Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moise ta zkušební doba je i na vesnických školkách,3 měsíce, ale neznám nikoho, komu by dítě vyloučili.
@blobfish píše:
Mně to namíchání připadá skvělý.
K tématu, určitě z toho špatný pocit neměj, děti se v tomhle věku občas počůrávají a první den ve školce je velká zátěž. Učitelky na to jsou zvyklé.Mimochodem, jedna z mých nejstarších vzpomínek na školku je, jak se tam půlka dětí počůrávala ještě ve čtyřech letech, igelity na postýlkých byly samozřejmostí a nikoho kvůli tomu nevyloučili. A to jsme byli generace, která byla bez plen už někdy v roceTakže pochybuju, že by dneska někdo dělal z jednoho počůrání závěr, i kdyby se to mělo opakovat. Navíc ve školce, kam vezmou dítě mladší tří let, s tím určitě počítají.
Mě taky. Dřív. Když chodil syn, byly tam děti od tří let do šesti, někdy starší, odkladové. Poměrově tak nějak nastejno, bylo to fajn. Tříleté (většinou byly malinko starší, minimum těch čerstvě tříletých) už byly samostatné, starší jim pomohli a mohlo se ve třídě dělat, co se fakt mělo. Zvládali dobře i přípravu předškoláků.
A teĎ? Mají ve třídě třetinu dětí do 3 let - masakr. Bavila jsem se o tom s paní učitelkou, má desítky let praxe - říkala, že těchto pár let co jí zbývá do důchodu, už vyloženě počítá, protože je to hrozně náročné. A říká to i druhá paní učitelka, mnohem mladší, taky s praxí. Dvouleté děti jsou prostě děti vyžadující úplně jinou péči, ne vždy spolupracují, počůrávají se, na procházkách nekontrolovaně zdrhají ze štrůdlu, na začátku hodně brečí. Jsou tak zaměstnaní těmihle malými (alespoň ze začátku roku), že horko těžko se můžou věnovat předškolním a odkladovým. I když dřív mívali společný program, teĎ hodně často děti půlí - jedna paní učitelka dělá něco s těmi nejmenšími, druhá si bere ty předškolní - jinak by přípravu nezvládali. A to předtím dělali skoro všechno společně.
Je to naprd, tihle malí fakt patří do jeslí - vidím to i na tom, jak se změnili školní výlety - dřív chodili na delší procházky do lesa, krmit zvířata. Dneska už nechodí - dvouleťáci to neujdou ![]()
edit - to samé divadélka, pásma - jezdí autobusem, musí do divadla kousek popojít a zase, dvouleťáci jim řvou - neudrží pozornost, počůrávají se tam. A když paní učitelky poprosí rodiče, ať si na takovou akci nechají děti doma - tak je hned oheň na střeše
Příspěvek upraven 04.09.17 v 17:11
@weyky píše:
@Moise ta zkušební doba je i na vesnických školkách,3 měsíce, ale neznám nikoho, komu by dítě vyloučili.
já o ní nevím, resp. nám o ní neříkali.
Ale je možné, že tam je - já jsem ten řád nečetla
![]()
@libertado učím ve skolce a tohle se fakt neresi. Je to stres pro dítě…nove prostředí, bez maminky… Ja dnes jednoho chlapecka 3× prevlekala kvuli mokrým rukavum a taky to nehrotim ![]()
Nebuď z toho nervozní a ani neměj žádný špatný pocit (ať se to ještě nepřenese na dceru, ony jsou ty děti hrozně vnímavý) - je ještě malinkatá a toto byl pro ni nový zážitek, jistě byla taky stresovaná, nové prostředí, hodně cizích dětí, bez maminky. To je myslím pochopitelné, že v takovém rozrušení jí prostě to čurání uteklo a nepomyslela na něj. Bude asi chvíli trvat, než si zvykne a než třeba ztratí ostych říct si na záchod. ve školce by na to měli být zvyklí (aspoň u nás byli a nijak to neřešili - jen chtěli, aby tam děti měly dost oblečení na převlíkání). Jinak zkušební doba bývá tři měsíce a vnitřní řád školky má většina školek zveřejněný někde na svém webu (příp. bude k nahlédnutí u ředitelky). Držím palce!
@Moise píše:
Mě taky. Dřív. Když chodil syn, byly tam děti od tří let do šesti, někdy starší, odkladové. Poměrově tak nějak nastejno, bylo to fajn. Tříleté (většinou byly malinko starší, minimum těch čerstvě tříletých) už byly samostatné, starší jim pomohli a mohlo se ve třídě dělat, co se fakt mělo. Zvládali dobře i přípravu předškoláků.
