Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ten tvaroh jsi jí klidně mohla dát, pro jednou by se nic nestalo. Jinak máš pravdu tvaroh se může až od jednoho roku, kvůli vysokému obsahu bílkovin a zatěžuje tak ledviny. Ale není to jed, takže by se nic nestalo kdybys jí trochu jednou dala. Známá právě taky začala dávat tvaroh, tak jsem se schválně ptala doktorky a potvrdila mi to, že se nemá dávat kvůli tomu vysokému obsahu bílkovin.
V těch skleničkách přidaná sůl určitě není. Třeba když se podíváš na ten hamánek, tak je tam i výrazně napsáno, že neobsahuje sůl. Sůl se do jednoho roku dávat nesmí a pak ano, ale mořská sůl.
Když jsem dávala ty malé skleničky, tak to byly hami a teď dávám Hamánek.
Je to tak před dvaceti lety to dělali s dětmi jinak i ohledně jídla, teď je to tak a za dvacet let to bude zase jinak.
Ono se pořád zkoumá co je a co není pro dítě dobré. Třeba teď se pořád propaguje kojení, kojit, kojit a kojit, taky bych ráda kojila. Jenže když si člověk uvědomí co jí a nejí a že všechno jde vlastně do toho mléka, tak nevím jestli je kojení to nejvhodnější. Samozřejmě, že většina maminek se snaží při kojení vyvarovat nevhodným potravinám a stravovat se zdravě, jenže dneska je to celkově stím jídlem všelijaké. Však to sama určitě vidíš ve zprávách pokud se díváš, hned se najde v tom takové špatné, pak zase v něčem jiném. U toho UM máš aspoň větší jistotu, že je v pořádku, protože jsou na to přísné normy a je to moc kontrolované.
Omlouvam se, ze pisu az ted. Nakupovala jsem darky a delala velky uklid, docela fuska, ale ty v baracku toho mas urcite vic. Minuly rok mi hodne pomahal muz, no vlastne delal vetsinu prace ja jsem spis pozorovala a radila:-)Ted me to neobeslo:-)Takze uz to mam vse hotove a muzu si uzivat tu predvanocni atmosferu:-)Vanoce mam moc rada a jeste ted kdyz mame tu nasi berusku, tak jeste vic.Jen je skoda, ze s toho jeste nema rozum, ale pristi rok to bude jeste lepsi.Jak jste si uzily Mikulase, bal se Filipek?
Ahoj. Nemáš důvod se omlouvat, však to není tvoje povinnost mi psát. Sice jsem přemýšlela proč se neozýváš, ale napadlo mě, že nemáš čas. A taky mě napadalo, že tě to třeba už nebaví číst ty moje „rozumy“. Ale já píšu jen své názory, popř. rady lékařky, tak snad to nevyznívá jinak než je to myšleno.
Jinak chápu, že nevysedáváš pořád na netu. Já třeba nechápu, ty mamky, co tady pořád diskutují. Když je tady třeba nějaké téma, které mě zaujme, tak se podívám a přečtu pár názorů. Ale když vidím nějaké ty mamky, jak se zapojují téměř do všech diskusí, hned reagují, každý den a pořád, tak to opravdu nechápu, jak to dělají. Já si kolikrát některé téma přečtu s takovým zpožděním, že už je zbytečné na to reragovat, napsat svůj názor. Nechápu, jak můžou ty mamky pořád sedět na netu a jak pak stíhájí ostatní povinnosti a děti.
Samozřejmě si taky najdu chvilku na pc i na televizi.
No to máš pravdu, že toho mám v baráků víc, máme hodně velký dům. Kdybych chtěla mít všechno dokonalé, tak nebudu dělat nic jiného než od rána do večera uklízet. Ale nepřeháním to.
Já jsem třeba v létě raději chodila s dětmi na hřiště, jezdili jsme na výlety atak. třeba, když byly vedra, tak jsme šli na hřiště ráno do těch 11 hod, pak jsem teprve šla vařit oběd, no a nic se nestalo, děcka si užily den a že měli oběd později, to jim vůbec nevadilo. A že není dokonale uklizený dům, tak to už jim vůbec nevadilo. Takže raděj udělám něco pro děti, co ocení, z čeho mají radost a potom ty povinnosti.
pro mě je důležité čisté wc, koupelna a kuchyň a že nejsou povytírané podlahy každý den a utřený prah apod. to prostě neřeším.
