Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moc dekuji, za tvuj nazor;-)Ja to taky nebudu moc prehanet s nocnikem, kdyz si vzpomenu tak ji tam dam a uvidim co se bude dit. Motivace urcite zabira a je to hodne dobrej napad:-)Taky obcas slysim veci (neuveritelne)co uz davno delalo jeji dite napr.Ve dvou mesicich prelezlo po ctyrech celou postel:-)Ale tak se muzu alespon zasmat no…Presne jak pises, kazde dite je jine a nelze je srovnavat. Myslim, ze ma na to jeste hodne casu.Jak pises, tak vidim celkove to odplynkovani bude stat asi dost namahy, ale tak kazdy se to jednou naucil tak to snad bude ok.:-)
Není za co děkovat, je to jen názor, ale snad ti v něčem pomůže.
Napsala si to výstižně, ano je to tak každý se to jednou naučil, někdo sice dřív někdo pozděj, ale naučil. A nejdůležitější je, aby bylo dítě zdravé, na tom nejvíc záleží. Aby se mu nic nestalo žádný úraz atak. Bohužel kolikrát se člověk s dětmi kvůli něčemu trápí a stresuje, řeší to apod. Pak přijde úraz nebo vážná nemoc dítěte, strach o něj a teprve pak si člověk uvědomí, že to co předtím řešil a považoval za důležité byli naprosté malichernosti a nepodstatné věci.
Tak až někdy budeš něco řešit ohledně Anetky, ať už zmíňovaný nočník, chození apod a třeba to hned nepůjde, nestresuj se ani sebou ani nátlakem okolí a vždycky mysli na to, že nejdůležitější je aby byla Anetka zdrává…
A jak cumílek? Používá Anetka?
A obědy Anetce vaříš sama nebo kupuješ ty hotové příkrmy ve skleničce?
Presne tak hlavne aby byli deti zdrave. Anetce nasli po porodu selisti na srdicku:-(Ale nastesti to neni az tak vazne, chodime na kontroly ke kardiologovi, ted tam pujdeme v lednu,.Doufam, ze se nam to nezhorsilo. Dudik davam jen na spani a kdyz mala place a vy? S tim jidlem je to tak, ze spis kupujeme ve sklenickach.Je to rychlejsi, ale jsou to zase finance na vic. Delam akorad presnidavky z ovoce a kdyz varim neco z masa, tak uvarim i male.
Tak aspoň dobře, že to není vážné. Přeju ať vám to na kontrole dopadne dobře a ať je Anetka v pořádku.
Dudlík nedávám od 3 měsíců, né, že bych jí ho nechtěla dát, ale nechce ho ona.
Poprve jsem jí ho nabídla hned v porodnici, protože chtěla pořát cucat prsa a mě strašně bolely bradavky, byla jsem ráda, že jsem nakojila a vydržela to. Takže jsem jí ho dala jako šidítko. A tak jsem ho jako šidítko používala dál, když už prsa jen žužlala, tak jsem jí na žužlání nabídla dudlík nebo když jsme někam šli a nemohla jsem hned nakojit. Kolem 3 měsíce ho začala odmítat a pak už ho nechtěla vůbec, začala totiž používat svoje prstíky. Vždycky, když chce spát tak si dá do pusy dva prsty a kojká si. Jak ji narostly ty dva zuby, tak se i kousla, to bylo křiku… Za to Filda si ještě zabavil Terezčiny dudlíky a rád si doma ještě zadudlá, naštěstí jen doma. Z těma dudlíkama, to taky každý řeší a kritizuje, když větší dítě ještě má, jenže kolikrát je to těžké odnaučit. Já bych to neřešila akorát nedávat přes den, protože jak dítě začne mluvit přes dudlík, tak se naučí špatně vyslovovat. Malý špatně mluví, teda já mu rozumím, ale cízí mu něco rozumí a něco nerozumí a myslím, že to právě zapříčinil ten cumel.
Tak já jídlo taky kupuju. Nejdřív ty malé skleničky a teď už ty větší, tak malá porce se neoplatí vařit jedna, jedině toho uvařit víc a zamrazit, o tom jsem uvažovala, ale zatím kupuji. Předce jenom v těch skleničkách jsou ty potraviny kvalitnější a jsou na to dané nějaké předpisy z jaké zeleniny a masa se to může vyrábět. Fildovi jsem je kupovala do jednoho roku. A pak jsem vždycky nějakou měla v zásobě pro případ, když jsem vařila něco co není pro děti do tří let vhodné.
