Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj piskoty ji take davam moc ji chutnaji:-)Pridavam je bud do dopoledni presnidavky, nebo vecerni kase.UM.Kupuji take Hami, ale uz jsem na to asi prisla.Pred kazdym krmenim kontroluji savicku, i kdyz byla v poradku koupila jsem novou a svete div se, mala hltala jako driv:-)A kolik ti mala za den pije? Ja s ni musim denne bojova aby se trosku napila a stejne to vzdy skonci u lzicky.Za cely den max.100ml
Ahoj. No tak to je super, že jste to s mlíčkem vyřešili a malá ti zase pije. Myslím si, že to mlíčko je pro děti důležitější, jak různé příkrmy, obsahuje všechny potřebné vitamíny i minerály. Ono ty savičky jsou dělané na čaje na mlíčka a myslím, že i na kaše. No a rozdíl by měl byt ve velikosti těch dírek. A pokud jste přecházeli z jedničky na dvojku, ta dvojka mlíčko by měla být hustější, tak potom to hůř asi teče a mimču se nechce tahat. Ale hlavní je že ti malá pije.
Co se týká pití tak vypije taky za den těch 100 až 150 ml víc ne. On jí totiž čajík moc nechutná. Dávám jí ho po obědě nebo pokud večer dám kaši tak po kaši, to ho vypije. Po mléku jí ho nenabízím myslím, že by měla plné bříško. U doktorky jsem se ptala jestli to stačí těch 100 ml, protože se mě to zdálo málo, protože moje první děti toho vypili mnohem víc. Ale doktorka říkala, že stačí, tak jsem v klidu.
Jinak malá je zatím dost velký spáč, takže ani není moc prostoru do ní lét čajík.
A vy jste na UM mlíčko od začátku? My od těch třech měsíců moc mě to pořád mrzí, že nemůžu kojit. Chtěla jsem aspoň do těch šesti měsíců a moc jsem si přála, kdyby se podařilo do jednoho roku.
Ja davam UM od 2m.Mela jsem ho malo a mala po kojeni plakala, myslela jsem si ze se jeste rozkojim, ale bohuzel.Taky mne to mrzelo, ale na druhou stranu jsme meli od zacatku s kojenim problemy a kdyz jsme presli na UM, tak bylo vse ok zadny plac, klidne spani a bez stresu. Vlastne akorad ty prdiky na ne mala hodne trpela, zacinala jsem Nutrilonem, pak mi detska doktorka poradila zmenu a od te doby to bylo ok;-)Taky jste na ne trpely? A co zoubky mate uz? Nam ted roste 4 zoubek, mala ma teplotu:-(
Tak stím kojením je to těžké. Já jsem třeba mlíčka měla hodně, ale u mě je to složitější a bylo by to na delší povídání. Nicméně k tomu všemu malou začalo trápit bříško, pak zřejmě 3 měsíční spur, tak najednou toho moc. A teď si pořád říkám jestli jsem udělala všechno proto, abych kojení zachránila. Mám už třetí dítě a někdo by si myslel, že jsem zkušená a musím vědět co a jak, ale není to pravda, protože každé dítě je jiné, jiné problémy. Navíc u těch prvních dvou jsme neměli internet, takže ani nebylo, kde čerpat informace. Teď je to lepší, ale popravdě teprve teď se konečeně začínám na internetu orientovat. Máme internet tepre přes rok a to jsem byla těhotná, takže jsem tam moc nechodila a po porodu jsem byla nějak mimo.