Filípek byl na Mikuláši ve městě, pak jsem měla domluveného Mikuláše k nám domů. Ale to se nebál, protože to byly holky od nás z ulice a dcera než odjížděli na to náměstí, tak se s něma byvila normálně a malý u toho byl, tak je poznal. No a když přišli pak k nám, tak se nebál. Na náměstí se taky nebál. Pak k nám přišli ještě cizí, tak tam už se trochu bál, nebo spíš mě přišlo, že se styděl. Ale jinak celkově v pohodě. Ale jsem ráda, že tak v pohodě, nechtěla bych dítě nějak moc vystrašit, já ho na to připravovala, aby nebyl vystresovaný. Minulý rok bych to, ale neriskovala.
Taky mám vánoce moc ráda, ale vždycky mám obavy, aby se nic nepřihodilo, aby jsme si je užili.
Tak to je fajn, že už máš hotovo a můžeš si užívat. Já nesnaším ty předvánoční stresy, takže se snažím, taky mít všechno v pořádku.
S jídlem to nepřeháníme, máme tak, jak obvykle, navíc jen kapr, nechápu ty lidi, jak většina nakupuje tolik všeho.
A co cukroví, to už máš napečeno? Já vždycky dělám 4 druhy dvě pečené a dvě nepečené a stačíto.
Teď se mi do toho moc nechce, ale kvůkli té starší musím, už se těší, jak budeme péct perníčky ale vždycky to dopadne tak, že to nakonec peču já, ona vždycky chvilku a pak už jí to nebaví.
Tak to máš hodného manžela.
A rohlík už Anetce dáváš na žužlání?
To je fakt, nejaky maminky jsou tady porad. Myslim si, ze chodi ven s detickama minimalne jinak by tam tak casto nebyli. Jedna pani ktera tady bydlela, tak byla porad na pocitaci a vubec nechodila s ditetem ven bylo mi ho moc lito. Videla jsem ji snad hned ze zacatku, kdyz se ji narodil ze s nim musela do poradny. Jinak chdila 1 tydne na pul hodky a to na nakup.Ted uz tady nebydli, tak nevim. Rohlik jsem jeste nedavala, myslis, ze bych uz mohla? To me vubec nenapadlo.
Jo a s tim cukrovim, letos mam obednane a budu delat akorad van. rohlicky.
Tak ono záleží na tom proč ta paní s tím dítětem nechodila ven. Pokud to bylo miminko, tak je možné, že v kočárku nechtělo být, to máš pak těžké. Naše první holčička taky nechtěla být v kočárku, ty první měsíce. Takže jeden vezl kočár druhý dítě a na střídačku, popř, v jedné ruce dítě v druhé kočár. Ale v zimě by se to takto nedalo vůbec praktikovat.
Teď jak máme domeček a terasu, tak jsem v létě dávala i do kočárku na terasu, což byla výhoda. Těm stařším dětem se na procházky nechce, takže jsem to řešila tím hřištěm, a pak taky když byli na zahradě, tak malá v kočárku na terase.
S tím cukrovím to máš dobré, rohlíčkama hezky provoníš byt a ostatní budeš mít bez práce.
Tak rohlík obsahuje taky sůl, takže asi u dětí do toho jednoho roku by se neměl často dávat. Já jsem právě Filípkovi rohlík dávala brzy, ale nevím přesně kolik mu bylo měsíců, byl ještě ve vajíčku, takže malinký ještě byl. Dávala jsem mu ho, ale jen na nákupech, že se tak zabavil, ale bylo to tak cca jednou za týden.
Ale třeba té první holčičce jsem ho podala mnohem později a dusila se sním. Právě každé dítě je jiné.
Terezce jsem zatím dávala takové sušenky od Hami, jsou od 6 měsíců a v pohodě Ale tak měla jsem pořád obavy, co kdyby že. Takže jen pod dozorem.
Ale myslím si, že doktorka by řekla rohlík až od jednoho roku.
No prave ona s nim nechodila ven vubec, bydleli tady do jeho 2 let. I v lete byli doma.Ty susenky jsem dnes poprve videla, ale nekoupila:-(Tak az zase pujdu na nakup, tak je koupim a zkusim je Anetce dat.Chci se zeptat jestli jsou suche nebo spis vlacne, protoze kdyby byli suche tak to bych mela strach.
No pokud s dítětem nechodila ven dva roky, tak to nevím jestli k tomu mohla mít nějaký reálný důvod, spíš se jí nechtělo. Ale nechápu nejít s dítětem ven, to je divné.
Ty sušenky jsou takové jak klasické bebe i mají stejnou chuť, aspoň mě tak chutnají. Ale rychle se rozpouští, takže asi proto jsou pro menší děti vhodné. Malá když je dala to pusy, tak je měla hned ožužlané měkké. Ony se můžou dávat i místo piškotů do přesnidávky. Ale pokud máš strach, tak nedávej, až pozděj, kdy uznáš sama za vhodné. Jako dávat dítě sušenku a přitom se stresovat, tak to raděj nedávat. Však to není nic, co by musela mít.
