Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@ka2ka Neber mě doslova, mluví že mě vztek, že od ostatních jsou jejich děti naprosto v pořádku a dokonalé, ale protože moje musí všechno vyzkoušet a neposedí chvíli, tak je hned divná, nebo já jsem špatná matka…Vyraz princezna jsem právě použila s trochou cynismu. Pokud potřebuješ někoho chytat za slovo a hned si kopnout, tak asi radu nepotřebuju. Nemám problém přijmout věcnou kritiku a nechat si poradit, ale tohle bylo zbytečné, nemyslíš?
Kdo říká, že malá je divná a ty jsi špatná matka? Myslím si, že jediný, kdo má s tvou dcerou a se sebou problém jsi ty. Zbytečně se shazuješ a malou podceňuješ. Je to živé zvídavé dítě, jaké je každé druhé.
@Anonymní píše:
@ka2ka Neber mě doslova, mluví že mě vztek, že od ostatních jsou jejich děti naprosto v pořádku a dokonalé, ale protože moje musí všechno vyzkoušet a neposedí chvíli, tak je hned divná, nebo já jsem špatná matka…Vyraz princezna jsem právě použila s trochou cynismu. Pokud potřebuješ někoho chytat za slovo a hned si kopnout, tak asi radu nepotřebuju. Nemám problém přijmout věcnou kritiku a nechat si poradit, ale tohle bylo zbytečné, nemyslíš?
nebylo to zbytečné píšeš o cvičených opičkách, buchtičkách naprosto bez úcty k ostatním dětem, ale nezapomněla jsi zdůraznit že ty máš princeznu, ostatní to prostě uráží.
Jinak pokud ty chceš jít doprava a dítě doleva tak ho vezmu za ruku a jdu tam kam chci já né že princezna bude diktovat to co chce, v 15 měsících začínají zkoušet to co si můžou dovolit a co si dovolit nemůžou. Pokud ted začneš povolovat tak upřímnou soustrast.
Já mám doma skoro dvouletého neposedu. Vždy byl vztekly, urvany a jak začal chodit, stala se z něj nerizena střela bez pudu sebezáchovy. Do toho období vzdoru, taky se venku občas stydím. Přijde mi, že ostatní děti nezlobí. Zachraňuje nás tohle počasí, kdy můžeme být hodně venku, doma je to katastrofa. On potřebuje být pořád v pohybu, někam lézt, zkoumat. Nespí přes den, tak toho mám taky občas plný kecky. Ale taky má dny, kdy je zlatý, umí to!
@Anonymní píše:
@Adelka951 Já to jakoby když nejsem v kontaktu s těma kamarádkama, co mají stejně staré děti, tak mám i dobrý pocit, že je malá šikovná, že jak říkáš objevuje svět a že prostě je svéhlavá, že se nenechá jen tak obalamutit a prostě i když je to někdy náročné, jsem ráda, že je přesně taková a ne mámina sukně, že se nestydí a tak. Ale pak někde jdeme s ostatními a najednou se na mě kámošky dívají jakože jak sis jí vychovala, že ti nevydrží tři hodiny sedět poslušně v kočárku a zvedá se ti v něm a tak podobně…A nedokáží pochopit, že 45 minut cesty v autobuse v kočárku je pro nás momentálně úplně nepředstavitelná věc…
A že když jí někde nedovolím utéct, tak že se vzteká, jak je to vůbec možné???
