Dcerka byla cítit potem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25897
22.1.22 09:10

@HappyTummy Přestaň hysterčit. Je pravda, že malé děti potem nesmrdí. To začíná až s nastupující pubertou. Ale zpocené triko z batohu bude smrdět i malému dítěti. Počkala bych, jestli se situace bude opakovat. Pak bych se zeptala doktorky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.22 09:11
@bse.pedro píše:
Ale prpocený hadry zmuchlaný kdovíjak dlouho v batohu smrdí a dokonce i plesniví… 8)
Když vyperu a nechám prádlo víc než den v pračce, smrdí… Mám s tím jít k doktorovi… :think: :nevim: 8)

Promiň, reagovala jsem jen na dotaz zakladatelky. Na hloupé komentáře nereaguju.

• Citovat
  • Upravit
7
22.1.22 09:14

Mně to tak zcestný dotaz nepříjde, je zcela na místě. Dětský pot cítit nejde, ALE, pokud byl delší dobu v batůžku, rozkládají se kožní bakterie a pot jde cítit jako u dospělěho. Pracuji jako učitelka v MŠ a sem tam se to vyskytne. Nicméně raději to pohlídejte :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
22.1.22 09:20
@divine woman píše:
@HappyTummy Přestaň hysterčit. Je pravda, že malé děti potem nesmrdí. To začíná až s nastupující pubertou. Ale zpocené triko z batohu bude smrdět i malému dítěti.Počkala bych, jestli se situace bude opakovat. Pak bych se zeptala doktorky.

Nemáš pravdu. Zápach potu je způsoben reakcí kožních bakterií s tekutinou, kterou vylučují apokrinní žlázy - ty ale u malých dětí nejsou aktivní. Aktivizují se až s nástupem puberty a s ní souvisejících hormonálních změn. Pot, který vylučují malé děti, je tekutina z ekrinních žláz a ta je bez zápachu (s kožními bakteriemi nereaguje).

Takže pokud necháš zpocené tričko malého dítěte v batohu, může zaplesnivět - ale přesto nebude cítit klasickým zápachem potu jako např. u teenagera nebo dospělého člověka.

Pustili se tu do zakladatelky poměrně přehnaně - její dotaz je nesmyslný jen zdánlivě, ve skutečnosti má celkem racionální základ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
22.1.22 09:20

@Arctury v batůžku to měla cca 2,5 hoďky. Nicméně jí bylo cítit z podpaží i po vykoupání a důkladném umytí. Samozřejmě už to bylo v malé intenzitě. Teď se na mě zase sesypou komentáře, že číhám dítěti k podpaží :lol: proto jsem to předtím ani nechtěla psát, když jsem viděla tolik urypanych komentářů jaký jsem blázen a hysterka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
22.1.22 09:28

@HappyTummy Klíííd, já bych své dítě klidně očuchala taky. Víš co, vezmi ji k té doktorce, ať máš klid na duši. Moje dětská lékařka mi říkávala, že je lepší přijít 3× zbytečně než jednou pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
22.1.22 09:29

Možná předčasná puberta. Nechala bych udělat krevní rozbor.

• Citovat
  • Upravit
13955
22.1.22 09:35

Taky mi dotaz prijde absolutne v poradku. Hned by me napadl hormonalni problem. Mam podobne stare dite a dite s beznou hygienou proste nesmrdi, kdyt se zpoti. Nic to byt ve finale nemusi. Tricko se nemuselo treba dosusit a mohlo byt mirne zatuchle a kdyz se clovek zpoti, tak to taky smrdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
22.1.22 09:50
@HappyTummy píše:
@inkakřivák jo já tu bláznivku ze sebe udělám, protože ta malá hrstka komentářů od těch normálních mě ujistila v tom, že zapáchající pot u malého dítěte normální není. Takže tak!

Jenže to tričko bylo zavřený v neprodyšným batůžku pár hodin, že? Takže se tam pár hodin pěkně množily bakterie a pot se rozkládal. To bude smrdět každý spocený triko. Kdyby to dítě páchlo hned, tak neřeknu půl slova, ale divit se, že triko smrdí po pár hodinách, to už dost podivný je.