Přesnídávky taky kupuji, bývají často v akcích a za super ceny, takže koupíme vždycky víc. Když jsme dostali jablíčka taky jsem přemýšlela, že bych z nich udělala malé přesnidávky. že bych to ovoce uvařila rozmixovala a dala do lednice, ale vůbec nemám představu jestli se to tak může a jak dlouho to vydrží, jestli to není potřeba hned sníst. Jak to děláš ty?
Jinak pokud se ovoce musí kupovat, tak se to asi ani neoplatí, ikdyž přesnídavka není 100% ovoce. Sice se takové dělají, ale je to drahé, ze začátku jsem je, ale malé kupovala.
To mas dobre, ze nemusis Terezku odnaucovat.Ja to asi necham na pristi rok na certy, proste ji dudlika vemou a hotovo:-)Snad to probehne v klidu. Babicka ovoce pestuje, takze ho mame dostatek vzdy ji ho davam cerstve. Urcite se muze dat do mrazaku, delala bych to tak, ze bych rovnou toho udelala hodne a dala do mrazaku, ale mame mrazak rozbity, tak nam ho prinese az jezisek:-)To jsem se jeste chtela poradit, vubec nevim co dat Anetce pod stromecek, kdyz z toho jeste nebude mit rozum. Co donese Terezce? Abych mela nejakou predstavu, co ji mam koupit. A muzu se zeptat od kud pochazite? Ja z C. Budejovic
Já jsem Fildovi taky vzvala poslední dudlík co měl a vyhodila jsem ho, protože byl už rozbitý. A on ani rozbitý nechtěl a klidně a nevadilo mu, že ho vychazuji. Jenže večer začal vyřvávat, že chce dudlík, tak jsem mu půjčila Terezčin a řekla mu, že ho musí ráno zase vrátit. Ráno jí ho zanesl až do postýlky, jenže pak si ho půjčoval každý večer a nakonec si ho vzal i ve dne a řekl, že Terezka má ještě jeden. No a když už Terezka nechce dudlík, tak má oba. Takže to vyhození se mi nepodařilo. Takže budu to muset vyřešit znovu asi tak nějak podobně jak to máš vymyšlené ty. Ono to chce vzít a vydržet ikdyž dítě vyřvává, jenže já to nevydržela. Příště už budu muset, jinak si bude pořád pokojkávat. Na bytě to budeš mít asi horší, nechávat malou vyřvat, když bude chtít dudlík.
Tak co na vánoce, to je to nad čím poslední dobou taky přemýšlím a zrovna jsem si taky říkala, že se tě zeptám, co nadělíš Anetce, no předběhlas mě.
Tak já určitě dárečky dám i Terezce, bylo by mi líto, kdyby pod stromkem nic neměla a děckám těm větším by to bylo určitě ještě víc líto, že ona nic nemá. Jde o to, že ona už je třetí dítě, takže téměř vše máme a nějaké blbosti zase kupovat nechci. Na vyhazování nemáme. Ale teď momentálně není nic, co vby tak nutně potřebovala, já nakupuji průběžně, to co je potřeba.
Mám pro ni nachystané mlíčka s kaší v dárkovém balení. Přemýšlím, že bych jí pořídila takové to chodítko co se do toho dítě dá s tím stolečkem, kde jsou nějaké aktivity. Chodítko doma máme, ale jen takové to co tlačí dítě před sebou. No a možná nějakou hračku od lamaze. Já myslím, že to stačí, stejně budu zase na jaro a na léto dokupovat oblečení a co bude potřeba, jde jen o to, aby něco měla pod tím stromkem. Filípek se narodil 19.prosince ten z toho rozum neměl vůbec celé to prospal. Ale dárky jsem nakoupené měla i pro něj, takovou tu lehačku vibrační co se dá pak ještě použít pro větší děti jako houpací křesílko od fisher price. no a pak měl ještě nějaké hračky od fisher price. Ty máš první dítě, takže určitě je spusta praktických věcí co nemáte, co Anetka ještě nemá, takže klidně pořid něco takového.
Teď bydlíme v Uherském Hradišti v rodinném domku.
Chtěla jsem se zeptat, jak to máš s věcma pro Anetku. Kupuješ všechno nové např kočárek, oblečení, nebo použité, nošené?