Tak se přiznám, že občas už se nechám zvykkat a říkám si, co dělám špatně, co je s dcerou špatně a tak…
![]()
Tak si najdi kamarádky s podobným názorem a s podobnými dětmi. Také moc nerozumím na jednu stranu píšeš, že nechceš mít z dcery cvicenou opici ale nutis ji do davovych „opicich“ cvičení… ![]()
@ka2ka Ne bylo to zbytečné, protože já naopak neuznávám kult osobnosti, že moje dítě je bůh a ostatní jsou špatní, ale naopak se s tím setkávám všude okolo, že děti ostatních maminek jsou podle nich nejlepší a moje je prostě akční = tím pádem nevychovaná. Většinou to slyším od maminek, co mají jedno dítě, babičky denně na hlídání a hromadu času na oddych. Malou nevychovavám tak, aby zní byl ten rozmazlený fracek, princezna jak tu pořád cituješ, sama jsem řekla, že to bylo myšleno ironicky. Rozhodně si malá u mě jen tak něco nevyřve, ale zároveň jí nechávám dělat spoustu věcí a nedělám je za ní, aby se je naučila, bohužel i s tím, že prostě občas kolem bude hromada nepořádku, anebo budu v očích jinych matek ta, co nechává svoje dítě si dělat co chce a neumím jí udržet hodinu na místě. Rozhodně jsem se nechtěla nikoho dotknout, kdo prostě nezažil, asi nepochopí, ale od tebe mi přijde, že to je jenom potřeba si do mě kopnout. ![]()
Dcera byla taky neřízená střela bez pudu sebezáchovy a na cvičeních dělala vše jiné, jen ne to co měla. Za mě rada - nenech se vyvést z míry ostatními!! Já měla období, kdy jsem fakt váhala, jestli jsem normální já nebo ti ostatní, na dceru jsem trochu přitvrdila a doteď toho lituju. Byla to chyba. Nech ji objevovat, na cvičeních ji do toho nenuť (ono to s věkem přijde!), na ostatní kašli. Zkus se scházet spíš s podobně naladěnými lidmi. Uvidíš, že jak poroste, bude to lepší a pak budeš ráda, jaká je dcera samostatná a obratná.
(jen vysvětlím, že s nastavením základních hranic se to nevylučuje, v takovém případě trvej na svém, ale laskavě)
Jo a doporučuju zapojit manžela, aspoň na dva večery v týdnu si dej volno, ať se z toho nezblázníš. Barák počká.
Ahoj, mám doma něco podobného a taky jsem někdy na nervy. Na pískovišti si některé děti hrají i čtvrt hodinky samy a maminky si popovídaj. Já litam jako satelit, protože malej zkoumá všechno a hlavně zdrhá. Taky bych si ráda někdy sedla, ale když jsem s ním sama, tak to nejde. I když teď začal objevovat brouky a tam vydrží. Chodíme na cvičení, aby měl změnu a taky mě na začátku štvalo, že ostatní děti jsou v tělocvičně a řádí. Náš to vydrží chvilinku a odchází - přerovnat v šatně věci, zkontrolovat ostatni místnosti, zda lidi cvičí a tak
je strašně aktivní a dává mi zabrat. Pomohla mi miniskolka třikrát v týdnu na ca 4 hodiny, abych měla chvíli pro sebe, pracuju a trochu tu hlavu jinak zaměstnám. Teď to zní, jak to zvládam, ale není to tak. Ja jsem cholerik, který má rád řád. Takže občas nadávám, řvu, brečím a nezvládám to. Miluju malýho nade vše, ale někdy bych ho přetrhla. Trochu mi pomáhá číst knížky výchově - moc pěkný je AHA rodičovství a pak Zkoušeli jsme všechno. Kdybys chtěla, par stránek ti nafotim a pošlu na mail, abys koukla, jestli se ti to líbí. A útěcha - našeho mrňouse znají všichni, i lidi, který já neznám. Je to prostě známá firma - strašně sladký, ale „satan“. A jsi určitě dobrá máma. Drž se
@janickaIII Ale kdo řekl, že jí nutím? Právě naopak, nechávám jí, pak jsem ta špatná. Když je něco zajímavého, co by jí mohlo bavit a ona se ale rozhodne, že ne a vzteká se, že chce zpátky si jít hrát, tak jsem pak taky špatná, že si ji neumím zkrotit.
Asi to nemá smysl se tady vůbec snažit o pochopení…
Už jsem si všimla, že kdykoli se tu ozve nějaká maminka s nějakým problémem nebo nejistotou a chce uklidnit, že je to normální, tak se tu vždycky objeví najednou skupinka těch, co z toho nakonec udělají to, že daná maminka má psychicky problém, nezvládá své dítě, samá má asi nějaké komplexy a tak podobně… ![]()
@Anonymní píše:
@ka2ka Ne bylo to zbytečné, protože já naopak neuznávám kult osobnosti, že moje dítě je bůh a ostatní jsou špatní, ale naopak se s tím setkávám všude okolo, že děti ostatních maminek jsou podle nich nejlepší a moje je prostě akční = tím pádem nevychovaná. Většinou to slyším od maminek, co mají jedno dítě, babičky denně na hlídání a hromadu času na oddych. Malou nevychovavám tak, aby zní byl ten rozmazlený fracek, princezna jak tu pořád cituješ, sama jsem řekla, že to bylo myšleno ironicky. Rozhodně si malá u mě jen tak něco nevyřve, ale zároveň jí nechávám dělat spoustu věcí a nedělám je za ní, aby se je naučila, bohužel i s tím, že prostě občas kolem bude hromada nepořádku, anebo budu v očích jinych matek ta, co nechává svoje dítě si dělat co chce a neumím jí udržet hodinu na místě. Rozhodně jsem se nechtěla nikoho dotknout, kdo prostě nezažil, asi nepochopí, ale od tebe mi přijde, že to je jenom potřeba si do mě kopnout.