A teĎ? Mají ve třídě třetinu dětí do 3 let - masakr. Bavila jsem se o tom s paní učitelkou, má desítky let praxe - říkala, že těchto pár let co jí zbývá do důchodu, už vyloženě počítá, protože je to hrozně náročné. A říká to i druhá paní učitelka, mnohem mladší, taky s praxí. Dvouleté děti jsou prostě děti vyžadující úplně jinou péči, ne vždy spolupracují, počůrávají se, na procházkách nekontrolovaně zdrhají ze štrůdlu, na začátku hodně brečí. Jsou tak zaměstnaní těmihle malými (alespoň ze začátku roku), že horko těžko se můžou věnovat předškolním a odkladovým. I když dřív mívali společný program, teĎ hodně často děti půlí - jedna paní učitelka dělá něco s těmi nejmenšími, druhá si bere ty předškolní - jinak by přípravu nezvládali. A to předtím dělali skoro všechno společně.
Je to naprd, tihle malí fakt patří do jeslí - vidím to i na tom, jak se změnili školní výlety - dřív chodili na delší procházky do lesa, krmit zvířata. Dneska už nechodí - dvouleťáci to neujdou
edit - to samé divadélka, pásma - jezdí autobusem, musí do divadla kousek popojít a zase, dvouleťáci jim řvou - neudrží pozornost, počůrávají se tam. A když paní učitelky poprosí rodiče, ať si na takovou akci nechají děti doma - tak je hned oheň na střešePříspěvek upraven 04.09.17 v 17:11
Tak nevim jak ktera skolka, ale nase ma tridu deti ve veku 2-3 let a nikam ven za ruce nechodi jen na hriste pred skolku, opravdu ven az od tri let..to stejny divadlo taky od tri let..
@libertado píše:
Tak nevim jak ktera skolka, ale nase ma tridu deti ve veku 2-3 let a nikam ven za ruce nechodi jen na hriste pred skolku, opravdu ven az od tri let..to stejny divadlo taky od tri let..
ale já píšu pouze o smíšených třídách
@Moise píše:
ale já píšu pouze o smíšených třídách
Tak to jo..to je pak horsi..Ja uznavam ze jsem z toho mela strach ale mala je vsude doma, kdyz jede za babickou na vikend tak me i manzela vubec nepostrada a kdyz ji manzel dnes po obede vyzvedaval ze skolky tak se ji pry nechtelo domu
ale nejaka reakce kdyz se pocurava asi bude..Ja uvidim jak to pujde dal ale moc dekuji za prispevky..
@Bábrdl píše:
Pokud by se to opakovalo, tak ti ji vrátí. Jako vyloučí je blbé slovo, ale vlastně ano. Ukázalo by se, že není na školku zralá. Musela bys ji asi dát do soukromé, tam pleny nevadí.Ale nejspíš čůrá jen ze stresu z nového prostředí, jestli to doma zvládá.
no nevím, můj si bude ve školce čůrat do tepláků už třetí rok a zatím mi ho nikdo nevrátil.. a teď už vlastně ani nemůžou, když je předškolák.. ![]()
@Tamtama píše:
no nevím, můj si bude ve školce čůrat do tepláků už třetí rok a zatím mi ho nikdo nevrátil.. a teď už vlastně ani nemůžou, když je předškolák..
Asi záleží, jak často se to stává. Pokud třeba jednou to měsíce, tak je to hádám cajk.
@blobfish Prostě třída 28 dětí, klasická nacpaná sídlištní školka ve velkoměstě. Kamarádka na vsi, kde je školka 4 třídách, v každé 15 dětí je o něčem jiném. Tam naprosto funguje to, co popisuješ.
Myslim, že pokud se nepočůrá 10 krát za den, tak se nic neděje
@Bábrdl píše:
Asi záleží, jak často se to stává. Pokud třeba jednou to měsíce, tak je to hádám cajk.
jak kdy, někdy jednou za týden, jindy pětkrát
My se zase za dva dny stihly 3 krát pokakat
…nedělala to, říká si všude a učitelka se teda vůbec netváří
…nevím co s tím…jsou nám teď 10-tého 3 roky…takže přeji hodně štěstí a určitě to brzo obě vyřešíme ![]()
Taky jsme se počúrali, včera vevnitř, dnes prý venku. Prostě se ten můj zapomněl a neřekl si (je mu 2,5 roku). Zítra mu prostě nabalím víc náhradního oblečení.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.