Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Maddlen spíš zjisti, jestli to učitelka vnímala jako problém - naše dítě už učitelce řeklo věcí… „já se z Vás zblázním/picnu“, na dotaz jestli domalují nos „víš co, dělej si co chceš…“ „mě už z vás bolí hlava“ apod.
Ale učitelka si nikdy nestěžovala, vždy to vyplynulo z rozhovoru s dítětem. Když jsem se jí byla omluvit s tím, že jsme si to s dítětem vyjasnili, tak ona říkala že s ním problém nemá, že ho usměrní a on to respektuje. To samé je teda doma - navíc to má po rodičích, já byla jízlivá hrozně, ale vždy si to jen myslela.
@Maddlen píše:
Klid.To je slabé. Já pracuju v zařízení, kde jsem každou chvíli „pi..“ nebo „ku…“.
Já jsem už nevydržela celkové klima ve škole a ze školství úplně odešla. Prostě nějak už toho bylo na mě moc. A nejen nevycválaných dětí.
Pročetla jsem skoro celou diskuzi a už se nedivím, že v našich školách to vypadá tak, jak vypadá… děti mají svá práva, musí ventilovat emoce, matky je zuřivě brání.. a učitel je jen hromada sraček, co to musí všechno respetktovat, a by náhodou nenarušil křehký vývoj duše dítěte.. achjo…
No ja jsem z tech co se vzdy pujdou ucitelce omluvit s kytkou a vysypat si popel a hlavu. Ale moje dite mi nikdo placat nebude. Srovnam si ho sama. To postaveni ucitelu neni dobre, ale je to trestne a kdyz mi na urade nevyhovi nebo udelaji neco spatne tak jim taky jednu nestrihnu.
@Krrysa ano deti maji sva prava a muzou rict vlastni nazor zaplat panbuh. Spis zalezi na forme projevu. Na emocich a nazoru neni nic spatnyho. Jen to nesmi sklouznout k sikane ucitele atd
Dneska jsem si pročetla diskusi. Ačkoliv to zakladatelka popírá, mám pocit, že jí nejvíc vadí ta rána přes zadek, než drzost dcery.Moc bych holce nevěřila, že v dnešní době militantních, respektujících a nevychvávajících matek so tihle dovolí.
A ta blbost co řekla učitelce mi vadí míň než potopa v koupelně. Tohle udělat moje dítě /teď 3roky/,tak se trápím jestli je drzý spratek nebo mentálně zaostalá. Předpokládám, že nešlo o pár kapek. A skoro pětileté dítě snad ví, že voda se na podlahu neleje.
A co se týká vyjadřování emocí. Vy co to svým dětem schvalujete, taky běžně řeknete svému šéfovi, že je idiot? Nebo klientovi, že vás neskutečně s…?
@Šarlota4 Já ve své práci nesmím říct klientovi co si o něm myslím ani kdybych měla tisíckrát pravdu. A nejvic by si stěžovali, právě takové typy, co mají nejvíc řečí o právu na názor.
@Krrysa píše:
Pročetla jsem skoro celou diskuzi a už se nedivím, že v našich školách to vypadá tak, jak vypadá… děti mají svá práva, musí ventilovat emoce, matky je zuřivě brání.. a učitel je jen hromada sraček, co to musí všechno respetktovat, a by náhodou nenarušil křehký vývoj duše dítěte.. achjo…
Já ti nevím, nemyslím si, že by moji kluci byli nevychovaní, vedu je k tomu, aby ve školce poslouchali… ALE stejně by se mi nelíbilo, že by je učitelka plácla v situaci, která není život nebo zdraví ohrožující… (Takže za honění u skleněných dveří bych to neřešila, u vytopení koupelny by mi to vadilo a to dost..
)
Spíš se bohužel setkávám s tím, že když kluky nějaký dítě fyzicky napadá, je to dítě rodičů, kteří pro ránu nejdou daleko… ![]()
@VitHan píše:
Dneska jsem si pročetla diskusi. Ačkoliv to zakladatelka popírá, mám pocit, že jí nejvíc vadí ta rána přes zadek, než drzost dcery.Moc bych holce nevěřila, že v dnešní době militantních, respektujících a nevychvávajících matek so tihle dovolí.
A ta blbost co řekla učitelce mi vadí míň než potopa v koupelně. Tohle udělat moje dítě /teď 3roky/,tak se trápím jestli je drzý spratek nebo mentálně zaostalá. Předpokládám, že nešlo o pár kapek. A skoro pětileté dítě snad ví, že voda se na podlahu neleje.
A co se týká vyjadřování emocí. Vy co to svým dětem schvalujete, taky běžně řeknete svému šéfovi, že je idiot? Nebo klientovi, že vás neskutečně s…?