Bříško nás teda trápilo, ale začalo to kolem třetího týdne a stupňovalo se to, kapky jako sab simplex apod nám pak už nepomáhaly. V 6 týdnech nám doktorka poradila probiotické kapky, protože malá kakala tak po týdnu a doktorka říkala, že má zácpu, někde píšou, že kojené dítě nemusí kakat protože všechno mlíčko spotřebuje, takže asi má každý na to jiný názor. Kapky nám zabraly až po 14 dnech užívání, ale už budeme mít spotřebované druhé balení. Když doužívala první, tak jsme byly bez kapiček 14 dní, abych poznala jestli fungujou, protože začaly zabírat přesně druhý den po tom co jsem začala dávat UM. No a 14 dní opět zácpa atd. Takže rychle do lékárny a papáme už druhé. Jinak ty kapky se jmenují BioGaia
Nedávno jsem objevila na internetu kapky na podporu kojení a zvýšení tvorby a je na ně hodně kladných referencí maminek i tady na diskusi o něm píšou jmenuje se emulips anýz, škoda, že jsem to nenašla dřív, třeba by to pomohlo, stejně jak nám pomohly ty probiotické kapičky
Ale máš samozřejmě pravdu než trápit sebe i miminko, tak lepší dát UM a když to nejde tak to nejde.
Zoubky má už dva, teplotu měla taky, ale měly teploty i obě starší děti těm zoubky nerostou, takže to mohla být viroza stejně jako u nich.
Na teploty se mi nejvíc osvědčil brufen sirup je od 6 měsíců a na teplotu zabírá nejvíc ze všech co jsme vyzkoušeli.
Zoubky hodně trápily první holčičku v lékárně jsme kupovali takový gel a natírali a pomáhalo to.
Ty máš první miminko?
A jak malou teď oblékáš ven. Já dávám overal, ale zdá se mě, že je jí v tom horko, dneska hodně plakala a když jsem jí doma rozbalila, tak byla moc teplá, ale mohlo to být i tím pláčem, ale co tak vidím tak děti mají overalky a zimní bundičky, tak nevím.
Tak ja davem zatim na teplotu Paralen(cipky)O tech kapickach jak pises jsem jeste neslysela, rada je vyzkousim. Jinak na zoubky davam Callgel ten je dobej, nekdy ho pouziju i ja:-)Mam 1 miminko.Jaky mas vekovy rozdil mezi detickama? To te obdivuji, ze mas 3 deti:-)Ja bych rada 2,ale jsou dny kdy si rikam, ze ani nahodou;-)Malou oblekam ven tak, ze ji dam dupacky, bundu a dam ji do fusaku:-).Taky mi nekdy prijde, ze ji je teplo, ale tak kdyby ji to vadilo, tak by plakala.
Mám holčičku 8 let, chlapeček bude mít 4 a teď ještě naše nejmenší holčička. O třetím dítěti jsem uvažovala, ale chtěla jsem ho až bude mít chlapeček 4 roky. Manžel už třetí nechtěl, ale říkala jsem si, že až budu rozhodnutá já zkusím ho přesvědčit. Takže jsem měla i čas na rozmyšlenou, nakonec k žádnému rozmýšlení nedošlo, protože jsem otěhotněla neplánovaně a mnohem dřív než jsem chtěla. Tři děti se dají zvládnou, pokud nejsou moc brzy po sobě. I ta nejmladší, kdyby přišla pozděj, tak by to bylo lepší, malý ještě není tak samostatný. Navíc musel ze dne na den z kočárku pryč, tak je mi ho někdy líto. Vozila jsem ho až do porodu. Od nás to máme do města daleko, tak v tom je to blbé, když musí pěšky. Myslela jsem, že bude na malou žárlit a nebude jí mít rád, její narozením se toho pro něj tolik změnilo včetně toho kočárku, ale je skvělý malou má strašně moc rád.
jak vidíš zvládnout se dají i tři děti a zbyde i čas na počítač a televizi. Ale je pravda, že těch povinností je víc. Jenže čím je dítě větší, tím je té práce méně. A taky se to nesmí přehánět, nemám zavedené žádné režimy atak. Akorát finančně je rozdíl když kupuješ pro jedno dítě a když máš kupovat pro tři…
A jak se tvoje holčička jmenuje? Na další děťátko máš určitě ještě čas, ale přála bych tvojí holčičce sourozence, já jsem jedináček, tak to vidím jinak.