S těma příkrmy, sní Anetka celou tu skleničku toho maso-zeleninového příkrmu?
A jak to maté se spaním? Terezka se budí kolem půl sedmé. Ale přes den toho hodně naspí, že jí musím někdy i budit na jídlo, když už je ta doba nepřiměřeně dlouhá. Vím, že miminka téměř celý den prospí, ale Terezka už se mi zdá na takové vyspávání velká. Budu se muset zeptat doktorky jestli je to v pořádku.
Ano sni celou sklenicku, ale do 6m. snedla jen pullku a potom se to stupnovalo. Jinak s tim spanim, pres den spi tak5h. Vecer ji davam spat v 8h, nekdy v pul 9 a rano se budi okolo pul osme. A Tezezka sni kolik toho prikrmu? A davas ji ho kazdy den? Ja davam prikrm, ktery obsahuje maso 2-3 tydne, tak nevim jestli to neni malo.Ted nam roste stolicka, tak mala mi nechce moc jist, tak ji davam casteji mlicko nez pred tim 2 krat denne. Nevim jestli je to dobre, taky se budu radit s doktorkou jdeme tam za tyden.Uz ted jsem zvedava kolik Anetka vazi, meri a ceklove jak prospiva. Bojim se toho, ze nas posle na rehabka, protoze mala jeste neleze a to by pry uz v 8m.mela.Ty susenky koupim dam ji jednu a uvidim.
Terezka sní taky celou skleničku. Dřív jsem dávala takové ty malinké skleničky od hami. Příkrmy, kreré dávám teď tak jsou od toho hamánku a každý, který dávám je s masem. Takže má maso každý den. Ale nevím jestli musí mít takové dítě maso každý den, ale myslím si, že asi ano. Někde jsem četla, že se od určitého měsíce může maso nahradit myslím, že 2× za týden uvařeným žloutkem.
S tím mlíčkem, když dáš víc, tak je to v pořádku. Však dítě ve věku 6 až 8 měsíců by mělo mít za den 1000 ml mléčné výživy. Ale to se mě zdá zase moc, protože když se dávají ještě jiné příkrmy, tak by toho bylo moc.
Ale to, už jsem ti psala, že jsem se ptala doktorky, že toho mlíčka dáváme míň, než je na té tabulce u mlíčka, že ty dvě dávky nahrazujeme tím příkrmem a říkala, že je to v pořádku. Ale když ti teď nechce příkrm, tak ho klidně tím mlíčkem nahraď.
Každé dítě je jiné, takže na měsíce se to srovnávat nedá. A prý některé děti nelozí vůbec a rovnou se postaví a pak chodí.
Moje starší děti lozily obě. A právě se mě taky zdá, že už kolem toho 8 měsíce. A přitom Terezka ještě ani nesedí, když jí dám na bříško, tak hned pláče, jak se jí to nelíbí. Tak taky se mě to nepozdává. První holčička chodila v 15 měsících a Filípek ve dvanácti. Tím chozením myslím, už chození bez držení a stabilní chůze, jinak kolem nábytku a tak mnohem dřív.
Jsem zvědavá co ti doktorka řekne, musíš mi pak napsat. My jdeme až v lednu.
Ale ber to tak, že každé dítě je jiné.
To chodítko asi kupovat nebudu, zeptám se na názor doktorky, její manžel je ortoped. A když tak bych ho koupila až v tom lednu.
No a Terezka právě přes den nespí tak pět hodin, jinak všechno prospí.
A koupeš Anetku každý den?
Tak to mas dobry, ze Terezka spinka takhle casto mas cas na jine veci. Myslim si, ze je to uplne normalni, kdyz takle spinka a hlavne prospesny.Ja Anetku koupu obden, kdyz ji nekoupu, tak ji omyvam v umyvadle. Vcera jsem koupila susenky, Anetce chutnaly, tak dneska dam znova. Napadlo me, ze bych ji je mohla davat jako odmenu za nocnik, kdyz se ji povede do nej vykonat potrebu:-)Ale samozrejme i mimo nocnik ji obcas dam. Urcite ti napisu co nam rekne doktorka. Nechavaly jste Terezku ockovat Prevenarem 13?
Ne, očkovaní jsem dala stejné, jak u Filípka, které bylo plně hrazeno pojišťovnou. Neviděla jsem v tom až takovou výhodu, že bych ho musela dát. A Kája má úplně obyč očkování, protože to co má Filípek se tehdy doplácelo. To máš, jak se vším, když je to novinka, tak je to dražší. Žádné nežádouucí reakce, jsme neměli ani u jednoho dítěte ani na žádnou vakcínu.