Já totiž jsem i přemýšlela, že by se dalo koupit něco použité, ale odvahu na to nemám, když ani nevím po kom to je. Mě třeba překvapilo, jak se prodávají na aukru i hrkávky a kousátka co dávají děti do pusy. Já jich mám taky pěkné, tak jsem si říkala, že bych je pak mohla taky nabídnout, jenže vím, že moje děti byli zdravé, neměli žádnou infekci a tak, jenže přemýšlí každý jako já. Nejsem žádná fajnovka ani to s hygjenou nepřeháním, ale určité věci musí být v naprostém pořádku, u jiných přimhouřím oko. No a když kolikrát vím, jak to někde vypadá…
Ale chápu maminky, které prostě musejí nakupovat takovým způsobem, neboď na nové nemají. Ale kolikrát, tak nakupují lidé, kterí doma mají úplný luxus, vše značkové a to nejdražší, ale dítěti kupují sekáč. Já to mám zase na opak, raději obyč věci doma, ale dětem nové. Tím nemyslím značkové. Kupuji nové věci. ale samozřejmě se ohlížím na cenu. Ale kolikrát se dají sehnat v různých akcích, tak tak nějak nakupuji.
Taky me napadlo choditko, ale tady na emiminu pisou jak to vubec neni zdrave na kycle a na pater, tak se porad rozhoduji jestli ho mam poridit nebo ne. Mamka mi rikala, ze mi ho taky davala a docela dlouho a zadne problemy nemam.Asi to nejake maminky prehani. Myslim ze hodinka dene na choditku neuskodi.Plno obleceni mam prave od moji mamky po mne a sestre a nejake jeste po sestrenici:-)Spis mam same mensi velikosti vseho, tak do 1 roku. Potom budeme muset kupovat:-)Par kousku jsem taky koupila, kdyz jsem byla tehu. Takove ty veci jako jsou kousatka atd.ty vzdy koupime nove, taky nejsem fajnovka, ale to bych si na aukru nekoupila.Budu kupovat veci take v akci, treba v tescu casto maji akce prave obleceni pro deticky.Pak me napada jeste v KIKU.
Já jsem oblečení kupovala i dopředu. Třeba Filda, když byl ještě miminko, tak měli právě taky v tescu ve slevě takové tričko s dlouhým rukávkem, byli to tři kusy a za super cenu, takové jak mají ty výprodeje sleva 50%. Menšího oblečení už jsme měli dost, tak jsem vzala velikost 3-4 roky a teď to nosí. A dělala jsem to tak často, koupila, schovala a až dorostl, tak jsem vytáhla. No a jinak kupuji, to co potřebují. Akorát na tu velkou holčičku už je to horší, u nás v tescu mají hodně do těch 6 let i v těch slevách, u těch větších není takový výběr.
tak to o tom chodítku nevím, vzpomínám si jen, teda jestli dobře, tak, že se řešili chodítka kvůli bezpečností dětí, že je chtěli zakázet nebo tak něco. Šlo o to, že dítě může spadnout např ze schodů. Naše malá by, ale jezdila v přízemí, takže tohle nehrozí a dávala bych jí tam jen pod dohledem. S dětmi je to těžké ne bezpečné může být všechno. Naše starší holčička, třeba spadla na dětském hrišti a způsobila si úraz a hrozily i trvalé následky. Mimo jiné toto hriště je postavené nové. Však asi víš, že se stará hriště rušili a staví se nové, prý bezpečné.
Ještě není špatný dárek takový ten kolotoček nad postýlku. Já jsem koupila ten od fisher price s tím promítáním. Tyto poslední noci se Terezka nějak budí, tak ho i několikrát za noc zapnu a vždycky u toho nakonec usne. Má dálkové ovládání, takže pak nemusím ani vstát z postele. Nám se osvědčil, ale každé dítě je jiné a zaujme ho něco jiného, takže je to na zvážení každého rodiče.
Tak jeste, ze to dobre dopadlo a Karolinka nema zadne trvale nasledky nastesti. Z toho mam prave nejvetsi strach az mala zacne chodit a vsechno prozkoumavat, aby se ji nic nestalo! To potom staci vterina nepozornosti a stane se uraz:-(To budu male stat porad za zadkem, nejlepe az do 18let:-)Cetla jsem si tady na miminu vsechny mozne urazy, ktere se detem staly od padu z postylek az po popaleniny:-(Vubec bych nevedela co delat. V kazdem pripade bych volala zachranku.Budu si muset nastudovat prvi pomoc u kazdeho pripadu abych kdyztak vedela co delat.Uraz vzdy prijde necekane.Ja zadny uraz teda nikdy nemela nastesti, ale moje sestra porad neco a vetsinou to bylo prave venku. Kolotoc nad postylkou mame ten obyceny, ale napadnul me houpaci konik:-)Jsou dost drahe, tak se domluvim s babickama jestli by mi neco nepridaly a uvidi se:-)Kupujete zivy stomek, nebo mate umely?
