Dcery kamarádka neumí ve 13 letech vyslovit R, lze s tím něco děl

31.10.19 18:16

Dcery kamarádka neumí vyslovit R prosím poraďte

Ahoj moje 14.leta dcera má kamarádku která neumí vyslovit R je jí 13.let. Vím že to doma měla a má těžké. Vidím na ní že ji to trápí. Jde stím něco udělat ve 13.letech? Jde vyslovit R v tomto věku ještě naučit? :roll: :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
31.10.19 18:19

Tak samozřejmě, že se s tím dá něco dělat. Zkus s ní procvičovat logopedická cvičení na R, pokud tedy matka k logopedovi nechodila a nepůjde. Třeba tady . jsou nějaké odkazy a tipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.19 18:19

Určitě jde. Logoped? Kamarádka se odnaucila rackovat v kabinetu ucitelky v 15ti za par minut.

• Citovat
  • Upravit
1692
31.10.19 18:31

Byla jsem u logopedky asi ve 30 a dost to pomohlo, sice pořád lehce ráčkuji, ale už jen v kombinaci s některými souhláskami. Chodila jsem i jako dítě, ale možná naopak až v dospělosti jsem dokázala ty pokyny, jak na to, pořádně vstřebat. Takže ano, i v 15 to jde přeučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
31.10.19 18:33

@Mámanekolikadeti at ji obvoďačka dá doporučení na logopedii :-) zrovna naše logopedka říkala, že jí tam chodili i dospělí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4381
31.10.19 18:34

Kluk opakoval do zblbnuti „tdubka“ = trubka…nebo „tdnka“ = trnka.. Kombinace TD proste. Stacilo fakt chvili denne a jazyk se to naucil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.10.19 18:37
@welovefashion píše:
@Mámanekolikadeti at ji obvoďačka dá doporučení na logopedii :-) zrovna naše logopedka říkala, že jí tam chodili i dospělí :mrgreen:

No já to říkala její matce když jsme se potkali v obchodě a prý že ne že se to sama naučí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.10.19 18:52
@Mámanekolikadeti píše:
No já to říkala její matce když jsme se potkali v obchodě a prý že ne že se to sama naučí
@Mámanekolikadeti píše:
No já to říkala její matce když jsme se potkali v obchodě a prý že ne že se to sama naučí

No nenaučí, neb to po tolika letech už má prostě natolik zažité, že to jinak neumí. Navíc ani neví, jak na to. Takže pokud jí to trápí, tak opravdu k logopedovi. ono jde asi i o to, jak přesně špatně vyslovuje. Slyžela jsem např. několik dětí špatně vyslovovat ř a pokaždé jiným způsobem, takže myslím, že i ty cviky budou malinko jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.10.19 18:54
@Svistice píše:
No nenaučí, neb to po tolika letech už má prostě natolik zažité, že to jinak neumí. Navíc ani neví, jak na to. Takže pokud jí to trápí, tak opravdu k logopedovi. ono jde asi i o to, jak přesně špatně vyslovuje. Slyžela jsem např. několik dětí špatně vyslovovat ř a pokaždé jiným způsobem, takže myslím, že i ty cviky budou malinko jiné.

To chce trénink domluvím se s ní a pak s její matkou ji nějak podrobněji vysvětlit :roll: nebo já už nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
31.10.19 18:57
@Mámanekolikadeti píše:

No ve 13 se to těžko sama naučí nadruhou stranu těch lidí, co to neumí a žije s tim je hodně, ale pokud ona opravdu chce, at si za doktorkou zajde sama, to už by ve 13 zvládla ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.10.19 18:59
@welovefashion píše:
No ve 13 se to těžko sama naučí nadruhou stranu těch lidí, co to neumí a žije s tim je hodně, ale pokud ona opravdu chce, at si za doktorkou zajde sama, to už by ve 13 zvládla ne?

Problém je že bydlí i my i oni na vesnici a doktorka je vzdálena 15 km takze sama asi nemůže jinak její matka je celkem přisna a na vše potřebuje souhlas atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
31.10.19 19:10

Mám známého, který se R naučil ve 30 letech při práci, kde hodně mluvil. Vše je o cviku a vůli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.10.19 19:12
@Mámanekolikadeti píše:
Problém je že bydlí i my i oni na vesnici a doktorka je vzdálena 15 km takze sama asi nemůže jinak její matka je celkem přisna a na vše potřebuje souhlas atd

Syn neměl nějaké extra logo vady, a chodil jednou za měsíc na cca 15 minut. Ona ta návštěva logopedky je hlavně o zhodnocení aktální situace, ukázaní cvičení, ale ta hlavní práce je deno denní třeba jen pár minutové trénování doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
31.10.19 20:35

Mizivé procento lidí se to nikdy nenaučí k vůli anatomicky postaveným mluvidlum nebo změněné funkci. Budou i přes intenzivní logopedickou péči rackovat celý život.
Presto bych to taky zkusila cestou logopeda, nejlépe zamereneho i na orofacialni stimulaci. Upřímně, překvapuje mě, že tu holku k odborníkům někdo neposlal už davno, treba učitelé ve škole. Dnes se toto hodně řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
31.10.19 21:23

Já jsem špatně vyslovovala asi do třetí třídy (naučila jsem se mluvit normálně, ale kamarád od sousedů strašně šišlal, já si s ním celé dny hrála, a odkoukala jsem to od něho…) 2-3 roky jsem chodila na logopedii a i potom co jsem se naučila vyslovovat správně, jsem měla problém při vyslovovaní a psaní slov, které v sobě měly zároveň R a L nebo dvě R, jako třeba cukrárna, Klára… Protože jsem předtim byla zvyklá říkat L všude a nevěděla jsem kam dát R. Do teď si pamatuji jak jsem přemýšlela při diktátu jestli je cuklárna nebo cukrálna :oops:
Takže bych doporučila s tím určitě něco dělat… Třeba jen podle internetu zkusit s ní nějaké cvičení a nebo ji to jen ukázat a může trénovat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí