Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná ja ji mam uz prokouknutou
bezpecne poznam, kdyz zacne rvat jakoby na,,oko,, a kdyz dostane prave ten zachvat. Protoze, kdyz rve na,,oko,,tak proste rve a kdyz jsem se na ni podivala tak si smudlala oci, pak dala ruku na stranu a kdyz videla ze na ni koukam, tak pridala. Takze to bylo vicemene takove, ze neco chtela a vyzadovala si pozornost
ale prave u toho zachvatu ( mel je i tatinek) mi to o ty sprse rikala i doktorka. To jako urcite bych to nedelala treba 4krat denne. To by z toho mela akorat pak trauma. Ale diky. Zkusim na ni jinak a snad se to dobere k lepsimu, ikdyz spanel budu muset resit s odbornikem. Ona se nesoustredi a vyslovene ji vadi kdyz ji nejakou pohadku ctu. Zajimave, ze? ![]()
@kornelije meli by poznat vsechny zviratka?? Psala jsem v jednom prispevku ze mi mala nemluvi, nema snahu opakovat, tudiz ikdyz ji ukazuju vselijake obrazky zviratek, pozna jen koko ( slepice) cici ( kocka), haf… ![]()
@lovethelife napsala jsi to hezky. Taky třeštim oči, když je někdo schopný napsat ať zbiješ dítě pořádně vařečkou, ať má jelita nebo otisky. To už je na sociálku ![]()
Studená sprcha může mít za následek i koktání, i takové případy jsou, nebo doživotní odpor k vodě. takže tomu bych se snažila vyhnout, pokud to jde, je to drastické. Pokud už má dítě afektivní záchvat, tak se doporučuje spíš třeba omýt mokrou žínkou obličej, nevím jestli to pomůže, ale zkusila bych radši to.
Pokud by takové vztekání pokračovalo ještě dlouho, nebo se to nezlepšovalo, asi bych se taky někde poradila, jak na takové dítě a jestli za tím není třeba adhd a podobně.
@Mysis ja tomu rozumim, ze ne vsechny deti mluvi ve dvou letech…mam tri deti plus jedno navic…a nikdy jsem nesrovnavala kazde ma svoje tempo..
dcerka prece nemusi mluvit, staci kdyz ukaze na pejska, kocicku…
zkus se porozhlidnout po detskem obrazkovem slovniku…
po stranach jsou nakreslena zviratka a pak je uprostred velky obrazek a to dite v tom ty zviratka hleda…kazde dite je zvidave, jen musis prijit na to co zrovna na tu tvoji cacorku plati… ![]()
@Mysis Tak na takove vztekani „na oko“ vubec nereaguj.To je nejjednodussi a nejefektivnejsi reseni.Ja vzdy jen suse poznamenala, ze se s nim budu bavit, az se uklidni a prestane rozcilovat, a dal si delala sve. Vzdycky pak prisel, uz v pohode, obejmul me a byl klid.Blbe je, ze nemluvi a to muze jeji frustraci prohlubovat. Proste ti neumi sdelit, proc je tak nastvana.. Tam nedokazu moc poradit, muj syn mel nejhorsi obdobi vzdoru kolem 3.narozenin a to uz mluvil v plnych vetach a bez problemu jsem na nej mohla mluvit tak, jak na kohokoli jineho ![]()
@Mysis Když jsem ještě vychovávala s bývalým přítelem jeho syna až do 5ti let, do 4,5 se čtené pohádky vůůůbec nechytaly.
Takže po dvou prvních pokusech jsme začali pohádky vymýšlet, to ho bavilo nejvíc a ze začátku byly srandovní, že se pobavil a pak už pomalu s klidnějším spádem, aby se uklidnil a začal usínat. A co nejlépe poutalo jeho pozornost bylo třeba " a najednou ten zajíc vyskočil a… a pokračuje tatínek!" Tatínek nepřipraven ze sebe vyhodil nějakou kravinu a malej se smál
u čtených pohádek mi vydržel až kolem 5. roku a potřeboval stejně ještě často kontrolovat obrázky, než že by jen hajal a poslouchal. Vždy byla jedna delší pohádka, nebo dvě kratší a pak jsme s ním oba usínali v postýlce a odcházeli většinou až usnul, tak se naučil každovečerní režim a bral ho tak
Vím že to není lehké, zaujmout pozornost, u nás zvláště, když se každý týden stěhoval k jednomu z rodičů
Ještě jedna věc mě napadá, rodiče často soupeří se svým dítětem, ale ono není Váš protivník, je to nejkrásnější z Vás a z Vaší lásky
Nikdy, když jsem se chovala neadekvátně jsem to nedělala proto, že bych chtěla ublížit rodičům, já jen poukazovala na problém
Další věc mě ještě napadá, že také záleží na tom, jaký máte vztah s partnerem/manželem. To se v dítěti také hodně odráží. To co si myslíte, že neslyší nebo nevnímá vnímá víc než si myslíte. Z vlastní zkušenosti ![]()