Moje dcera se jmenuje Anetka:-)Casu bych mela dost v prosinci mi bude 21 let, ala se zdravim je to horsi:-(Doktori rikaly, ze je vubec zazrak ze se mi povedlo otehotnet a natoz donosit malou do terminu a porodit spontalne.Mam deti moc rada a nepripadalo v uvahu se o to ani nepokusit, coz mi doporucovaly.Tak to je super, ze syn malinkou takhle prijal a ani nezarli.Je to preci starsi braska, tak za par let bude malinkou opatrovat:-)Neni nic krasnejsiho, kdyz rodina stoji pri sobe;-)A jak se jmenujou tvoje deti?
Anetka je moc hezké jméno, patří k jménům, které se mi líbí. Jméno jsi jí dala po sobě nebo jsi ho vybrala? A na chlapečka jsi měla vybrané jaké jméno?
Tak já mám Karolínku, Filípka a Terezku. U první holčičky jsem moc chtěla jméno Nela a u Terezky jsem chtěla jméno Patricie.
Tak to je krásné, že Ti to s miminkem tak vyšlo a dobře dopadlo. Ono víš kolikrát „zdravé“ holky, ženy mají s těhotenstvím problémy, potraty atak. Přitom jsou to třeba ženy, které se v těhotenství snaží dělat všechno „správně“ a stejně to kolikrát nevyjde a oni nedonosí a potratí.
Pokud to Filípkovi vydrží, tak bude asi skvělý bráška, už teď mě kolikrát překvapí. např. jsme šli pro Terezku, když se vzbudila a on viděl, že není přikrytá a už mě péroval jak to, že jsem jí nepřikryla, no přikryla, ale odkopala se samozřejmě. Nebo když prodavačka mu řekla jestli jí prodá miminko, tak jí řekl že ne, že je to naše a pak celý naštvaný mi žaloval, že paní chce naši Terezku. Nebo jsme byli ve stavebninách venku a vybíraly jsme si venku v areálu, samozřejmě kočárek jsem měla stranou, protože tam auta jezdí. Pak jel velký kamion a malý dostal strach, že kočárek s Terezkou přejede, nemá ještě odhad kam auto může a kam ne, samozřejmě venku se orientuje co je chodník a co silnice, ale v tom areálu ne. Hned utíkal pro kočárek a odtáhl ho tam, kde si myslel, že je bezpečno a tak bych mohla pokračovat dál… Jsou to věci, které mě u tak malého dítěte prostě překvapují.
Tak to jsi hodně mladá maminka, takových je v dnešní době málo. Prvorodičky většinou až po třicítce. Ale je to krásné, že má Anetka tak mladou maminku a dlouho ještě bude mít.
Co tě vedlo k rozhodnutí stát se tak brzy maminkou? teda kromě toho, že máš ráda děti.
Ty starší maminky si sice kolikrát chváli, že je lepší mít dítě později, že si ho víc užijí atak, ale spíš si myslím, že si ty užiješ Anetky daleko víc a budeš si sní i víc v budoucnu rozumět, to je takový můj názor.
A jak ti v noci Anetka spinká?
Na Anetce jsme se tak domluvyli snad az v mem 7m. Porad jsme se nemohly domluvit, jake dame male jmeno.Ja jsem vzdy chtela prave Karolinku:-)Moc se mi to jmeno libi, ale uz jednu mame v rodine. A je to nahoda, ze ta nase Kaja ma 2 jmena a to Karolina Tereza jako tvoje holcicky:-)Moc jsem si prala 1 dite chlapecka, jmeno uz bylo vybrane hned na zacatku tehu a to Dominik.Ted jsem rada, ze mam tu nasi cacorku:-)Ja uz jsem jednou o mimi prisla, hned na zacatku tehu, moc me to mrzelo a hned jsme se chtely snazit znovu, ale nakonec jsme to nechaly byt, mela jsem strach, ze se mi to zase stane:-(Mala byla neplanovana, ale samozrejme chtena:-)Anetku davam vecer do postylky okolo 8h a krasne spinka do 7h, ale ted jak ji rostou zoubky, tak se budi a place tak 2krat za noc, ale jak ji namazu dasnicku, tak do 5min zase spi. A jak to mate se sezenim? Terezka je vlastne o mesic mladsi, jestli si to dobre pamatuji:-)Anetka si sama jeste nesedne, ale kdy ji posadim ja tak se udrzi chvilicku. Babicky mi porad rikaji, jak my uz jsme krasne sedely.