Káji jsem tehdy zaplatila očkování navíc proti meningokovi.
Jinak sestřička ani doktorka nás do ničeho nenutili, jen se zeptali o jakou vakcínu budeme mít zájem.
A Anetce jsi dala jaké očkování ten Prevenar 13?
Tak samozřejmě, že jsem ráda, že spinká. Jen se mi to zdá prostě v tomto věku příliš. Tak aby nebyl někde problém.
Já jsem třeba četla, že nějaká paní měla málo MM a víš, jak to teď je kojit kojit kojit. Všechno se svádí na nějaký růstový spur apod. Jenže ta paní měla opravdu málo mlíčka. No a říká se, že když je dítě hladové, tak pláče. Jenže ta její holčička pořád jen spala a spala. A tak si paní myslela, že je vše v pořádku a až při prohlídce se zjistilo, že malá už je tak zesláblá, že proto jen spí a spí.
To samozřejmě není náš problém, snažím se aby Terezka měla za den, tak těch 5-6 porcí. I pitný režim se snažím uhlídat.
Ale bojím se, aby někde jinde nebyl nějaký problém.
U nás teď krásně chumelí, je tady už i dost sněhu, ale lepší by bylo, kdyby takové byly vánoce.
Na kolik tě vyjde to objednané cukroví? Ty krabicové v supermarketu se mi moc nezamlouvají, ale třeba v cukrárně jsem viděla vystavené krásné cukroví, ale cena, tam nebyla, tak mě to zajímá, jak to je.
Ještě jsem chtěla do vánoc umýt kuchyňové okno co vede na ulici, z venku už je zaprášené a zevnitř mi ho poťapal malý. Jenže mrzlo, teď sněží, tak by to asi vypadalo blbě umývat okno. Umývala jsem na konci prázdnin.
Ja jsem prave nechavala malou ockovat Prevenarem 13,ale nejsem si jista jestli jsou to 3 nebo 4 davky. Anetku ockovali 3krat, tak snad uz dalsi nebude.Za kazdou davku doplacim 485kc je to dost a ted pred vanocema by se mi nechtelo ted davat doktorce 485kc.Mam ojednane cukrovi od mamky kamosky, ktera vlastni cukrarnu a budu mit 1,5kg.za 320kg. U nas taky snezi:-)Ja mam umyty okna od minuleho tydne. Zitra me ceka kolonoskopie(vysetreni strev)Takze za chviku zacnu pit roztok na procisteni stev, bude mi spatne, tak uz ti dneska nenapisu, mozna ani zitra ne uvidim jak mi bude. A je Terezka zive miminko, kdyz je vzhuru?
Tak to je dobrá cena za to cukroví, stejně kdybys nakoupila suroviny, tak to stojí taky peníze.
S tím očkováním tak to nevím kolik je těch dávek, ale mě se zdá, že tři nějak po sobě a pak jedna ještě v roce a půl. Ale nejsem si vůbec jistá, jen se mě zdá, že něco takového říkala, ale ani nevím, které té očkovací vakcíny se to týkalo.
Já vždycky po tom porodu jsem s pamětí nějak mimo.
Jo to chápu, je to dost peněz, protože není jen očkování, ale pořád něco potřeba koupit, zaplatit.
Já jsem teď Terezce musela už koupit třetí ty probiotické kapky, protože bez nich má zácpu a bolení bříška. Jedno balení je na dva měsíce a stojí cca 600 kč, jak v které lékárně. Já teď platila 675 a vím, že jinde jsou levnější, jenže tuto lékárnu mám nejblíž. Takže jen za kapky jsem dala už skoro 2 tisíce. Ale nedá se nic dělat, předce nenechám dítě trápit.
To vyšetření, tak to ti nezávidím. Máš nějaké vážnější zdravotní problémy? Jinak si nedovedu představit, že bys to dobrovolně podstoupila.
Já jsem bývala moc často nemocná jako malá a zažila jsem toho fakt dost. Teď mám taky nějaké problémy, ale po tom co jsem zkusila, tak si říkám díky za to, že to není tak hrozné.
Když je vzůru, tak je Terezka v pohodě, pozoruje, všechno jí zajímá, všechno bere do ručiček a samozřejmě do pusinky, ale nevydrží dlouho, je brzy ospalá. Vydrží tak hodinu a půl.
Kromě toho nadměrného spaní na ní nepozoruji nic, jinak bych už byla u doktorky samozřejmě.
V lednu jdeme do poradny, tak pokud se to do té doby nezmění, musím se poptat doktorky.