Kája dostala toho houpacího kohouta, ale moc se na něm nepohoupala, moc jí to nelákalo. Tak jsme ho pak složili, že bude pro Fildu, jenže manžel mu to pak nechtěl složit, protože jsme se přestěhovali do nového a že poškrábe plavoučku. No plavoučka samozřejmě poškrabaná je a to i bez kohouta. Tak uvidíme třeba složíme Terezce až bude trošku větší…
Viš co je dobré, takové ty dětské odrážedla. My malému koupili na vánoce, to měl rok to odrážedlo auto a jezdil na něm hned a ještě by jezdil, ale manžel už mu ho schoval, to víš ten rachot po plavoučce. Ale můžu říct, že ho využil maximálně a my si užili rachotu, na koberci by to bylo bez hluku. Takže záleží co máte, prtože pokud plavoučku, tak bych to neriskovala, my si to mohli dovolit, protože už jsme bydleli v domě.
Tak stromek na bytě jsme měli vždycky umělý, kvůli koberci, že by se z toho těžko dostávalo jehličí, stačilo co bylo ze svícnů. No a taky, že by jsme, pak museli uklízet společné prostory, protože než bysme ho vynesli ven, tak by bylo určitě jehličí všude.
No a od té doby co bydlíme v domku, tak míváme živý. Přišlo mě to vždycky lepší, že voní a víc tak připomíná vánoce. Ale teď už jsme přemýšleli, že vytáhneme umělý a že na provonění budou stačit svícny. Tak uvidíme jak se nakonec rozhodneme. A vy jaký stromek budete mít?
No s těma úrazy. U malých dětí, to může být nepozornost, ale u větších tomu ve většině případech nezabráníš. Těžko polezeš se sedmiletou dcerou na průlezku. Já taky pořád hlídala až přehnaně a stejně jsem úrazu neunikla. Já mám z těch úrazů panickou hrůzu.
My mivame kazdy rok zivy stromecek prave proto, ze to jehlici krasne provoni cely byt:-)Mame doma koberce a dlazbu, takz by to melo byt v pohode. Chodite ven i kdy je takova velka zima?
Teď tady na diskusi píšou o chodítku spíš negativní názory, tak nevím, jestli ho pořízovat. Můj záměr nebyl, aby se malá naučila chodit, ale aby se zabavila.
Tak s tím chozením ven. Když musím dceru vyzvednout z družiny, tak nad počasím nepřemýšlím a jdeme.
Tak děti by měli chodit ven každý den. A podle toho jaké je počasí, tak podle toho se přizpůsobí doba pobytu venku. Při pěkném počasí jsme bývali venku i několik hodin. Jinak, když nějaký den nejdeme, tak to neřeším.
Když mrzne, tak nevím, jak to stím pobytem venku u dětí je. Vím, že u miminek to bylo nějak podle stupnů, ale už si to přesně nepamatuji.
Jinak jsou i krémy proti chladu, větru atd. Já je u dětí měla, ale moc jsem je nepoužívala. Když bylo extrémě špatné počasí, tak jsme ven nešli, pokud to nebylo nezbytně nutné.
Jinak, když je dítě v kočárku, tak je dost chráněné.
Jaké používáte ty příkrmy ve skleničce? Myslím značku.
A co vás vedlo k rozhodnutí používat mlíčko Hami, co vím, tak doktorři doporučují nutrilon.
Já u první holčičky začala s UM ve třech měsících, zvolila jsem Hami, už ani nevím proč, ale trpěla na zácpu, tak nám doktorka řekla dávát nutrilon. Kupovali jsme v lékárně a jmenoval se nutrililon omneo, jestli si to správně pamatuji. U chlapečka jsme měli UM až v 6 měsících a dávala jsem Hami, ten problém neměl. Pak jsme v rosmanovi objevila, jejich mléko a někde jsem četla, že dopadlo dobře v testech, tak jsem ho začala kupovat, stálo kolem 150 kč a v akci vyšlo na 99 kč. jenže pak jsem koupila 3 a ta měla jinou konzistenci a malému to nějak nesedlo. Nevím jestli to bylo tím mlékem, ale nebylo mu dobře. ještě jsem si těch balení nakoupila víc, když byly v akci a všechny jsem je vyhodila. Jiné mléko už jsem pak nekupovala měl rok, tak jsem začala dávat normální.