Ano, Terezka je o měsíc mladší. V kočárku jí dávám sedět už delší dobu, pokud to vyžaduje. Ale popravdě bych byla raděj kdyby ležela, hlavně když bude větší zima, tak předci jen vleže je víc chráněná. Ale o sezení v tom pravém slova smyslu se nejedná. Sama nesedí bez opěrky. Zkoušela jsem jí a ještě není stabilní. No kdo ví co si babičky pamatují že. Třeba já vůbec nevím, kdy začali sedět ti moji první a to není tak dávno. Ber to tak, že každé dítě je jiné. Třeba moje děti by se dalo říct, že byly o hodně pomalejší v mluvení i na záchod. Dcera nastoupila do školky až po pátem roce a už jako předškolačka, dokonce jsem přemýšlela o odkladu do školy. A když jsem to řekla její učitelce, tak říkala, že je tak šikovná, že už mohla klidně chodit do školy. Takže do školy nastoupila v termínu a v první třídě mi dokonce učitelka řekla, že je nejlepší. Teď je ve třetí třídě a daří se jí dobře na to, že tomu učení doma moc nedá se kolikrát divím, jak to zvládá skvěle. Já si myslím, že je úplně jedno kdy dítě začne sedět, mluvit, chodit. Každé dítě je jiné a potřebuje jiný čas. Takže bych se netrápila takovýma věcma. Problém je až tehdy, když lékář stanový, že je něco špatně.
Tak to je smutné, že jsi měla potrat. Ale zas raděj potrat na začátku než přijít o miminko až po narození. Ale nemám zkušenost ani s jedním, tak mi asi ani nenáleží nějaký názor vyslovovat.
Pokud už Anetka se chvilku v sedě udrží, tak už bude určitě brzy sedět, možná otázka několika dní.
Máš nějaké kamarádky s dětmi nebo trávíš čas s Anetkou sama?
A spinká ti teda krásně, tak jako naše Terezka, ta prospí i většinu dne. Fílípek mi taky krásně spal. Jen ta první holčička ta mi dala zabrat, ta v kuse spala max 20 minut, budila se pořád v noci jsem se nevyspala a pořád plakala. Ještě, že jsem byla v té době mladá, jinak bych to asi nezvládla.
A jak to plánuješ do budoucna se zaměstnáním atak? Já o tom pořád přemýšlím, jak to budu řešit atak se třema dětma to bude asi hodně náročné a možná i nemožné. Provoz školek a družin se bude lišit od pracovní doby do toho hromada prázdnin, dovolená na to krátká. Někdo řekne, že to je ještě za dlouho, jenže to tak uběhne. Já když odcházela na mateřskou s první holčičkou, tak mě 4 roky připadaly nekonečné, že to nikdy neuběhne a už jsem doma 9 rokem a nechápu, jak to strašně uteklo.
Tak to mate uz velkou slecnu doma a sikovnou:-)O praci jsem jeste nepremyslela, jsem rada, ze mam ted 3 roky od prace klid:-)Kdyz jsem odchazela na materskou, tak mi sefova rekla, ze mi tam bude drzet misto, ale byla jsem zamestnana na dobu urcitou, takze mi to misto drzet nemusi. Zacnu to resit asi az ten posledni rok. Bohuzeh travime cas jen s polu, mam jednu kamaradku ktera ma dite, ale skoncila ja materska kdyz mne zacala.Ted podnika a ma malo casu, takze se vidime max. jedno za ctvrt roku:-(Budeme si muset vystacit samy:-(Vy to mate v tomhle dobre, ze? Vkolika letech si mela 1 dceru?
Tak to abych jí nepřechválila, Samozřejmě umí i zlobit, tak jako asi každé dítě a má chyby tak jako každý člověk. Nepsala jsem to kvůli vychvalování, ale jako součást daného tématu, ale obávám se že to tak vyznělo
Tak u nás je veselo tři děti plus nějaké dceřiny kamarádky a hned mám doma místo 3 dětí 6. Byla jsem s malou přes pět let sama + pak Filípek, jen několikrát nějaké děti od bývalých kolegyň, takže takové soukromí a najednou „cizí“ děti bez ohlášky takže takový z počátku nezvyk. Jinak kamarádku teď mám, máme dokonce dvě děti stejně staré.
První dceru jsem měla v 27 letech, tak si myslím, že ještě celkem mladá. První dvě těhotenství v pohodě pomalu jsem nevěděla co je to těhotenská nevolnost, prostě pohoda a tohle třetí, tak to jsem si teda užila, vůbec jsem nemohla uvěřit, že ty nevolnosti jsou způsobeny těhotenstvím. A u doktorky kdykoliv jsem si postěžovala, jak jsem vyřízená, tak mě upozorňovala na můj vysoký věk. Otěhotněla jsem ještě v 34 a porodila v 35.
Jak se tak dívám píšu strašně dlouhé příspěvky, budu muset trochu ubrat, abys měla vůbec chuť si to přečíst.
A jak trávíš s malou den? Máte nějaký zavedený režim, koupání apod?
Mne to Vubec nevadi, ze jsou dlouhe, rada si je ctu:-)Rezim se snazim dodrzovat, ale kdyz to zrovna nevyjde, tak jak ma nic se nedeje.Rano dam male najis a pak jeste spi tak hodku. Davam ji najist kazde 3h.Mezi tim, kdyz je vzhuru, tak ji beru do obyvaku a hrajeme si, jak kdy teda vystaci si sama, tak se taky divam na telku a net:-)A tak okolo2-3h chodime ven tak na 2h. Nekdy i dele, malokdy se vracime drive.Jsou i dny, kdy vyjimecne nejdeme ven vubec.Tak ja jsem zadne nevolnosti nemela nastesti.Ted mame doma veselo, Anetku jsem dala po druhe na nocnik, ze to vyzkousim jak v nem bude hacat a najednou tam byl bobek i nacurano:-)Takze chvalime a fakt koukam, ze se to povedlo, ale to byla nahoda.Ty uz mas s tim zkusenost vid? Nevim, ale takhle male deti s toho asi jeste nemuzou mit rozum co si o tom myslis? Mame na patre jednu urejpanou sousedku, ktera ma dvoulety dite(Geniuse)Ze uz nemaji pleny od 10m. A pta se mne co uz mala umi, ze oni uz davno sedely a nocnikovaly atd.,tak se ji rada pochlubim:-)Nejradsi bych na ni tukla hned:-)
A jinak to vubec nevyznelo jako vychlubovani:-)Je to sikovna slecna;-)
Když jsem měla první holčičku, tak jsem přemýšlela, kdy je vhodné dát na nočník. Zeptala jsem se doktorky, malá měla rok. A doktorka říkala, že dát můžu, ale že takto malé děti nemají ještě vyvinuté držáky, že až kolem 15 měsíce. Že mamky co dávají dřív a mají úspěch, tak je to jen o odchytávání. Dělají to tak, že posazují co nejčastěj a nechají sedět, dokud se dítě nevyčurá. Tak je to jasné, když posadíš dítě a vyčurá se, tak ti nějakou dobu vydrží. Takže pokud budeš posazovat co nejčastěj, tak odchytíš toho co nejvíc. Jenže pak nebudeš dělat celý den nic jiného než posazovat dítě na nočník. A takto maličká holčička ti těžko řekne, kdy se jí chce.
