je volněji dýchat.
@Hoa Mai píše:
U nás mají tedy obě dvě třídy společný program, co se týká výletů, divadel, focení a dalších akcí, navíc se brzo ráno a odpoledne po svačině spojují, ale jestli to máte takto, tak tím spíš je měla ředitelka dát spolu, už kvůli organizaci. Zbytečně ti to zkomplikovala.
tak mám se říďou hádat?
jinam jsem je dát nechtěla, školku mám hned naproti práce..( aspoň tak se to dá ráno stíhat )
navíc syn má teda za úču hroznou megeru, a jeho by mi do třídy dolů s mladší nedali, protože tam jsou prtata a on předškolák..a dceru k té megeře dát nechci. Jestli ji budou jako předškoláka chtít dát k ní, budu žádat aby šla do druhé třídy předškoláků, to jsme se s mužem shodli. ( mají dvě třídy předškoláků, tak budu chtít tu druhou třídu, tady s tou účou se další dva roky potkávat fakt nechci - když nebudu muset ) ![]()
Dala bych děti do různých tříd - ve školce považuji společnost vrstevníků za podstatnější a přínosnější než společnost sourozence. S tím tráví spoustu času doma resp. mimo školku - školka je jedinečnou příležitostí k tomu, aby si našly také jiné kamarády, začlenily se mezi děti svého věku a naučily se v jejich společnosti fungovat samostatně, bez přítomnosti sourozence.
Sama jsem to tak kdysi udělala a bylo to jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Obě děti se úplně skokově posunuly, neuvěřitelně se osamostatnily a výrazně to prospělo i jejich vzájemnému vztahu. Těšili se na sebe, měli spoustu zážitků, které si mohli vzájemně předávat, nové kamarády, se kterými seznamovali jeden druhého - dalo jim to pocit jedinečnosti, jako by každý z nich najednou našel sám sebe a svoje vlastní já.
Považuji za velkou hloupost, když někdo upřednostní vlastní pohodlí ve smyslu „musela bych chodit do dvou šaten a dělat všechno dvakrát“ - takové organizační záležitosti jsou malichernost a (v této fázi velmi kontraproduktivní) pohodlnost.
@BohunkaP
Tak hlavne, ze tys to udelala nejlip
.
A uz si slysela o heterogenni tride? Takovych skolek je totiz v mem okoli vetsina a jsou v nich namichane deti 3-6 let. Takze tolik asi k tem vrstevnikum
. U nas jsou bezne sourozenci spolu, protoze mame heterogenni tridy a kupodivu vsem to vyhovuje.
On je rozdil chtit dat deti spolu do heterogenni tridy a spolu do homogenni.
Takze asi tak ![]()
@BohunkaP tak z povahy mých deti vim, ze to nejsou zadni prizdisraci a dokazi si i spolu v kolektivu 30 deti najit kazdy sam sve kamarady. Takze v tom, ze by byli cely den spolu, ale pritom nebyli, nebot by meli sve kamarady a asi i odlisny program jako prte a predskolak, nevidim problem. Pokud mas deti, ktere se i ve spolecnosti jinych deti neustale drzi u sebe za rucicku, tak to je jina…
![]()
Přesně z důvodů, jaké psala smurfka jsem děti nakonec šoupla do jedné třídy. Taky mám každého jiného pohlaví a nakonec vím, že ve školce si spolu moc nehrají - každý si našel vlastní kamarády. My máme ale ve školce smíšené třídy a za to jsem ráda. I kdyby měly děti problémovější povahu, stejně bych je dala do jedné třídy. Musím do práce a nechci ráno trávit půl hodiny obíháním budov školky.
@nocenka.jalapovita taky máme celkem smíšené třídy..ale tím že šla ještě před třetím rokem ji prostě šoupli to malochů, ( 2-4 )takže do třídy 3-6 nemohla no..( i když má tři v listopadu, takže 3m po nástupu..) a tento rok už jde syn do školy, takže od září už tam bude stejně sama..
@smurfka
U nas je vetsina skolek smisenych. V okoli ze 4-5 skolek je jen jedna homogenni. Deti tu berou az od tri let, tzn. nastupuji v mesici kdy oslavi 3 roky.
V kazdy tride nastupuje kazdy rok asi tretina novych triletych deti.
Mlade uz se tesi za brachou do skolky.