Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vlastně asi ani nepotřebuji radu, spíš dostat ven jisté rozčarování. Dcera se mi dnes přiznala (sama od sebe), že měla průšvih ve školce. Zeptala jsem se í totiž úplně nevinně, jestli dneska byli se svou paní učitelkou (protože včera nebyla) a ona řekla že jo, a že í paní učitelka dala na zadek. To jsem zbystřila (protože vím, že to už muselo být NĚCO - normálně to u nás ve školce není standardem). Tak dcera prý pustila vodu v koupelně a vytopila ji.
Paní učitelka jí asi střelila jednu na zadek a asi vynadala a dcera jí na to prý řekla „Jdi pryč, my tě tu zlou nechceme.“ - což mě dorazilo. Moc mě mrzí, že si to k učitelce dovolila. Pak teda musela vytírat, což je OK. Trápí mě to, jak sek učitelce zachovala - místo aby se omluvila, raději si otevřela pusu, vůbec se mi to nelíbí. Nechci z ní mít nějakého gaunera. Snažíme se ji vést slušně a aby respektovala autority a doteď bylo vše v pořádku, nevím co se to dneska stalo…
A bojím se, ať se to neopakuje.
A to ti to neřekla učitelka sama, když jsi ji vyzvedávala? A to, že ji dala na zadek, to je trošku divný, ne? To přece nesmí. ![]()
Já se musím přidat na stranu tvé dcery. Vyjádřila jen to, co cítí. Snažíme se to v dětech potlačovat a pak se to projevuje v dospělosti - nepostavit se za sebe, nepostarat se o sebe, neříct svůj názor, ochránit se. Ona prostě jen řekla, že nechce zlou paní učitelku.
Spíš bych řešila fyzický trest. Vytopit koupelnu není zrovna super, ale stát se to může, je to dítě. Jedna na zadek je však nepřípustná.
„Jdi pryč, my tě tu zlou nechceme.“ - to slýchá dcerka doma? Achjo.
K dotazu. Okamžitě bych řešila ten fyzický trest. Jak dlouho chodí do školky? Třeba se teprve učí, jak jednat s dospělými.
@Karleon píše:
Já se musím přidat na stranu tvé dcery. Vyjádřila jen to, co cítí. Snažíme se to v dětech potlačovat a pak se to projevuje v dospělosti - nepostavit se za sebe, nepostarat se o sebe, neříct svůj názor, ochránit se. Ona prostě jen řekla, že nechce zlou paní učitelku.Spíš bych řešila fyzický trest. Vytopit koupelnu není zrovna super, ale stát se to může, je to dítě. Jedna na zadek je však nepřípustná.
Nemyslím, že e to tak jednoduché. Učitelka taky „vyjádřila své emoce“
Když budeme takhle všichni vyjadřovat emoce, brzo to tu bude vypadat jako v zemích, z nichž teď utíkají ty statisíce lidí.
Učitelka jí neměla jednu střelit, ale dítě musí taky chápat, že provedlo něco špatného.
Mi se ta jedna na zadek taky nelíbí, ale zase chápu učitelku (sama učím - ale na ZŠ), že se asi lekla jakmile viděla tu spoušť a asi zareagovala takhle blbě. Dcera už od ní dostala loni, když se honila ještě s jednou holčičkou u schodiště. Toto zase nechci řešit, spíš se učitelky jen zeptám. My jsme jinak s tou školkou moc spokojení a dcera tam chodí ráda.
@Karleon Já vím, že dcera vlastně vyjádřila správně a pochopitelně, co cítí. Jenže… z pohledu učitelky to může být bráno jako hubatost a já si říkám, jestli by dcera 4,9 letech neměla už trochu rozlišovat co se říká a co ne…
@Maddlen píše:
Vlastně asi ani nepotřebuji radu, spíš dostat ven jisté rozčarování. Dcera se mi dnes přiznala (sama od sebe), že měla průšvih ve školce. Zeptala jsem se í totiž úplně nevinně, jestli dneska byli se svou paní učitelkou (protože včera nebyla) a ona řekla že jo, a že í paní učitelka dala na zadek. To jsem zbystřila (protože vím, že to už muselo být NĚCO - normálně to u nás ve školce není standardem). Tak dcera prý pustila vodu v koupelně a vytopila ji.Paní učitelka jí asi střelila jednu na zadek a asi vynadala a dcera jí na to prý řekla „Jdi pryč, my tě tu zlou nechceme.“ - což mě dorazilo. Moc mě mrzí, že si to k učitelce dovolila. Pak teda musela vytírat, což je OK. Trápí mě to, jak sek učitelce zachovala - místo aby se omluvila, raději si otevřela pusu, vůbec se mi to nelíbí. Nechci z ní mít nějakého gaunera. Snažíme se ji vést slušně a aby respektovala autority a doteď bylo vše v pořádku, nevím co se to dneska stalo…
A bojím se, ať se to neopakuje.
Uvědomuješ si, že to dítě řeklo to, co pravděpodobně slýchá doma? takže prvně převychovej sebe a manžela. Jinak učitelka taky slušně přestřelila.
Myslím si, že trest za vytopení byl adekvátní. Tohle bych asi řešila jednak domluvou ve smyslu, že paní učitelka není a nebyla zlá, ale hodná a správná, protože ji potrestala za špatnou věc, kterou udělala.
Za to, co jí řekla, by se jí musela omluvit buď přede mnou nebo sama a učitelky bych se zeptala, zda to udělala.
@Izzz píše: „Jdi pryč, my tě tu zlou nechceme.“ - to slýchá dcerka doma? Achjo.
K dotazu. Okamžitě bych řešila ten fyzický trest. Jak dlouho chodí do školky? Třeba se teprve učí, jak jednat s dospělými.
souhlasím s tebou
@Izzz Ne, doma to rozhodně neslýchá, takto s ní nemluvíme. Tato věta je čistě z její hlavy, právě proto jsem z toho tak překvapená.
Příspěvek upraven 08.09.15 v 18:51
Myslím, že je s ohledem na reakci dívenky důležité, kolik jí je.
@Bábrdl píše:
Nemyslím, že e to tak jednoduché. Učitelka taky „vyjádřila své emoce“Když budeme takhle všichni vyjadřovat emoce, brzo to tu bude vypadat jako v zemích, z nichž teď utíkají ty statisíce lidí.Učitelka jí neměla jednu střelit, ale dítě musí taky chápat, že provedlo něco špatného.
No ale to jde i jiným způsobem, než že dítě plácneš. pro mě to je od pedagoga nepřípustné! Buď ji fakt plácla, což je přešlap a proto to rodičům neřekla, nebo neplácla a považovala to za něco, co netřeba ventilovat, když holčička vytřela. nicméně bych se ji zeptala, v případě, že dítě plácla bych to řešila domluvou s ní, aby se to neopakovalo, v případě opakování už s ředitelkou. moje dítě není píšťalka, aby ho otloukal kdokoli ![]()
@Maddlen tak dcera podle me nerekla nic tak zasadne spatnyho.Spis nez nad tim, bych byla rozcarovana z toho, ze si dovolila dat dceri na zadek, to si nesmi dovolit. Navic urcite tu koupelnu nevytopila umyslne.Nechapu.ze neresis toto ![]()
Příspěvek upraven 08.09.15 v 18:53
@Maddlen takže to nebylo poprvé, co nějaké dítě plácla-dala na zadek? tobě to přijde normální, že ti cizí člověk bije dítě? ![]()