• Citovat
  • Upravit
7228
22.1.22 09:51

@HappyTummy napsat email, nebo zavolat doktorovi, na tom nevidím nic špatného, většinou se to spojuje s nástupem dospívání, tak jestli třeba nemá nadprodukci nějakého hormonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
22.1.22 09:54

@Janli o pár komentářů výše píšu, že to není jen o tričku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
22.1.22 09:56

@welovefashion a toho se právě bojím 8o

@divine woman jojo vezmu. Nejdřív ji zavolám a uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33897
22.1.22 09:56
@HappyTummy píše:
Ahoj všem, myslela jsem si, že tohle nebudu muset řešit nebo až o několik let později. Dcerka byla se školkou v tělocvičně, chodí vždy jednou týdně. Včera jsem přišla na to, že je cítit potem. Byl to zápach přesně, jako když se spotí manžel, ale samozřejmě ne v tak velké intenzitě. Ne, že bych k ní čuchala (to až po zjištění) ale když jsem otevřela batůžek a vyndala tričko, co měla v tělocvičně, tak jsem to zacitila. Přijde mi to strašně brzy, vždyť ji bude teprve 6 🙈 docela mě to vylekalo. V pondělí zavolám samozřejmě doktorce, ale chtěla jsem vědět jestli jste to někdo už řešil u tak malé holčičky? Děkuji :kytka:

Počkala bych, jestli se to bude opakovat, a případně to řešila. Malé děti se taky potí, to je jasný, ale zapáchající pot u šestileté, to je opravdu divné. Zavolej k doktorce, uvidíš co ti řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
22.1.22 10:03

Ono se smějete, ale on to může být vážně problém, u mě to začalo taky tak nějak a v podobném věku a došlo to tak daleko, že v sedmé třídě vousy, chlupy a fyzicky dospělý chlap. Léčba to pak trošku zpomalila, do takové míry, že se to v 15 na rok docela srovnalo, do těch 16, potom už to bylo jedno a dnes vypadám na svůj věk, v 16 jsem vypadal starší, to už bylo plus, ale v těch 13 to prostě problém byl, pro mě psychický, ale mohlo to udělat větší paseku i ve vývoji. Třeba takovou, že od 13 téměř nerostu, jelikož bylo všechno zrychlený, ale o to dřív se všechno ukončilo. V mém případě je to jedno, geneticky bych měl mít přes dva metry (beru podle otce), mám 190, což je spíše plus, ale mít ve vínku jinou výšku, mohl by to být problém. Byla to předčasná puberta (pubertas praecox), my to začali řešit pozdě, skrz endokrinologii v Motole, dostal jsem prášky, ale lepší by bylo to začít řešit co nejdřív, ono to nemusí být vždy sranda. A tohle byl takový první projev, takže minimálně obezřetnost na místě je. U holky možná ještě o to víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
22.1.22 10:07
@Janli píše:
Jenže to tričko bylo zavřený v neprodyšným batůžku pár hodin, že? Takže se tam pár hodin pěkně množily bakterie a pot se rozkládal. To bude smrdět každý spocený triko.Kdyby to dítě páchlo hned, tak neřeknu půl slova, ale divit se, že triko smrdí po pár hodinách, to už dost podivný je.

Ne, nebude.

Resp. ano, může být cítit plísní, vlhkostí apod… ale NE potem. Protože (viz výše) pot malých dětí je tekutina z ekrinních žláz a ta nereaguje s kožními bakteriemi (zápach se nevytvoří).

Zápach potu způsobuje tekutina z apokrinních žláz resp. její reakce s kožními bakteriemi (které má každý člověk specifické, proto je intenzita a typ odéru u každého člověka jiný). Jestliže malému dítěti začne pot zapáchat, znamená to, že u něj z nějakého důvodu začaly být aktivní apokrinní žlázy, které za normálních okolností mají až do puberty „spát“… a je určitě dobré vědět, proč se to stalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí