Dcera 6 let chce bydlet u otce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
445
13.9.21 13:33

Budu se tady opakovat, už jsem to psala jinde. Je to šestileté dítě. Popisuješ ji jak je zlá, manipuluje, lže. Já z toho lásku necítím. Cítí bezpodmínečnou lásku ona? Je ve složité situaci, asi neví, jak si s tím vším poradit. Zkus se do ní vcítit. Potřebuje pochopení a lásku. Hranice si drž, to je v pořádku, i když se třeba bude zlobit, že jí něco nedovolíš, např. ten tablet. Zkus se vyhnout tomu obviňování a označování, jak je zlá apod., to je fakt šíleně těžké pro to díťě s tím pracovat. Ale klidně jí řekni, vadí mi, když děláš to a to… (namísto nebuď zlá atd., cítíš tam ten rozdíl?). A úplně nejvíc vidím to nepochopení ve větě „to si mám nechat ubližovat“. Ona s nejvyšší pravděpodobností nechce, aby ses cítila špatně. Chce se cítit přijímaná a milovaná. Tohle prostě není o tobě, ale o ní. Ty máš novou rodinu, ona ne, ty jsi dospělá, ona malé dítě, ona potřebuje pomoc zvládnout celou situaci. Psychoterapie je určitě fajn, také ji doporučuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
13.9.21 13:41

Jo a ještě já jsem celkem pro to nechat děti za sebe rozhodovat úměrně věku a možnostem. Ale na to, aby se sama rozhodovala s kým žít, dost možná nemá v tomto věku kapacitu. Ptáte se jí proč a jak se cítí? Nebo co by jí pomohlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
13.9.21 13:47

Maminkám, které mají pocit, jak jim jejich školková dcera záměrně ničí život, navzdory tomu, jak ony samy dělají vše správně doporučuji titul Budu vůbec někdy dost dobrá a podcasty 13 hříchů rodičovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
13.9.21 14:29

Mě přijde, že na jednu stranu si holka dělá co chce a jako každé dítě toho využívá a ví, že když začne s bydlením u táty má pozornost, která jí dost evidentně jinak chybí. Lže a manipuluje proto, že chce lásku a právě tu pozornost, to že si o to říká špatným způsobem není její vina. Mě bohatě stačí, jak o ní píšeš. Je to malá holčička, není žádné zlo, jen je nešťastná, což je hodně smutné. Podle mě jste vy rodiče ti, kteří by se měli nad sebou zamyslet a honem rychle se začít chovat jinak. A dost mě zarazila ta věta o tom, že jste ji nikdy nerozmazlovali, proč? Kdy jindy, než teď? To se nevylučuje s nastaveným řádem a mantinely. Jenže u vás evidentně chybí oboje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14127
13.9.21 17:28
@NiKina píše:
Klidně bych šla i za psychologem.
Protože se do toho zkuste vžít.
Je Vám šest a neznáte rodinu. Máte model matka a cizí chlap. Táta a cizí ženská.
Tak si zkuste tím předškoláčkovým mozečkem v tomhle pendlovat.

Neboj, dite moc dobre vi, či je, kdyz si daj dospeli tu praci a vysvetli mu to. Kdyz je jednoznacne, kdo je mama, kdo je tata, kdo jsou dalsi lidi, a jak to bude prakticky, tak to dite pojme jakykoliv spletenec. Jen se to nesmi co chvili menit a ti rodice v tom musi mit jasno sami. Tohle je u zakladatelky v poradku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
13.9.21 21:20
@mamadvou píše:
Maminkám, které mají pocit, jak jim jejich školková dcera záměrně ničí život, navzdory tomu, jak ony samy dělají vše správně doporučuji titul Budu vůbec někdy dost dobrá a podcasty 13 hříchů rodičovství.

Díky za tip na výbornou knihu :kytka: Kdyby jsi měla další dobré rady, tak mi klidně napiš do SZ
Nejsem zakladatelka, (omlouvám se, že plevelím diskuzi) ale jsem dcera již matka nesnáší a dává ji to celý život najevo…
Naštěstí ještě nemám dětí, jinak bych jsem se chovala stejně jako má matka..
Tak jsem si aspoň postupem času uvědomila, že nechci být jako má matka a postupně jsem začala pracovat na sebevědomí a na pomyslné vytvoření zdi mezi mnou a matkou, aby mě nestáhla k negativismu a k všemu špatnému co v sobě má.
Takhle, alespoň postupem času zjišťují jaká chci být, jaká ne a hlavně jakým chybám se vyhnout, abych svým dětem dala hlavně LÁSKU