Co bys řekla šéfovi, kdyby ti plácnul, protožes něco zničila? Vždyťs přece udělala obrovskou škodu, tak na to měl právo, ne?
![]()
Nebo se zase dostáváme do té roviny, že učitel si může dovolit dítěti plácnout jen proto, že to je „jenom dítě“?
@VitHan píše:
@Šarlota4 Já ve své práci nesmím říct klientovi co si o něm myslím ani kdybych měla tisíckrát pravdu. A nejvic by si stěžovali, právě takové typy, co mají nejvíc řečí o právu na názor.
Rict mu to muzes. Otazkou je jake budou nasledky. Nejsem zastancem " drzet hubu a krok" jak za totace. Je rozdil rict svuj nazor v instituci skola/skolka/ popr doma a nebo v praci. Pokud pracuji ve firme, ktera ma generovat prachy tak je autorita treba. Nechci rict, ze ve skole ne, ale je to jine. Chci, aby me dite bylo slusne a pokorne a zaroven si preju, aby nepapouskovalo to co dav. Jen protoze je to
" vhodne ".
@VitHan píše:
Nemáš pravdu. Rána přes zadek mi fakt nevadí, vadila mi ta poznámka vůči učitelce. Dnes jsem s ní mluvila - řekla mi, že o nic nešlo, že si to vyřešily na místě a na žádnou drzost ze strany mé dcery si prý nepamatuje. Potopa nebyla potopa, ale menší kaluž, co se normálně vytřela - a zvládla to dcera sama. Řekla mi, ať to vůbec neřeším. Moje dítě není ani spratek ani mentálně zaostalé - je to normální, bystrá, živá holka, co občas vyvede lumpárnu. Tvoje dítě je vzorné?
@Maddlen Dneska jsem si na tebe vzpomněla. Začala jsem se synem (4 roky) chodit do Motoráčku (cvičení pro rozvoj motoriky). Děti tam jsou s cvičitelkou samy a na závěr hodiny nás zavolají, aby nám řeklaco dělali, co třeba s nimi dělat doma případně jestli byl nějaký problém s dítětem, že se třeba vztekalo, brečelo, nechtělo spolupracovat a tak. A u toho řekla úžasnou věc. „Pokud bude nějaký problém, řeknu vám to, abyste o tom věděly. Ale neřešte to a nic z toho nevyvozujte. MY SI TO S DÍTĚTEM VYŘEŠÍME SAMI A BUDE TO VYŘEŠENÁ VĚC“ A jak vidím, méte i vy ve školce tak rozumnou učitelku. Myslím, že pokud nejde o vážný výchovný problém a učitelka si nestěžuje, tak to znamená, že si to prostě mezi sebou vyřídily a dál nemá smysl nad tím dumat a rozebírat to.
A na tuhle diskuzi se vykašli, taky je taková spousta „chytrých“.
Výchova je proces, dlouhodobý. Takžen když něco dítě v pěti letech něco špatného řekne nebo provede, neznamená to, že bude ve dvaceti nevychovaný. člověk se vlastně vychovává celý život.
@alviola Moc Ti děkuju. ![]()
Můj problém je, že jsem asi ovlivněna svou prací, ve které se denně setkávám s problémovými dětmi a mladistvými, u kterých mnohdy selhala právě výchova v rodině. Mám tendenci dceru v tomto ohledu víc pozorovat. Je mi jasné, že my jsme rodina normální, funkční a pro tyto obavy objektivně nemám mít důvod. Občas si ale řeknu - při nějakém podobném „problému“, že co když děláme něco špatně. A pak si zase řeknu (když vychladnu a mám už odstup), že trochu zlobí snad každé dítě - nebo pokud má někdo dítě naprosto vzorné, bez jakýchkoliv problémů, na které jste nikdy ani nezvýšili hlas, klidně se přihlaste. Dcera byla taky vzorná - než začala pořádně a samostatně přemýšlet a následně si spoustu věcí zkoušet a ověřovat v praxi… ![]()
@Maddlen píše:
No já nesouhlasím s tím, co učitelce řekla. Jak ji znám, tak to spíš byla její reakce na to, že se na ni zlobí někdo, koho má ráda. Ona se tak někdy brání i doma, když ji za něco kárám - řekne mi třeba „Nemluv na mě takovým zlým hlasem.“ Prý pak brečela, tak vinu asi cítí (toto si ona hodně uvědomuje, je docela citlivá)
Mala by si si ujasnit akeho cloveka z nej chces vychovat, myslim, ze tvoje zasahy budu len na skodu. Dcera sa zachovala spravne, vie primerane vyjadrovat pocity a ty ju len zbytocne meties