Známá mě zase říkala, že pokud dítě neposadíš na nočník v roce respektivě dřív než začne chodit, tak pak to bude problém ho tam dát, že z tama bude utíkat. První holčičku se mi podařilo odplénkovat až ve třech letech a dvou měsících, na záchod tedy chodila dřív, ale plénky se nechtěla vzdát, nechtěla jí vyměnit za kalhotky. Takže jsem nějakou dobu vyhazovala suché plénky. Dala jsem jí každý den novou ráno a druhou na noc.
U chlapečka jsem chtěla, aby chodil na nočník dřív, představu jsem měla tak kolem dvou let. Jenže problém nastal ve chvíli, kdy jsem ho posadila na nočník, on se tam prostě nevešel a to máme nočníky dva. On se narodil už i tak velký 54cm a 4440g. Záchodu se bál, ikdyž jsme tam měli dětské prkénko. No a pak jsem otěhotněla, takže jsem byla ráda, že zvládnu to nejnutnější, jinak jsem byla vyřízená a vysazovat malého na záchod bych stejně nemohla, byl těžký na zvedání. Přesvědčování nepomáhalo, tak jsem si řekla, že to zatím nebudu řešit. Město máme daleko a stejně by bez plínky nemohl jít. No a po šestinedělí jsem to začala řešit, domlouvání nepomáhalo. No a pak mě napadla ta nejobyčejnější věc, že ho prostě naučím nejdřív čurat ve stoje a pak ho snad přesvědčím na posazení se na záchod a hlavně mě napadlo, že mu slíbím něco co si moc přeje a že mu to koupím. No překvapení obrovské, motivace pro něho tak velká, že na záchod začal chodit hned. Pak jsem ještě plínku dávala, když jsme někam jeli tak jsem měla strach jestli vydrží a tak a úplně v pohodě, ikdyž se mu chtělo a zrovna nebylo kam skočit, tak to vvydržel, ikdyž jsem mu řekala, že může do plénky, už prostě nechtěl. No a tak jsme koupili slipy a bylo vyřešeno.
Takže můj názor a zkušenost je taková, že vetší ditě už je chápavé, takže ho můžeš namotivovat na něco co si moc přeje.
U tebe to, ale chápu, tak že bys chtěla, aby Anetka chodila dříve na nočníček, asi nechceš čekat do tří let až jí budeš moci motivovat. To bys asi řeči sousedky nevydržela.
Já bych radila na nočníček zkoušet dávat už teď nebo až bude lépe sedět aby si na něho zvykla už teď a nebyla z toho vykulená, pak buď nějaký větší nočníček, mě se líbí co teď dělají takové ty nočníčky jako záchodky pro děti a nebo dát na záchod to dětské prkýnko.
Jen počítej, že pokud odplénkuješ brzy, tak kamkoliv půjdeš buď dát i přesto plínku nebo budeš muset řešit kam honem s dítětem, když se mu bude chtít čurat a v zimě no nevím, to by byl asi problém.
Vím, že mamky co mají malé děti jako, že je bez plínky, tak stejně vozí náhradní oblečení, co kdyby že.
Víš já myslím, že mamky s odplínkováním hodně spěchají, jednak se chtějí vychvalovat a jednak mají obavy, aby je jiné mamky nepomlouvaly. A některé i kvůli penězům za plínky.
Já Terezku po zkušenostech začnu posazovat dřív, tedy až začne pořádně sedět, tak aby si na nočníček zvykla, ale přehánět to nebudu. Ať si taky užije ten konfort, kdy se může kdykoliv kdekoliv vyčurat.
A na sousedku se vykašli a buď ráda, že nemáte stejně staré děti, to by s tebou soupeřila. A hlavně něvěř všemu, oni si totiž mamky hodně vymýšlejí, aby se předváděly, jak jsou dokonalé mamky a jak mají dokonalé děti… A úplně mi rozum stojí v případě, když mi jenda mamka něco tvrdí do očí a přitom já vidím, že je to jinak, tak k tomu co říct.
No měla jsi vzít nočník a ukázat sousedce ten úspěch, trochu jí podráždit a říct, že už jste bez plínek.
No my už bydlíme v rodinném domku, no a dřív v bytě, ale sousedi v pohodě samí důchodci.