• Citovat
  • Upravit
445
15.9.21 10:37
@smajlik345 píše:
Díky za tip na výbornou knihu :kytka: Kdyby jsi měla další dobré rady, tak mi klidně napiš do SZ
Nejsem zakladatelka, (omlouvám se, že plevelím diskuzi) ale jsem dcera již matka nesnáší a dává ji to celý život najevo…
Naštěstí ještě nemám dětí, jinak bych jsem se chovala stejně jako má matka..
Tak jsem si aspoň postupem času uvědomila, že nechci být jako má matka a postupně jsem začala pracovat na sebevědomí a na pomyslné vytvoření zdi mezi mnou a matkou, aby mě nestáhla k negativismu a k všemu špatnému co v sobě má.
Takhle, alespoň postupem času zjišťují jaká chci být, jaká ne a hlavně jakým chybám se vyhnout, abych svým dětem dala hlavně LÁSKU

Určitě je velké plus, že si uvědomuješ už teď jako bezdětná, že je potřeba něco s tím dělat. Mě to vše došlo až po narození dítěte a evidentně do teď to nemám úplně zpracované, tyhle příspěvky se mi čtou dost těžko. Asi nemám víc rad, přijde mi dobrá psychoterapie, je to osvobuzující. Snad jen, že bych nečekala, že si to nějak vyříkáte, obejmete se a vše bude ok. Člověk musí pracovat na sobě, ostatní nezmění a je celkem nepravděpodobné, že se budou chtít změnit. U nás pak vznikla ještě třecí plocha kvůli tomu, že nepraktikuji výchovu dle svých rodičů, ale dá se to ustát. Ale doteď, když dostávám rady, jak moje dítě vydírá, manipuluje atd., v situaci, kdy je třeba zraněné, vidím rudě. Neobhajuji se a dělám si to po svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.21 11:07

@Midaku bohužel střídavá péče není možná bydlíme od sebe 30 km

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.21 11:08
@Keyllah píše:
a otec by souhlasil s tím, aby bydlela u něj? :think: já bych to klidně na nějakou dobu vyzkoušela, jestli je to u vás logisticky možné skrz školu atd. Dcerka si velice rychle uvědomí, že jinde není tráva zelenější. Možná toto vystřízlivění potřebuje a byl by pak klid od neustálého stěžování kde chce či nechce bydlet :think:

Ne otec to odmítl protože ví že to dělá jen protože si myslí že tam nebude muset nic a hlavně otec je nemocný a čeká ho operace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
15.9.21 11:09
@Anděl7869 píše:
@Midaku bohužel střídavá péče není možná bydlíme od sebe 30 km

No tak jistě možná je, ale nechcete. 30 km není nepřekonatelná vzdálenost, pokud by obě strany chtěli. Plus je tu vždy možnost se kvuli dceři přestěhovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.21 11:28
@Netopirek píše:
Mně přijde, že holka si s vámi dělá co chce. Jak je to možné? U nás to bylo podobné, ale hlavně díky tomu, že u otce mohla vše a já byla ta zlá. Vy ale máte dle všeho dobré vztahy. Tak proč si nedohodnete pevná pravidla, která budou v obouch domácnostech stejná?
Místo toho, aby se dcera k otci stěhovala. Bych zvolila rozšířený styk. Střídavka u dětí s ADHD není ideální.
A ještě mě napadá, nechce k otci, protože chce vidět, že o ní bojuješ. A tím, že jste jí to už jednou dovolili, má pocit, že je ti jedno?

To určitě ne, máme pevná pravidla a povinnosti mají taky. Obe děti jsou vychovávána stejně a syn je úplně v pohodě. Pravidla jsou stejné u nás i u otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.21 11:33
@Lama Lama píše:
No tak jistě možná je, ale nechcete. 30 km není nepřekonatelná vzdálenost, pokud by obě strany chtěli. Plus je tu vždy možnost se kvuli dceři přestěhovat.

Určitě já pracuju mimo ČR a odjíždím, určitě budu do práce jezdit 2h a aby se mi to nevyplatilo. A ke všemu otec má též práci a nechce ji měnit. Takže mi ukažte někoho kdo bude takto někam dojíždět. Pokud vím a tak pokud přijdu o práci takovou už neseženu. A v této situaci být ještě bez práce v této době. Máte zajímavé názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.9.21 11:40
@FlorenceF Jenkins píše:
Tyjo, nevim :think: je divne brat šestilete dite tak, ze ONA NÁM ublizuje. Deti nejsou roboti, kteri SE porouchaj a je potřeba je opravit. Takhle male deti (a mozna i vetsi) odrazeji atmosferu a fungovani cele rodiny :nevim:

Vypada to, ze potrebuje hodne pozornosti a je zjevne dost chytra na to, aby našla ten bod, na kterem si tu pozornost vybojuje. Vubec bych neresila ten dany ‚problem‘, sami jste se presvedcili, ze to vazne nemyslela (k otci nakonec nechtela). Takze -ohledne stehovani-bych ji rozkopala tuhle babovicku, naprosto vazne ji oznamila, ze vase dohoda s otcem je takova, ze bude ZATIM zit u tebe a k tatovi na navstevu, toho by se mel drzet i otec s rodinou, a zcela vazne ukoncila diskuzi.