tak pokud je akční tak je to v pořádku tak kde máš problém? Já reagovala pouze na tvoje neuctivé vyjadřování o ostatních dětech. No neboj děti mám dvě a hlídání žádné ![]()
@Anonymní píše:
@janickaIII Ale kdo řekl, že jí nutím? Právě naopak, nechávám jí, pak jsem ta špatná. Když je něco zajímavého, co by jí mohlo bavit a ona se ale rozhodne, že ne a vzteká se, že chce zpátky si jít hrát, tak jsem pak taky špatná, že si ji neumím zkrotit.Asi to nemá smysl se tady vůbec snažit o pochopení…Už jsem si všimla, že kdykoli se tu ozve nějaká maminka s nějakým problémem nebo nejistotou a chce uklidnit, že je to normální, tak se tu vždycky objeví najednou skupinka těch, co z toho nakonec udělají to, že daná maminka má psychicky problém, nezvládá své dítě, samá má asi nějaké komplexy a tak podobně…
Jo to jsem tady psala, ze malýmu je rok a začal zlobit, byl jen po očkování mrzutý a jedna chytrá mi tu napsala ironicky že si má syn podat žádost do Bruselu, abych se mu věnovala
@Lucie_Sx @alilauter Děkuju holky, tohle mě trochu uklidnilo.
Mám to stejně, asi se zbytečně zabývám tím, co si myslí ostatní, protože prostě jak je na to člověk sám, tak občas prostě začne pochybovat. Je to náročné a stačí nějaký blbější den a pár takových pohledů nebo poznámek a už váhám.
Knížky mám doma a pravidelně čtu, praktikují je, ale přiznám se, že mě víc uklidnila kniha batolata útočí
![]()
@Anonymní píše:
@janickaIII Ale kdo řekl, že jí nutím? Právě naopak, nechávám jí, pak jsem ta špatná. Když je něco zajímavého, co by jí mohlo bavit a ona se ale rozhodne, že ne a vzteká se, že chce zpátky si jít hrát, tak jsem pak taky špatná, že si ji neumím zkrotit.Asi to nemá smysl se tady vůbec snažit o pochopení…Už jsem si všimla, že kdykoli se tu ozve nějaká maminka s nějakým problémem nebo nejistotou a chce uklidnit, že je to normální, tak se tu vždycky objeví najednou skupinka těch, co z toho nakonec udělají to, že daná maminka má psychicky problém, nezvládá své dítě, samá má asi nějaké komplexy a tak podobně…
Prosím tě klid! vždycky se najde někdo, kdo si rýpne! ono tvé vyjádření na začátku bylo asi v tom psaném projevu ne úplně přesně pochopeno tak, jak jsi myslela. A bereš si k srdci opět jen ty reakce, které jsou negativní
vždyť tady byla i spousta chápajících příspěvků.
zkus si z té diskuse vybrat pozitivní věci. Vždycky se přece setkáš s pozitivním i negativním názorem. nemůžeš čekat, že s tebou budou všichni souhlasit. Z toho, co jsi popsala dál si myslím, že to děláš dobře. Prostě vytrvej a zkus si zajistit i nějaké hlídání a čas pro sebe. Získáš tím nadhled a nebudeš si reakce okolí brát tak osobně.
@Gortyna píše:
Jo to jsem tady psala, ze malýmu je rok a začal zlobit, byl jen po očkování mrzutý a jedna chytrá mi tu napsala ironicky že si má syn podat žádost do Bruselu, abych se mu věnovala
@nozu děkuju, pozitivní příspěvky si taky beru k srdci
jen asi mě tohle víc vyburcovalo reagovat, už jsem dneska fakt unavená, mám chřipku a počítám minuty, kdy se manžel po týdnu vrátí domů, aby mě někdo aspoň na chvilku vystřídal, tak si to člověk asi pak i víc bere ![]()