Teď jsem tady na diskusích četla hodně o tom mlíčku z DM, řešili výpadek v dodávce, ale mě zaujalo to kolik maminek si to kupuje a chválí. Tak jsem taky přemýšlela, ale nevím jestli experimentovat, jen kvůli penězům.
Jinak leze to hodně do peněz, počítala jsem a měsíčně jsme dali za mlíčka 1600, teď to bude možná míň, když dáváme příkrmy. Ale za ty měsíce, co člověk nekojí se to naskládá…
Do kdy plánuješ dávat UM?
Kupuji prikrmy znacky Hamanek.UM jsem zacala Nutrilonem ale mala hodne trpela na prdiky, tak mi doktorka poradila zmenu, tak jsem vyzkousela Hami a docela se mi to osvecilo uz to bylo o dost lepsi.Ja jsem prave zkousela i ten vyrobek z DM, ale nevzpomenu si jak se jmenuje akorad vim, ze byl Bio a ten male docela smakoval. Vidim to tak do toho roka mozna ani ne s UM. Pristi tyden pujdeme na prohlidku, tak se optam, jestli na to nezapomenu. Pokazde kdyz tam jdeme, tak premyslim na co se ji zeptat a poradit se a kdyz odejdu, tak si vzpomenu, ze jsem se na plno veci nezeptala.Asi si to budu muset zapisovat:-)Jeste zpet k UM neradsi bych to uz ted nekupovala, presne jak pises strasne to leze do penez, ale co se da delat kdyz je to pro deti dulezite. A to je porad neco to ty vis nejlip kdyz mas 3 deti, ze? Skola pro Karolinku taky musi byt neco vsechny pomucky, krouzky, obedy atd.
To UM budeš muset do roka určitě dávat, kravské mléko děti do roka nesmí a za den musí mít přísun mléka - mléčné stravy- v doporučeném množství pro daný věk. Kravské se do půl roka nesmí dávat kvůli možné alergii na kravské mléko, stejně tak je to i s lepkem, no a pak se nedoporučuje kvůli vysokému obsahu bílkovin, protože to zatěžuje ledviny.
Ale doktorky se klidně zeptej, za zeptání nic nedáš. A třeba bude mít zrovna jiný názor.
Spousta maminek si stejně dělá co chce a na nějaké rady nedá. Já bych třeba měla právě v tomto strach, kdybych jí dala něco co se nedoporučuje a ona by zrovna onemocněla a měla nějaké potíže a já pak musela říct co jsem jí dala. Já jsem třeba tady na diskusi četla, že nějaká maminka dává od půl roku převařené plnotučné mléko. Těžko říct, ale dřív se to dělalo jinak, takže spousta věcí je daná dobou. A za pár let se přijde s něčím jiným a naše děti to budou dělat jinak a bude se říkat, že my jsme to nedělali špatně atd. Však určitě tvoje mamka to před dvaceti lety dělala jinak nebo ne?
Vidím, že to asi s penězi nemáš lehké, asi máte hypotéku nebo platíte pronájem, to je taková velká zátěž na rodinný rozpočet.
No s nástupem do školy se samozřejmě náklady na dítě zvýší. Je to dost peněz, pořád něco je potřeba. A potom se to naskládá, hlavně září je náročné. Kroužky naštěstí ve škole jsou zdarma, jen materiál musí zaplatit, Třeba když chodila minulý rok do keramiky, tak se ten materiál musel zaplatit. Říká se, že mít dítě je luxus a myslím, že je to pravda. My si ten luxus dopřáli hned třikát
Spatne se nemame, jen nejsou penize navic mame to tak akorad.Ted pred vanocema je to nejhorsi, cele rodine neco kupovat. Mamka teba udelala Anetce tvaroh s jahodama a osladila ho, tak ji potom mrzelo, ze jsem ho Anetce nedala. Cetla jsem prave, ze tvaroh smi az od 1roku a slsdit se taky nama. Rekla mi ze nam ho delala snad uz od 3m a nic nam nebylo i krupicovou kasi. Babicka davala mamce uz v pul roce svickovou s knedlikek;-)To si vubec nedokazu predstavit. A jakou znacku prikrmu kupujes ty? Vsimla jsem si, ze i v tech sklenickach je pridana sul.