Dale bych se zamyslela nad tim, jakou energii k ni vysilate. Z tveho psani (a chapu, zes to asi psala v nejake emoci) dost čiší, ze vy vcetne dalsiho ditete jste bezproblemova parta a ona vam to narusuje. Jestli ma ADHD, tak tam bude zrejme nejake slozitejsi zvladani beznych socialnich situaci, asi neni sama schopna nacvicit beznou frustracni toleranci (ze musi chvili vydrzet, pockat, az na ni bude čas a pozornost, nevim, nejsem odbornice, spis to, co jsem odkoukala), asi leze svymi projevy lidem na nervy a timpadem nedostava tolik hezke zpetne vazby.

Ale to mi prijde, ze je spis otazkou nacviku komunikacnich technik nez ze by to byl maly ďábel :nevim:

Kazde dite zkousi lhat a hleda hranice, treba jen potrebuje duslednejsi a energictejsi pristup, aby to nedelala, ze nestaci jednou, dvakrat odmitnout lzi typu ‚tady zase nekdo keca, uz vidim ten prach, co ti leti od pusinky‘, kdy to dite proste narazi a dal to nezkousi. Asi si to potrebuje vyzkouset a ohmatat dyl a poradne. A u vas se ji povedlo vrazit klin do toho pristupu a hezky si v tom lebedi a vy vsichni z toho zacinate byt nemocni.

Neverim, ze mala holcicka vam dela ‚totalni naschvaly‘, na to je jeste mala :nevim:

Tak pokud odráží atmosféru tak to opravdu nechápu. U nás je vše v pohodě že se občas nepohodném jako všichni je normální. Jinak vše funguje a s manželem fungujeme že stojíme za sebou. U otce úplně stejně a ještě držíme pri sobě jako obě rodiny. Stejná pravidla ale už z dcery leze že nechce chodit do školy. A má pozornost hrajeme hry chodíme ven čas trávime spolu. A dcera to že lze a řekla do očí otci že ji dal facku když to neudělal už není v pořádku. Tvrdí u nich jak u nás nic nemá jak ji nic nekupujeme a jak ji jen ubližujeme ( syn ji bije, já kricim, nic nemá…) a nejvíce je vidět že jí vadí když si sedneme jak otec s manželkou i my a řešíme a domlouvame se co a jak dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4789
15.9.21 11:45
@Anděl7869 píše:
Tak pokud odráží atmosféru tak to opravdu nechápu. U nás je vše v pohodě že se občas nepohodném jako všichni je normální. Jinak vše funguje a s manželem fungujeme že stojíme za sebou. U otce úplně stejně a ještě držíme pri sobě jako obě rodiny. Stejná pravidla ale už z dcery leze že nechce chodit do školy. A má pozornost hrajeme hry chodíme ven čas trávime spolu. A dcera to že lze a řekla do očí otci že ji dal facku když to neudělal už není v pořádku. Tvrdí u nich jak u nás nic nemá jak ji nic nekupujeme a jak ji jen ubližujeme ( syn ji bije, já kricim, nic nemá…) a nejvíce je vidět že jí vadí když si sedneme jak otec s manželkou i my a řešíme a domlouvame se co a jak dál.

A nešlo by, abyste si sedli všichni čtyři, přizvali i dceru a prostě ji s jejími tvrzeními konfrontovali? V klidu, pokud možno bez emocí, prostě brát její tvrzení z posledních pár dní nebo týdnů jedno po druhém a mluvit o nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17045
15.9.21 12:00

Nebudu se schovávat za anonym - možná dostanu taky sodu, jak píšu o svém synovi.. Je mu cca 5,5 let, ADHD nemá s manželem jsme jedna rodina - žijeme spolu. A ten muj miláček se sem tam změní ve smrádě, které po mě křičí, řve, vyhrožuje a jiné krásné věci.. většinou kvůli tabletu(aneb tatínek ho naučil hrát minecraft - co už). Ale jen když jsme sami(nebo max se starší dcerou) - když je tam kdokoliv jiný, je v pohodě. Včera mi psycholog vysvětlil, že si na mě zkouší vystrkovat růžky a že ví, že já ho nezabiju.. 8)
Navíc já jsem ta, co určuje mantinely a táta je „hračička“. Rada je - nepolevit. Dávat mu lásku, ale i hranice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí