Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BohunkaP píše:
Ne, nebude.Resp. ano, může být cítit plísní, vlhkostí apod… ale NE potem. Protože (viz výše) pot malých dětí je tekutina z ekrinních žláz a ta nereaguje s kožními bakteriemi (zápach se nevytvoří).
Zápach potu způsobuje tekutina z apokrinních žláz resp. její reakce s kožními bakteriemi (které má každý člověk specifické, proto je intenzita a typ odéru u každého člověka jiný). Jestliže malému dítěti začne pot zapáchat, znamená to, že u něj z nějakého důvodu začaly být aktivní apokrinní žlázy, které za normálních okolností mají až do puberty „spát“… a je určitě dobré vědět, proč se to stalo.
Jo přesně, bude to smrdět jako prádlo včas nevyndaný z pračky nebo špatně uschlej ručník, taková ta zatuchlina, ale ne pot, to je specifický smrad a v šesti letech to normální není.
@Matt 02 děkuji. Přesně tuhle problematiku jsem měla na mysli. Já jsem mrňavá mám jen 153cm, manžel 176cm. Nejvyssi z rodiny je můj taťka 180cm. A právě se té předčasné puberty bojím. O to víc mě zarazilo a zklamalo jak určité dámy na můj příspěvek reagovali. Je to smutné. Teď se bojím co bude. Pevně doufám, že to není předzvěst předčasné puberty a nějak se to vše vysvětlí jinak ![]()
@HappyTummy píše:
@Matt 02 děkuji. Přesně tuhle problematiku jsem měla na mysli. Já jsem mrňavá mám jen 153cm, manžel 176cm. Nejvyssi z rodiny je můj taťka 180cm. A právě se té předčasné puberty bojím. O to víc mě zarazilo a zklamalo jak určité dámy na můj příspěvek reagovali. Je to smutné. Teď se bojím co bude. Pevně doufám, že to není předzvěst předčasné puberty a nějak se to vše vysvětlí jinak
Komentare zde jsou silene a ubohe. Sama znas sve dite nejlip a take se priklanim k nazoru, ze zatuchle hadry smrdi jinak a cpavy pot u takto maleho ditete by mne zarazil. My to ted resime v necelych deviti. I to mi prislo brzy, ale uz asi ne tak prekvapive. Doktorovi bych zavolala, od toho tam je a pak se zaridis podle toho, co se domluvite. Je to jeho prace, neni takovy chudak, jak z nej tady rypalove delaji a pokud to shleda nezavaznym, dokaze se obhajit sam. Nepotrebuje k tomu posmesne poznamky aninymnich lidi na webu.
Dcera (je jí 10 let) chodí na karate a reprezentační tréninky. Po-čt každý den trénink, při kterém se opravdu často dost zapotí. Není reálné kimono před každým tréninkem prát a po osmé večer ho ani z tašky/batohu nevyndá.
Přesto to kimono po čtyřech dnech opravdu nesmrdí, natož potem. Pokud triko nebylo v igelitu zabalené, tak ten batoh fakt není hermeticky uzavřen.
Kdo posíláte zakladatelku k psychiatrovi, dejte si sami mokrý hadr na hlavu.
@HappyTummy za konzultaci s dětskou nic nedáš. Lepší se teď zeptat, než se za tři roky divit. Normální mi to nepřijde.
@HappyTummy píše:
@Arctury v batůžku to měla cca 2,5 hoďky. Nicméně jí bylo cítit z podpaží i po vykoupání a důkladném umytí. Samozřejmě už to bylo v malé intenzitě. Teď se na mě zase sesypou komentáře, že číhám dítěti k podpažíproto jsem to předtím ani nechtěla psát, když jsem viděla tolik urypanych komentářů jaký jsem blázen a hysterka
Jak je velká? Nemyslím věk. Mám dceru s přesčasnou pubertou, ale ona byla vždy velká (ne tlustá, vysoká). Ale to bys poznala i jinak než zapáchajícím potem (většinou velké nebo hmotné děti, ochlupení - i pár chloupků, trochu změny v oblasti prsou).
@HappyTummy mam to stejne u sedmilete..poradne kontroluj at se vecer vymydli mydlem..a davat kazdy den nebo aspon ob den ciste tricko…
@HappyTummy píše:
Ahoj všem, myslela jsem si, že tohle nebudu muset řešit nebo až o několik let později. Dcerka byla se školkou v tělocvičně, chodí vždy jednou týdně. Včera jsem přišla na to, že je cítit potem. Byl to zápach přesně, jako když se spotí manžel, ale samozřejmě ne v tak velké intenzitě. Ne, že bych k ní čuchala (to až po zjištění) ale když jsem otevřela batůžek a vyndala tričko, co měla v tělocvičně, tak jsem to zacitila. Přijde mi to strašně brzy, vždyť ji bude teprve 6 🙈 docela mě to vylekalo. V pondělí zavolám samozřejmě doktorce, ale chtěla jsem vědět jestli jste to někdo už řešil u tak malé holčičky? Děkuji
No tak člověk se potí. Dospělý i malé dítě, ne?
Jejda to je diskuze… Mě by fakt zajímalo, jestli někomu smrdí zpocené mimino jako smradlavý chlap.
Klidně si zavolej doktorovi, jestli ti to přijde nějaké jiné. Jsou dva typy potních žláz, ekrinní a apokrinní a smrdí ten pot z těch apokrinních, a ty se aktivují až dospíváním. Ale nadledviny se mohou klidně aktivovat už kolem toho šestého roku. Normálně se na to pediatra zeptat můžeš, není to vyloženě blbej dotaz
.
@K82 ano je to dost smutné. Že se tu do mě takhle pustí jsem nečekala
ano zatuchlé hadry jsou úplně jiný pach než pot
@Tykaja a řešili jste to nějak s pediatrem, co je příčinou? Hygienu má samozřejmě pravidelnou a čisté oblečení denně ![]()
Jinak dcera měří 115cm takže není žádný obr. Chloupků jsem si naštěstí nevšimla ani jiných znaků.
@Kakika právě… Nikdy se mi nestalo, že i když měli děti propocene oblečení a bylo v batohu i den, tak že by bylo cítit, proto mě tohle opravdu zarazilo. Do té tělocvičny chodí každý týden a nikdy předtím se to nestalo.
@bse.pedro píše:
Navštiv psychiatra…
Proč? Protože půl emimina neví, že ty pachové potní žlázy se aktivují až v dospívání? Co by dělala na psychiatrii? Já myslí, m že by se spíš většina zdejších diskutujících měla znovu podívat do učebnice biologie pro základní školy
.
@Kolicek95 asi tak. Obě děti se normálně potili od miminka a i když v létě běhali po hřišti a byli splavený, tak nikdy nebyli cítit právě jako včera dcera… Opravdu to byl pot podobný jako má manžel. Jen ne v takové intenzitě samozřejmě.
@HappyTummy píše:
@Kolicek95 asi tak. Obě děti se normálně potili od miminka a i když v létě běhali po hřišti a byli splavený, tak nikdy nebyli cítit právě jako včera dcera… Opravdu to byl pot podobný jako má manžel. Jen ne v takové intenzitě samozřejmě.
A nejedla něco jiného - cibule, luštěniny? V pondělí bych nevolala, ještě bych to chvíli pozorovala, jestli to nebylo něco jednorázového. Při opakovaném problému bych volala.
@HappyTummy nedramatizuj.
Jdi do místnosti, kde se převlékají prvňáčci po tělocviku. To je normálně opičí ráj, když jsou propocení, uřícení.
I děti se potí. I dětí jsou potem cítit.
@Havlova luštěniny měla včera ve školce a to bylo až po tom cvičení. A tuším že ve středu měli rybickovou pomazánku, ale nic jiného co by mohlo tohle způsobit nejedla. Teď si hrála s kamarádkou, tancovali a tak a jemný oderek cítit je ![]()
@HappyTummy píše:
@Havlova luštěniny měla včera ve školce a to bylo až po tom cvičení. A tuším že ve středu měli rybickovou pomazánku, ale nic jiného co by mohlo tohle způsobit nejedla. Teď si hrála s kamarádkou, tancovali a tak a jemný oderek cítit je
Pokud to bude opakovaně, asi bych volala. Nějaké základní odběry může určitě udělat i pediatr. Na předčasnou pubertu mi tedy přijde drobná, ale uvidíš.